Засідання ОДА2013 рік добігає кінця, а разом з тим завершується і проголошений Президентом України Рік дитячої творчості. Про потреби дітей, про захист їхніх інтересів говорилося протягом року на всіх рівнях, і не лише з позицій розвитку творчих здібностей малечі. Аналіз роботи місцевих органів влади у сфері захисту інтересів дітей з позицій керівництва області – це постійний процес. Тим більше, що на Кіровоградщині окрім залучення інвестицій у економіку та розвиток територій, особливу увагу у рамках реалізації головної програми області «Центральний регіон-2015» голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко вимагає приділяти і дитячим потребам та їх вирішенню. 

Зрозуміло, що першочергової уваги від влади потребують діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, а їх в області більше 3 тисяч. Загалом на Кіровоградщині успішно справляються із поставленим завданням Главою держави, щодо розвитку сімейних форм виховання. Як повідомляє начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Віра Сухопарова, сімейними формами виховання охоплено 2770 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 85% від загальної кількості дітей даної категорії (для порівняння 2012 році цей показник становив 80%, а 2011 році – 74%).

Не меншої уваги від влади вимагають і діти із девіантною поведінкою, адже саме вони найчастіше поповнюють ряди неповнолітніх правопорушників. Стають на стежку порушення закону і діти із неблагополучних сімей. І хоч відповідні органи влади – служба у справах дітей спільно із правоохоронними органами - працюють над профілактичними заходами щодо попередження дитячої злочинності, все ж таки викорінити це негативне явище повністю досі не вдавалось. 

Саме тому Президент України наголошує – особливу увагу місцеві органи влади повинні приділяти профілактиці дитячої злочинності, соціальному супроводу дітей, які повертаються з місць позбавлення волі, кваліфікованій допомозі неповнолітнім, звільненим від кримінальної відповідальності умовно достроково або з випробуванням.

Позиція Глави держави чітка - по всій території України має бути поширена практика роботи провідних Центрів соціальної підтримки дітей та сімей.

І хоча такий центр працює у тестовому режимі лише на Київщині, перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Серпокрилов наполягає на впровадженні вже напрацьованого досвіду киянами тут у нас, на Кіровогорадщині. 

- Фактично новостворені центри надаватимуть ті соціальні послуги, які сьогодні закріплені за обласними закладами, але без відриву дитини від родини. Роботу центрів варто налагоджувати на рівні районів, в яких сьогодні діють притулки, центри соціально-психологічної реабілітації, центри матері і дитини та інтернати, - вважає посадовець.