Якщо ви провалилися на льоду рiчки або ставу:

• Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся вид занурення з головою, дiйте рiшуче i не лякайтеся, тисячi людей провалювалися до вас i врятувалися.

• Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без рiзких рухiв вибирайтеся на лiд, наповзаючи грудьми i по черзi витягаючи на поверхню ноги. Головне — пристосовувати своє тiло для того, щоб воно займало найбiльшу площу опори.

• Вибравшись iз льодового пролому, вiдколiться, а потiм повзiть в той бiк, звiдки ви прийшли i де мiцнiсть льоду, таким чином, перевiрена. Незважаючи на те, що вогкiсть i холод штовхають вас побiгти i зiгрiтися, будьте обережнi до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплi.

• Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповiстiть, що йдете на допомогу. Пiдкладiть пiд себе лижi, дошку, фанеру (це збiльшить площу опори) i повзiть на них. Наближайтесь до ополонки тiльки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не пiдповзайте, iнакше у водi опиняться вже двоє. Ременi, шарфи, дошка, жердина, санки або лижi допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язанi ременi, шарфи або дошки треба за 3-4 метра.

• Якщо ви не один, тодi, узявши один одного за ноги, лягайте на лiд ланцюжком i рухайтеся до пролому. Дiйте рiшуче i швидко — постраждалий швидко мерзне в крижанiй водi, мокрий одяг тягне його донизу.

• Подавши постраждалому пiдручний засiб порятунку, витягайте його на лiд i повзiть з небезпечної зони. Потiм укрийте його вiд вiтру i якнайшвидше доставте в тепле мiсце, розiтрiть, переодягнiть в сухий одяг i напоїть чаєм.

Пам’ятайте: відправлятися на водойми поодинці небезпечно!

В’ячеслав БАКУН, командир відділення ДПРЧ-32 У ДСНС у Кіровоградській області