підсніжникиЛюдям доводиться вирішувати багато різноманітних проблем. Є такі, що стосуються тільки певних територій, країн, націй, а є і загальнолюдські, планетарного масштабу. Одна з найголовніших – збереження довкілля, відновлення екологічного балансу, який вже суттєво порушений. Нехтування цією проблемою може привести до загибелі людської цивілізації.

Загальна картина екологічних проблем складається з багатьох так би мовити «пазлів» - різноманітних напрямків діяльності людини. Кожен з них сам по собі може на перший погляд здатися не таким вже й значним, але всі вони важливі, бо ж в природі все перебуває у взаємозв’язку і кожна пошкоджена чи вилучена цеглина цієї будови може стати причиною її руйнації.

От, скажімо, первоцвіти. Якщо людині сказати, що зриваючи кілька квіток підсніжника, конвалії, проліска, цикламена, крокусу, чи купуючи букетик вона сприяє нищенню довкілля, порушенню екологічного балансу в природі, вона здивується, а то і образиться. Але це саме так. В Україні ростуть 86 видів рослин, що охороняються законом. Їх збір і продаж заборонений. Цінні первоцвіти занесені до Червоної книги України, за збір і реалізацію таких рослин передбачений штраф від 51 до 850 гривень. Крім того, доведеться платити ще й за кожну незаконно зібрану, знищену чи пошкоджену рослину.

заборона на палінняОстаннім часом спалювання сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо. Хибною є думка, що це корисний захід. Наслідком спалювання торішньої сухої трави є те, що знищується насіння рослин, паростки дерев та корені майбутньої рослинності, збіднюється видовий склад рослинного і тваринного світу. У вогні гинуть мікроорганізми і мікро-флора верхнього шару грунту, знищуються гнізда птахів, різні види тварин, плазунів тощо. На місці випалів замість різнотрав’я територію захоплюють бур’яни. Набагато корисніше рештки рослин компостувати, перетворюючи їх на цінне добриво. За шкоду довкіллю на винних громадян накладається штраф у сумі від 170 до 340 гривень, на посадових осіб – від 850 до 1190 гривень. Порушник може нести і кримінальну відповідальність. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення карається штрафом від 5100 до 8500 гривень, або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

година земліОдним з наслідків неконтрольованого втручання людини в природу є порушення екологічного балансу і зміни клімату. Щоб привернути увагу до цієї проблеми, проводиться Всесвітня акція «Година Землі – 2014», яка полягатиме у тому, що 29 березня вимикатиметься світло на одну годину – з 20 годин 30 хвилин. Пропонуємо й нашим землякам долучитися до цієї акції. Це стане своєрідним закликом до кожної людини почати діяти, узяти на себе відповідальність за майбутнє наших дітей і онуків, долучитися до спільної праці задля стійкого майбутнього людства.

Вікторія ГАЛУГАН, завідувач сектору охорони навколишнього природного середовища.