Звіт про роботу районної ради за 2013 рік

26 листопада 2013 року виповнилося три роки з часу обрання Петрівської районної ради VI скликання. 

Щорічно відповідно до статті 55 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” я, як голова районної ради звітую перед депутатським корпусом районної ради та громадою району про виконання повноважень голови районної ради.

У минулорічному звіті мною була наведена статистична палітра кількісного і якісного складу депутатського корпусу районної ради, тому сьогодні планую зупинитися лише на змінах, які в ній відбулися за звітний період.

На пленарному засіданні тридцять першої сесії районної ради, що відбулося 18 жовтня 2013 року, було озвучене повідомлення про зміни в керівному складі депутатської фракції Партії регіонів в районній раді, головою якої обрано – Тамару Вікторівну Сакару.

Таким чином, сьогодні в районній раді три депутатські фракції та одна міжфракційна депутатська група: фракція «Партії регіонів» - 16 депутатів, (голова фракції Т.В. Сакара), фракція Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» - 3 депутати (голова фракції П.О. Проценко), фракція «Фронт змін» - 2 депутати (голова фракції В.Є. Субботній). До районної ради увійшли 9 політичних партій.

Про консолідовану роботу представників усіх політичних сил свідчить те, що на сесіях районної ради оприлюднюється велика кількість подяк, які надходять від виборців, за роботу депутатів та співпрацю з територіальними громадами. Змінився гендерний склад депутатського корпусу: 22 чоловіки та 8 жінок.

За звітний період було скликано та забезпечено проведення 8 сесій районної ради. Депутати районної ради прийняли 142 рішення, у тому числі за поданням: голови районної державної адміністрації – 77, голови районної ради – 65. 

Діяльність постійних комісій

Важливою складовою роботи районної ради є діяльність постійних комісій районної ради, які згідно зі статтею 47 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” є органами ради, створеними для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання.

На першому пленарному засіданні депутатами було утворено 6 постійних комісій районної ради: з питань економіки, бюджету, фінансів та підприємницької діяльності, з питань агропромислового комплексу, екологічної безпеки, раціонального використання місцевих природних ресурсів, з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, з питань молодіжної політики та спорту, туризму, освіти, сім’ї, жінок та дітей, з питань діяльності територіальних громад, об’єднань громадян, регламенту, депутатської етики та дотримання законності, з питань благоустрою, розвитку населених пунктів, житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку.

У своїй роботі постійні комісії районної ради діють на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Регламенту Петрівської районної ради VІ скликання, Положення про постійні комісії районної ради VІ скликання.

Слід відмітити, що жоден проект рішення не потрапляє на розгляд районної ради без попереднього розгляду та без висновків і рекомендацій постійних комісій.

Важливий напрямок роботи постійних комісій - контроль за виконанням прийнятих районною радою рішень. Аналіз стану справ у цьому питанні свідчить про те, що є потреба у вдосконаленні механізму контролю за виконанням рішень ради, необхідно зробити його більш дієвим, давати принципову оцінку кожному випадку, який стосується неналежного виконання рішень ради та рекомендацій постійних комісій у встановлені терміни. На це мають бути спрямовані зусилля голів постійних комісій та виконавчого апарату ради.

Крім того, для вивчення та вирішення питань, які належать до компетенції декількох постійних комісій, проводилися спільні засідання.

У зв’язку з цим не можу не відмітити, що саме постійні комісії районної ради є тим інструментом, де порушуються важливі проблеми, відбувається предметна дискусія та напрацьовуються підходи до їх розв’язання.

Постійна комісія районної ради з питань економіки, бюджету, фінансів та підприємницької діяльності (голова комісії Б.І.Гнатюк, проведено 25 засідань, розглянуто 208 питань) 

Протягом року за активної участі постійної комісії відбувається затвердження, розподіл і перерозподіл субвенцій, дотацій з державного та обласного бюджетів районному і сільським, селищним бюджетам, зокрема на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку територій, розподіл коштів, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, затвердження переліку об’єктів та обсягів фінансування за рахунок бюджету розвитку районного бюджету та районного фонду охорони навколишнього природного середовища. Протягом звітного періоду затверджені програми.

Постійна комісія районної ради з питань благоустрою, розвитку населених пунктів, житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку (5 депутатів, голова комісії — Писаренко Віталій Леонідович, проведено – 4 засідання, розглянуто - 14 питань).

На контролі постійної комісії перебувають 10 районних програм. Уже в першому півріччі поточного року було розглянуто в порядку контролю хід виконання районних програм «Питна вода Петрівського району», реформування і розвитку житлово-комунального господарства району, запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру у районі. Також розглядалось питання щодо продовження газифікації району.

Постійна комісія районної ради з питань агропромислового комплексу, екологічної безпеки, раціонального використання місцевих природних ресурсів (5 депутатів, голова комісії — М.О. Давидовський, проведено 7 засідань, розглянуто  33 питання).

На контролі постійної комісії перебувають 7 районних програм. У першому півріччі поточного року комісією в порядку контролю було розглянуто хід виконання районної програми розвитку земельних відносин в районі на 2010-2015 роки, цільової комплексної програми поліпшення охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів у районі на 2006-2015 роки за 2011 рік, також розглядалися питання щодо ходу виконання районних програм захисту від шкідливої дії води сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь в районі на 2010-2011 роки та прогноз до 2015 року та «Ліси України» на 2007-2015 роки.

