переможців районного конкурсу малюнків вітають Т.Панета та В.Сибіра.Насильство є однією з найбільш розповсюджених у світі форм порушення прав людини. Важливим кроком у попередженні насильства в сім’ї можна вважати прийняття 15 листопада 2001 року Верховною Радою України «Про попередження насильства в сім”ї», що свідчить про визнання державою цієї проблеми, винесення її з розряду приватної проблеми родини на державний рівень. За визначенням цього закону, «насильство в сім’ї – це «будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров’ю». 

На початку тижня в райдержадміністрації під головуванням заступника голови РДА Тетяни Панети відбулося чергове засідання постійно діючої комісії з питань координації дій щодо попередження насильства в сім’ї.

«Без подолання цього соціально небезпечного явища неможливо створити умови для самореалізації людини, реалізації принципів рівних прав, свобод і можливостей кожного громадянина», - переконана Тетяна Григорівна. – «Насильству не повинно бути місця у жодній родині – незалежно від статусу та достатку. Для того, щоб досягти усвідомлення цього якнайбільшою кількістю наших співгромадян, ми постійно проводимо просвітницьку роботу та інформаційні кампанії, у яких пропагуємо сімейні цінності». 

У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» було проведено флеш-моб «Стоп насильству!» членами громадської організації «Молода Петрівщина» та районний конкурс малюнків на тему «Діти проти насильства в сім’ї», у якому взяли участь усі загальноосвітні заклади. За підсумками конкурсу переможцями стали Влада Міщерякова – учениця Луганської ЗШ І-ІІІ ст. (8 років, робота - «Бережіть дітей»), Уляна Стець – учениця Петрівської ЗШ І ст. (7 років, робота «Ми за дитинство без насильства»), Юлія Франчук – учениця Петрівської ЗШ І-ІІІ ст. (8 років, робота – «Дружня родина»), Марія Шульгіна – учениця Богданівської ЗШ І-ІІ ст. (12 років, робота – «Дитина повинна побачити світ»), Вероніка Лінтур – учениця Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст. (11 років, робота «Слова, які ранять»), Юлія Швидка – учениця Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. (12 років, робота «Батьківська опіка»), Євген Галінський – учень Богданівської ЗШ І-ІІІ ст. (14 років, робота «Не бійся кликати на допомогу», Марята Казазян – учениця Новостарордубської ЗШ І-ІІІ ст. (14 років, робота - «Слова, які ранять»), Ольга Кравчиня – учениця Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. (15 років, робота – «Родина без насильства»). Тож  Тетяна Григорівна урочисто нагородила дітей грамотами голови райдержадміністрації, побажавши їм творчих злетів, миру, сімейного затишку та щасливого, радісного дитинства. 

Наступним питанням, яке розглянули члени комісії, значилося «Про роботу РВ УМВС України в Кіровоградській області в частині дотримання законодавства України про попередження насильства в сім’ї за 2013 рік», інформував начальник сектору ДІМ РВ УМВС Олег Мамалига. Він повідомив, що в районі перебувають на обліку 100 осіб, які вчиняють насильство в сім’ї. З даними сім’ями проводиться відповідна робота, зокрема винесено 92 офіційних попередження про недопустимість вчинення насильства, складено 146 адміністративних протоколів, про які повідомляється до органів виконавчої влади. Дільничні інспектори у таких сім’ях проводять роз’яснювальну роботу про недопущення насильства, про права, заходи та послуги, якими можуть скористатися жертви насилля тощо.

Про те, що насильство в сім’ї, насильство до жінки, до дитини, до чоловіка не може бути вирішене особисто однією людиною, однією організацією чи структурою, що лише об’єднавши спільні дії, можна подолати цю проблему в суспільстві, - йшлося у виступах з обговорення інформації начальника управління соціального захисту населення РДА Валентини Сибіри та директора районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді РДА Оксани Стулій. Вони запропонували терміново повідомляти відповідні служби (УПСЗН та ЦСССДМ, у справах дітей РДА) про будь-які факти проявів насильства, щоб вони могли вчасно й оперативно на них реагувати.

«На жаль, насильство у родині лишається однією з актуальних проблем українського суспільства. Держава – основний суб’єкт протидії насильству, тому органи державної влади повинні і будуть формувати у суспільстві неприйняття насильства, вживати необхідних заходів для його запобігання та створювати систему захисту жертв і подолання наслідків насильства», - підсумувала засідання Тетяна Панета.

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімку: переможців районного конкурсу малюнків вітають Т.Панета та В.Сибіра.