Андрій НіколаєнкоДорогі друзі!

Ця стаття - моє звернення до кожного з вас. До кожного, хто живе в Кіровоградській області, вболіває за неї, хто щодня робить свій внесок у розвиток нашого регіону. Мені б хотілося, щоб воно стало не монологом, а своєрідним запрошенням до серйозного і вдумливого діалогу.

9 січня виповнюється рівно рік з того дня, коли Президент України призначив мене на посаду голови обласної державної адміністрації. Це була довіра цілій команді, яку створив Сергій Ларін, довіра до розпочатих нашою командою проектів – і «Центральний регіон», і «Гаряча лінія», і «Купуй кіровоградське», і «Стоп радон», а також 10 регіональних ініціатив. Одним з ключових завдань, які поставив переді мною Президент, було забезпечення спадкоємності і стабільності, і, звичайно ж, ефективна реалізація усього запланованого, виконання взятих перед людьми зобов’язань. Це і стало основою в нашій роботі в 2013 році. 

Переконаний, що не потрібно «хапатися» за все одразу, розширювати перелік обіцянок. Необхідно зосередитися на ключових напрямках, які і забезпечать підвищення рівня життя людей. 

Як показує практика актуалізації програми «Центральний регіон – 2015», яку ми провели минулого року, часом люди точніше, ніж експерти в кабінетах, відчувають важливість того чи іншого проекту. Результатом прямого діалогу влади і громади став проект з вибору місця будівництва нових дитячих майданчиків у Кіровограді; і, на жаль, негативний приклад - проведення транспортної реформи в обласному центрі. Нею займалися інститути, комісії, але при цьому вони не врахували суттєві і дуже раціональні пропозиції пасажирів - людей, для яких вона, власне, і проводилася. Результат всі ми з вами знаємо. Наше завдання – налагодити плідну роботу як з експертами, так і з жителями на якісно новому рівні. Саме для цього ми значно розширюємо функції нашої «гарячої лінії» в нинішньому році. Упевнений, дадуть результат і системні опитування громадської думки з ключових питань і проектів, і підвищення якості зворотного зв’язку та особливо новий формат роботи із зверненнями громадян під робочою назвою «Губернаторський контроль».

Далі - про наші пріоритети і напрямки, на яких ми концентрували зусилля в 2013 році :

- Будівництво заводу з виробництва ядерного палива. У минулому році ми ініціювали регулярні засідання штабу, перше з яких пройшло в Кіровограді. Мета - максимально наблизити терміни активних будівельних робіт, захистивши при цьому інтереси регіону, домогтися гарантій створення робочих місць для жителів області та вкладення коштів в соціальну інфраструктуру прилеглих територій. Як результат, вже у вересні почався активний будівельний процес. Більш того, московські угоди, підписані з Російською Федерацією в самому кінці 2013 року, і слова Президента в ефірі національних каналів, дають нам упевненість в динамічній реалізації даного проекту і в 2014 році.

- Відновлення роботи буровугільного комплексу. Нам вдалося повернути інвесторів, узгодити план погашення заборгованості перед колишніми працівниками, і цей план почав виконуватися. Буквально в останні дні 2013 року, після довгих років простою, почалася пробна відкачка води на розрізі Костянтинівський. Ми провели дуже складну і копітку роботу щодо відродження буровугільного комплексу та його розвитку, завдяки чому, вкрай важлива для економіки нашого регіону галузь отримала можливість відродитися протягом наступних років. До проектів у гірничо-видобувній сфері можна віднести і закінчення будівництва компанією «ВЕЛТА» другої черги ГЗК в Коробчиному та підготовку до розробки у 2014 році Лікарівского родовища ільменіту.

- Розвиток сільського господарства. Минулого року у цій галузі відбулося кілька визначальних подій. По-перше, область отримала рекордний урожай - 3,7 млн. тонн зернових. По-друге, за участі Президента, було відкрито найбільший в Україні річковий термінал з приймання та зберігання зерна в Світловодську, а це, крім усього, і розвиток судноплавства в нашому регіоні. По-третє, у 2013 році було відкрито кілька елеваторів, потужне овочесховище в Олександрівському районі. Позитивним сигналом стала готовність корейських інвесторів вкласти понад 2 мільйони доларів у будівництво аграрного виробничо - освітнього центру у с. Чарівне Бобринецького району, який буде не просто сучасною «овочевою базою», а передовим технологічним майданчиком. Все перераховане дає можливість не тільки вирощувати сільгосппродукцію, а й заробляти на її зберіганні, переробці, створювати додаткову вартість в регіоні, а не вивозити сировину, а значить - з’являються можливості для створення нових робочих місць. 

