доповідає І.ЛуговаДнями відбулося чергове засідання координаційної ради служби у справах дітей районної державної адміністрації. З інформацією про основні напрямки роботи координаційної ради на 2014 рік, про проект плану роботи на рік та про взаємодію кримінальної міліції у справах дітей РВ УМВС, служби у справах дітей, відділу освіти райдержадміністрації щодо профілактики правопорушень серед дітей виступила начальник служби у справах дітей Ірина Лугова. 

Ірина Іванівна  повідомила, що на території району проживає 4158 дітей. Одним із основних завдань діяльності служби є здійснення соціального захисту дітей, тобто реалізація їх права на належні умови життя, розвитку та виховання. З цією метою систематично проводяться профілактичні рейди із залученням працівників РВ УМВС, РЦ СССДМ, відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації, селищних та сільських рад району.

Протягом 2013 року проведено 93 рейди, під час яких проводилася робота щодо виявлення дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, обстежувалися умови їх проживання, велася профілактична робота з їх батьками. Діти, які опинилися у складних життєвих обставинах у зв’язку із ухиленням батьків від виконання батьківських обов’язків, заносяться в банк даних. Станом на 20 лютого на обліку перебуває 158 таких дітей, які проживають у 79 сім’ях. Батьки, які не займаються навчанням, вихованням та належним утриманням дітей, попереджаються про відповідальність за ухилення від виконання батьківських обов’язків, можливість позбавлення їх батьківських прав. Протягом 2013 року вручено 15 письмових попереджень батькам. 

У виняткових випадках, якщо має місце загроза життю та здоров’ю дітей, вживаються заходи щодо негайного вилучення дітей у батьків. У 2013 році, на підставі рішень органів опіки та піклування, було вилучено 8 дітей із 3-х родин, а також підготовлено та заявлено 10 позовів про позбавлення батьківських прав (8 - райдержадміністрацією, 2 – виконавчими комітетами сільських рад).

З метою профілактики правопорушень у молодіжному середовищі службою у справах дітей райдержадміністрації спільно з кримінальною міліцією у справах дітей Петрівського РВ УМВС та районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в загальноосвітніх закладах району систематично проводяться тематичні лекції та бесіди, «круглі столи». Упродовж 2013 року проведено 25 таких заходів. На початок 2014 року спостерігався спад рівня дитячої злочинності в районі на 45%. Координаційна рада служби у справах дітей прийняла рішення щодо забезпечення своєчасної і якісної підготовки матеріалів з питань, які будуть вивчатися, перевірятися і виноситись на розгляд ради, активізації роботи з дітьми та молоддю щодо профілактики правопорушень усіма установами, причетними до цієї роботи, затвердила план роботи.

У зв’язку з тим, що більшість членів координаційної ради служби у справах дітей є також членами районної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми, після завершення попереднього заходу було проведено і її засідання, яке провела начальник управління соціального захисту населення В.Сибіра. Вона коротко зупинилася на роботі координаційної ради у звітному періоді, ознайомила присутніх з планом роботи на ІІ квартал 2014 року. Обговоривши план, члени координаційної ради його затвердили.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: доповідає І.Лугова.