Постійна комісія районної ради з питань діяльності територіальних громад, об’єднань громадян, регламенту, депутатської етики та дотримання законності. (3 депутати, голова комісії — О.Г. Поворознюк, проведено 4 засідання, розглянуто – 22 питання).

На контролі постійної комісії знаходиться 5 районних програм.

Головну увагу у своїй поточній діяльності комісія приділяє організаційно-правовому забезпеченню діяльності ради. Під постійним контролем членів комісії знаходиться стан виконання плану роботи районної ради.

Постійна комісія районної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення (3 депутати, голова комісії — В.В. Кроловецька, проведено 5 засідань, розглянуто – 20 питань).

На контролі постійної комісії на даний час перебуває 11 районних програм.

На засіданнях постійної комісії розглядалися питання щодо ходу виконання районних програм збереження історичної пам’яті про Перемогу у Великій Вітчизняній війні на 2011-2020 роки, соціального захисту малозабезпечених верств населення району, соціального захисту громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи на 2012 рік.

Постійна комісія районної ради з питань молодіжної політики та спорту, туризму, освіти, сім»ї, жінок та дітей (4 депутати, голова комісії — Л.Г. Затинацька, проведено 4 засідання, розглянуто – 23 питання).

На контролі постійної комісії перебувають 15 районних програм, затверджених рішеннями районної ради. 

Керівництво виконавчим апаратом

Відповідно до Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» районною радою утворено виконавчий апарат. Виконавчий апарат районної ради забезпечує здійснення радою повноважень, наданих їй Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус депутатів місцевих рад», іншими законами, Регламентом районної ради.

Апарат здійснює організаційне, правове, кадрове, документальне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне та інше забезпечення діяльності ради, її органів, депутатів, сприяє взаємодії ради з територіальними громадами, районною державною адміністрацією, територіальними органами, керівниками підприємств, установ району.

Виконавчий апарат ради за посадою очолює голова ради. У структурі виконавчого апарату районної ради — 5 відділів, де працюють 9 посадових осіб місцевого самоврядування. Усі вони мають вищу освіту, з них одна посадова особа – магістр державного управління. 

Робота виконавчого апарату районної ради відбувається планово і на високому професійному рівні.

Робота зі зверненнями громадян

Робота зі зверненнями громадян завжди є актуальним питанням сьогодення і проводиться відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян», Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації.

За 2013 рік головою районної ради розглянуто 26 звернень, з них 7 письмових. За соціальним станом звернення надходять від пенсіонерів, малозабезпечених громадян. Аналіз звернень свідчить про те, що заявників турбували, переважно, питання: матеріальної допомоги, неспроможності оплати медичних послуг.

Усі звернення, що надходять до районної ради, розглядаються об’єктивно, всебічно і вчасно.

За результатами розгляду звернень рішення приймаються відповідно до чинного законодавства і забезпечується їх виконання. Автори звернень обов’язково повідомляються про результати розгляду особами, до повноважень яких належить розгляд звернень громадян відповідної тематики, згідно із Законом України «Про звернення громадян».

Значна увага приділяється вирішенню проблем, з якими звертаються ветерани Великої Вітчизняної Війни, пенсіонери, одинокі матері.

Причини звернень громадян постійно аналізуються, результати аналізу враховуються у роботі.

Районною радою вживаються всі заходи з метою захисту конституційних прав та свобод громадян.

Організація взаємодії з місцевими органами державної виконавчої влади

Завдяки тісній та плідній співпраці районної ради та районної державної адміністрації наш район робить впевнений поступ вперед у своєму розвитку. 

Відповідно до законодавства районна рада делегувала районній державній адміністрації відповідні повноваження, зокрема підготовку і внесення на розгляд ради проектів програм соціально-економічного та культурного розвитку району, районних програм з інших питань, складання і виконання районного бюджету, розробку проектів рішень з інших питань, передбачених чинним законодавством, забезпечення виконання рішень ради.

За звітний період на пленарних засіданнях районної ради за поданням голови районної державної адміністрації розглянуто 77 питань.

Серед позитивних прикладів співпраці районної ради і районної державної адміністрації можна виділити заходи, які вживалися з виконання бюджету.

До зведеного бюджету району за 2013 рік очікуються надходження у сумі 104,9 млн.грн (темп зростання складе 105,1%, + 5,1 млн.грн), у т.ч.: власні і закріплені доходи (без трансфертів) – 46,9 млн.грн (темп зростання складе 110,7%, + 4,6 млн.грн.); дотації з державного бюджету – 33,5 млн.грн (темп зростання складе 93,7%, - 2,2 млн.грн.); субвенції з державного та обласного бюджетів – 24,5 тис.грн (темп зростання складе 112,6%, + 2,7 млн.грн).

Керівники та спеціалісти структурних підрозділів районної державної адміністрації беруть активну участь у роботі ради та її органів, ретельно розглядають зауваження і пропозиції до проектів рішень районної ради, що надходять від депутатів, постійних комісій районної ради.

Усі загальнорайонні заходи проводяться за участі голови районної ради та голови районної державної адміністрації, що підтверджує єдність позицій органів місцевого самоврядування та місцевих органів державної виконавчої влади. 

Протягом звітного періоду постійно бралася участь в сесіях сільських, селищних рад, з нагоди державних, міжнародних свят організовувалися та проводилися на високому рівні урочистості, концерти, постійно підтримується зв’язок із освітянами району, з нагоди 69-ї річниці Перемоги у Великій вітчизняній війні в районі було проведено ряд заходів, державні та місцеві свята проводяться згуртовано, цікаво та змістовно. 

(Закінчення в наступних номерах)