- Створення кластера сільгоспмашинобудування. У 2013 році у Кіровограді вперше було проведено міжнародну виставку «Агроекспо». Флагман сільгоспмашинобудування в Україні - кіровоградська «Червона зірка» - заявляє про себе вже не тільки як один з виробників техніки в державі, а й як новий інтегратор, як новий майданчик для міжрегіонального галузевого співробітництва. І це тільки мала частина значного обсягу роботи, наміченого командою на чолі з Павлом Штутманом. Упевнений, це дає нам можливості для підвищення конкурентоспроможності нашого регіону, дозволить підняти якісний рівень нашої регіональної системи технічної освіти та створити нові виробництва.

Що ж ми плануємо у нинішньому 2014 році? Плануємо, насамперед, активно конкурувати за ресурси для нашого регіону. Адже ми живемо не в умовах планової економіки, а в нових реаліях, де необхідно конкурувати за державні та приватні інвестиції, за талановитих людей. Спробую обгрунтувати свою думку, оскільки для здійснення цього непростого і амбітного завдання, необхідно об’єднати зусилля тисяч людей.

У 2014 році зросте конкуренція за державні ресурси. Визначальною конкурентною перевагою для нашого регіону має стати пакет якісних проектів з високим коефіцієнтом корисної дії, які здатні в найкоротші терміни змінити існуючі негативні тенденції в тій чи іншій галузі. Яскравий приклад – перинатальний центр, завдяки якому материнська та дитяча смертність на Кіровоградщині скоротилася удвічі!

Отже, особливу увагу в 2014 році буде приділено:

- модернізації системи екстреної медичної допомоги, придбанню нових автомобілів, обладнанню єдиного диспетчерського центру;

- продовженню оснащення лікарень області у рамках проекту «Рання діагностика» з метою зниження рівня смертності від онкозахворювань та захворювань серцево - судинної системи;

- реконструкції дитячої обласної лікарні, яка нині, на жаль, не відповідає сучасним вимогам;

- реконструкції водоводу «Дніпро - Кіровоград» ;

- реконструкції мережі регіональних доріг, пріоритету, який визначив Президент в 2014 році для всієї країни. Ми будемо боротися за те, щоб наш регіон у цьому проекті «не обділили»;

- реконструкції існуючої та добудови нової частини обласного дитячо - юнацького центру;

- будівництву в Кіровограді спортивного «Мультиплексу», який дозволить вивести на якісно новий рівень спорт у нашому регіоні.

По всіх цих напрямках ми пропонуємо Кабінету Міністрів обгрунтовані і якісні проекти. Сподіваюся, що більшість з них буде затверджено, і у 2014 році ми зробимо значний крок вперед. Особливо в такій «болючій» сфері як медицина.

Посилення конкурентної боротьби за приватні інвестиції я визначаю для себе, як для голови облдержадміністрації, найбільш значущим. За довгі роки регіональні влади навчилися витрачати гроші, «освоювати бюджети», а дехто - навіть особливим чином «економити», урізати фінансування найважливіших позицій. Мій принцип - давайте навчимося більше заробляти, більше залучати інвестицій. А значить - створювати більше робочих місць і отримувати більше відрахувань до бюджету, залучати більше інвесторів, які вкладатимуть ресурс в соціальну інфраструктуру нашого краю.

Мене рішуче не влаштовує якість роботи регіонального інвестиційного агентства, нам необхідно терміново відкоригувати роботу департаменту економіки, і нинішнього року буде впроваджено стратегію «нової інвестиційної політики». І я бачу 2014-й рік роком нових можливостей для залучення інвестицій.

Окреме місце повинна зайняти конкурентна боротьба за талановитих людей. Як каже класик менеджменту Іцхак Адізес, якісне управління - це ефективність та результативність зараз, і ефективність та результативність в майбутньому. Тому якщо ми - не тимчасові виконавці, то повинні по-новому подивитися на систему освіти в нашому регіоні. Починаючи від дитячого садка і закінчуючи вищими навчальними закладами та освітою для дорослих. Для цього плануємо реалізувати комплексний проект «Освітній кластер». 

Особливу увагу необхідно приділити виявленню та подальшій підтримці талановитих дітей. Ця робота повинна проводитися системно і прагматично, без зайвого формалізму і романтизму. 

Отже, вимальовуються три великих блоки пріоритетів нашої команди у 2014 році: діти, медицина, інвестиції.

Ще раз зазначу: якісний менеджмент - це мистецтво досягнення цілей в умовах обмеженості ресурсів. Цілі та пріоритети для нашої команди визначені, а ресурси дійсно обмежені, але є головний ресурс, який за потужністю впливу значно перекриває всі інші. Це – наше спільне бажання працювати на благо Кіровоградщини.

Робота триває, і я запрошую до співпраці всіх небайдужих, хто прагне високих результатів.

2014-й рік - це рік можливостей для всіх нас!

З повагою

Андрій Ніколаєнко, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації