(Про роботу народного депутата Сергія Кузьменка)

Сергій КузьменкоХтось, напевно, може подумати: коли країну лихоманить, не час говорити про те, що десь кимось робилося, — те, що відбувається зараз, важливіше. Нам здається інакше. Саме сьогодні, коли думки українців відразу з багатьох приводів знову розділилися — причому розділилися полярно, на наш погляд, об’єктивність важлива як ніколи. Тому що емоції, навіть найбільш піднесені, не завжди дозволяють мислити по-справжньому тверезо. Виважена думка є більш конструктивною. А от конструктиву зараз якраз і не вистачає.

Тому, оцінивши перший рік роботи парламентських опозиціонерів від Кіровоградщини, ми не можемо проігнорувати їхніх візаві — четвірку представників Партії регіонів, обраних у мажоритарних округах нашої області та об’єднаних під брендом «команди Ларіна», колишнього голови Кіровоградської ОДА.

Несподівано для багатьох рекордсменом за кількістю поданих законопроектів виявився наймолодший з них — 38-річний Сергій Кузьменко, обраний по 103 мажоритарному округу з центром в Олександрії, представник аграрного лобі (є сином керівника агрохолдингу «УкрАгроКом» Анатолія Кузьменка), колишній заступник голови Кіровоградської ОДА, член профільного Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, а також 9 груп з міжпарламентських зв’язків.

З початку каденції ним подано 10 законопроектів — більше, ніж будь-ким з кіровоградських нардепів усіх фракцій. У першій частині матеріалу ми згадували депутатський запит Валерія Кальченка, що стосується ліквідованого маршруту електропотяга Олександрія-Вознесенськ-Олександрія. Проект постанови Верховної Ради України про відновлення його руху поданий якраз Сергієм Кузьменком і очікує в числі інших розгляду парламентом. У пояснювальній записці до документа депутат зазначає, що поліпшувати діяльність залізничного транспорту, звичайно, потрібно, але не за рахунок скасування потягів, якими постійно користується маса людей, і наводить аргументи на користь повернення електрички жителям округу, рідного для Кузьменка в прямому й мажоритарному сенсі. Пропонує він і шлях вирішення однієї з соціальних проблем олександрійських вугільників, постраждалих свого часу від дій несумлінного орендаря, — всі пам’ятають, якого саме. У законопроекті № 3273, підготовленому нардепом, виписаний механізм списання заборгованості держхолдингу «Олександріявугілля» перед Пенсійним фондом, накопиченої під час його оренди збанкрутілими «Експлерент» і «Енерговугілля». Це дасть можливість зарахувати, нарешті, повний пенсійний стаж працівникам буровугільної галузі в Олександрії та сусідніх населених пунктах. Критичної соціально-економічної ситуації на згаданих підприємствах стосується також один з 4 поданих Сергієм Кузьменком депутатських запитів. Два інших, спрямованих до голови профільної Нацкомісії й у прокуратуру, — про необґрунтоване підвищення цін і тарифів на комунальні послуги в Олександрії.

Крім того, депутат у співавторстві з колегами запропонував зміни до законів «Про освіту» (фіксований розмір щорічної одноразової виплати педагогам — щоб на місцях ці розміри не занижували) й «Про безпеку та якість харчових продуктів» — щоб зробити захист українських споживачів більш ефективним. Його законотворча активність стосувалася також боротьби з браконьєрством, захисту тварин від жорстокого поводження, розвитку виноградарства, хмелярства та садівництва, заходів з приводу двох річниць, а також зелених насаджень міст та інших населених пунктів. Законопроект, спрямований на захист «легенів» країни, в тому числі вводить поняття компенсаційного озеленення. До нього пропонується зобов’язувати відповідальних за знищення або пошкодження скверів, парків та інших об’єктів «зеленого» благоустрою.

За час каденції Кузьменка по його пропозиціях Кабміном закладено понад 3 мільйони державних гривень на будівництво дитячого садка з газовою котельнею в Новій Празі, капітальні ремонти школи у Долинській та двох поліклінік в Олександрії. За сприяння нардепа вже газифіковано одне з сіл Петрівського району, побудовано кілька спортивних майданчиків, сучасний роллердром для олександрійських дітей та молоді. Він постійно підтримує в окрузі спортивні клуби та секції, надає адресну допомогу конкретним нужденним громадянам, у тому числі за рахунок створення благодійного фонду, щоб зробити таку допомогу системною й надавати її тим, кому це по-справжньому необхідно. Можливо, саме з високою активністю в окрузі пов’язане те, що за даними про електронну реєстрацію на 5 грудня нардеп пропустив 25 із 90 засідань сесій ВРУ.

«Упевнений — спільними зусиллями ми зможемо вирішити багато проблем і зробити нашу малу батьківщину процвітаючою, безпечною й комфортною для життя», — зокрема зазначив Сергій Кузьменко, коментуючи свій звіт за перший рік роботи.

Тижневик «Україна-Центр»