Щотижневу апаратну нараду голова Петрівської РДА Тамара Сакара розпочала з традиційного огляду подій, що напередодні відбулися на Петрівщині. Зокрема, йшлося про участь в нараді стосовно реалізації проекту «Купуй Кіровоградське».

Тамара Вікторівна акцентувала увагу на тому, що все більше товаровиробників району впроваджують переробку власної продукції, якою слід наповнити соціальні полички магазинів району. Вона доручила тримати ці питання на особливому контролі.

Про реалізацію в районі завдань і доручень Президента України щодо захисту прав дитини присутніх проінформувала завідувач сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей райдержадміністрації Оксана Науменко.

На обліку у службі у справах дітей перебуває 151 дитина - сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. Із них 22 дітей виховується в прийомних сім’ях району та області, 16 дітей - в дитячих будинках сімейного типу, над 87 дітьми оформлено опіку, піклування. 21 дитина перебуває в інтернатних закладах області. У районі функціонує 4 прийомні сім’ї, в яких виховується 11 прийомних дітей. З початку року з первинного обліку у районі усиновлено 3 дитини.

На сьогоднішній день на обліку перебуває 83 сім’ї, що опинились в складних життєвих обставинах, в яких виховуються 158 дітей. У 2013 році до суду було направлено 9 позовних заяв про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, із них 7 задоволено, 2 задоволено частково.

Службою у справах дітей райдержадміністрації, спільно з відділом освіти райдержадміністрації, РЦ СССДМ, РВ УМВС України в Кіровоградській області проводяться рейди ”Діти вулиці”, ”Урок”, спрямовані на своєчасне виявлення бездоглядних та безпритульних дітей, попередження втягнення їх у злочинну діяльність.

З початку 2013 року проведено 91 профілактичний рейд, обстежено умови утримання та виховання дітей у 81 сім’ї, складено 12 актів-попереджень про відповідальність батьків за ухилення від виконання батьківських обов’язків.

Як зазначив начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець, у районі в 2013-2014 навчальному році послуги у сфері освіти надають 17 дошкільних та 15 загальноосвітніх навчальних закладів. Організовано роботу 5 освітніх округів та 7 опорних шкіл.

Для роботи з обдарованою молоддю функціонує Петрівський НВК. Діє широкодоступна мережа гуртків позашкільного навчального закладу, усіма формами позашкільної освіти охоплено 64 % учнівської молоді.

Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді працює з сім’ями, дітьми та молоддю з метою надання соціальної підтримки, захисту та допомоги даній категорії населення. Центром ведеться облік сімей, які потрапили в складні життєві обставини і в яких виховуються неповнолітні діти. Упродовж 2013 року соціальним супроводом охоплено 63 сім’ї, яким надано 2850 соціальних послуг.

Наостанок  голова районної державної адміністрації Тамара Сакара нагадала, що Президент України визначає захист прав дитини одним із ключових національних пріоритетів України і зобов’язує усі відповідальні органи влади працювати в інтересах дітей. Забезпечення належного захисту прав дитини є складовою процесу європейської інтеграції України.