На лінійку учні школи запросили учасника ліквідації, місцевого жителя Михайла Васильовича КириловичаДнями у Червоносільській школі відбулася урочиста лінійка, присвячена Дню вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. На лінійку учні школи запросили учасника ліквідації, місцевого жителя Михайла Васильовича Кириловича, який розповів про події, що відбувалися після  катастрофи 26 квітня 1986р.

Діти, затамувавши подих, вслухалися в кожне слово ліквідатора.

Михайло Васильович був тоді молодим, 23-річним солдатом, який прибув на місце дислокації у 30-ти кілометрову Чорнобильську зону, де перебував з 28 червня по 1 серпня 1986р. Зі своїм підрозділом виконував транспортні роботи – вивозили землю, яка була навколо зруйнованого реактора, а завозили бетон, який потім інший підрозділ ліквідаторів засипав у котлован. У кожного підрозділу була своя робота біля реактора, адже було задіяно усі мобільні сили для ліквідації наслідків катастрофи . Всі ліквідатори постійно перебували у захисному одязі та масках. Маски знімали тільки на час сну, жили у наметах.

Ліквідатори працювали в небезпечній зоні позмінно. Ті, хто отримав максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їхнє місце приїжджали інші. «Багатьох з тих, хто брав участь у ліквідації аварії, на жаль вже немає в живих», – з сумом зазначив Михайло Васильович.

Учні школи прочитали вірші,  присвячені учасникам ліквідації. За змістовну розповідь подарували гостеві цінний подарунок, а дует сім’ї Кульпанових також в дарунок виконали пісню «Рідна земля».

Ольга Деркач, педагог-організатор Червоносільської ЗШ І-ІІ ст..