Т.Сакара веде зібрання.Днями відбулася нарада, на яку були запрошені керівники сільгосппідприємств району всіх форм власності. В заході взяли участь голови райдержадміністрації та районної ради Т.Сакара і С.Тилик. 

З доповіддю «Про підсумки роботи агропромислового комплексу району за 2013 рік» виступила начальник управління агропромислового комплексу Л.Маліщук. Вона зазначила, що за 11 місяців сільськогосподарськими підприємствами району вирощено і зібрано 133 тисячі тонн зерна при середній урожайності 39,6 ц/га, що майже вдвічі більше, ніж торік. Ранніх зернових отримано 76,5 тисяч тонн при урожайності 36,1 ц/га. Найвищий урожай ранніх зернових та зернобобових культур – від 34 до 57 ц/га - отримали СВК «Агрофірма «Маріампольська», ТОВ «Агрофірма «Маяк», ТОВ «Агрофірма «Фортуна», ТОВ «Чечеліївське», тов «Агрофірма «П’ятихатська», СФГ «Роксолана», ТОВ «Верес», СВГ «СВС».

Озимі пшениця і ячмінь в середньому по району дали по 42,6 ц/га, кукурудза – 46,4 ц/га, соняшник – 28 ц/га. Цукрового буряку накопано з площі 440 га 19,2 тисяч тонн в заліковій вазі, в середньому по 435,7 ц/га. Добре попрацювали хлібороби і на перспективу. Під урожай 2014 року посіяно 18,7 тисяч гектарів озимих культур, у тому числі 12,1 тис.га озимої пшениці і 6,2 тис.га озимого ячменю, 4,4 тис.га технічних культур.

Вагомий внесок у виробництво сільськогосподарської продукції внесли працівники тваринницької галузі району. За 11 місяців в суспільному секторі вироблено 675 тонн м’яса та реалізовано в живій вазі 764 тонни. Вироблено 4807 тонн молока, отримано 61 тисячу яєць. Продуктивність корів по господарствах району становить за цей період 3738 кг молока. Найвищі надої в ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» - 5444 кг, СВК «Агрофірма «Маріампольська» - 3865 кг, ПП «Дружба» - 3244 кг на корову. Районні показники продуктивності по вирощуванню м’яса: в галузі скотарства - 469 грамів на добу, в галузі свинарства - 301 грам на добу. Найкращі показники мають ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» - 589 грамів приростів худоби і 494 грами приростів свиней, СВК «Агрофірма «Маріампольська», де мають прирости ВРХ і свиней відповідно 504 і 353 грами, ПСП «Зарічне» - 400 і 318 грамів за добу.

На даний час в сільгосппідприємствах району налічується 3021 голова великої рогатої худоби, 1240 корів, 4328 свиней, 414 овець і 2239 голів птиці. Найчисельніше поголів’я худоби мають СВК «Агрофірма «Маріампольська» - 1369 голів, ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» - 718 голів, ПП «Дружба» - 395 голів. Найбільше свиней утримують в СВК «Агрофірма «Маріампольська» - 2570 голів.

Погодно-кліматичні умови нинішнього року виявилися надзвичайно сприятливими для рослинницької галузі, але складними в отриманні фінансового результату. За очікуваними результатами фінансово-господарської діяльності підприємствами облікованого кола у нинішньому році планується отримати виручку від реалізації майже 311 мільйонів гривень, отримавши 41 мільйон гривень чистого прибутку. Рівень рентабельності в середньому по господарствах району складе 17,0%.

Розмір середньомісячної зарплати в агропромисловому комплексі району за 11 місяців склав 2260 гривень. Найвища платня працівників господарств облікованого кола в СФГ «Роксолана» - 3731 грн., ПП «Дружба» - 2740 грн., СВК «Агрофірма «Маріампольська» - 2303 грн., ПСП «Райпольське» - 2149 грн. В господарствах, що не входять до облікованого кола: ПСП «Водянське» - 3615 грн., ТОВ «Верес» - 3331 грн., ТОВ «Агрофірма «Маяк» - 2402 грн.

Хоча всі сільгосппідприємства знаходилися в однакових погодно-кліматичних умовах, малопотужні підприємства здебільшого не мають таких здобутків, як названі вище, які є базовими господарствами на своїх територіях. Вони мають незначне соціальне навантаження, а керівники деяких зовсім не звітують про виробництво продукції, бо мають статус приватних підприємців. Тому робота управління АПК у 2014 році спільно з сільськогосподарською інспекцією буде націлена на створення рівноправних умов для всіх підприємств галузі АПК. Мається на увазі створення юридичних одиниць, звітування про отриманий врожай, дотримання структури посівів і культури землеробства.

Т.Сакара, яка вела засідання, підтримала цю думку, зауваживши, що роботу з одноосібниками слід налагодити на новому рівні. Вона нагадала позицію Президента України, який вважає, що влада повинна ефективніше взаємодіяти з роботодавцями у питанні стимулювання створення робочих місць, сприяти самозайнятості населення. У сфері АПК ще далеко не всі резерви вичерпані стосовно цих напрямків роботи. 

Вона також сказала, що багато проблем в районі складно вирішувати через те, що районний бюджет сформований дуже незадовільно. Ряд показників, на яких формувався бюджет, з незрозумілих причин завищені. Планувалося, що всі орендарі будуть виплачувати орендну плату за землю у розмірі 4%, але цього не сталося. Тож необхідно добитися, щоб всі орієнтувалися саме на цей показник, бо є території, де вже давно забули про 3%, виплачують орендну плату у розмірі не менше 4-5, а то і 7%. Крім того, планувалося, що середня заробітна плата по району складатиме 3009 гривень, насправді ж вона значно менша. 

Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації В.Сибіра зупинилася на питанні соціального партнерства. Звертаючись до керівників сільгосппідприємств, вона наголосила, що вони повинні відповідально ставитися до  забезпечення відповідного соціального пакета для своїх працівників. Його основою має стати достойна заробітна плата, яка виплачується офіційно, а не «в конверті». Згідно з ст.3 Закону України «Про оплату праці» мінімальна заробітна плата виплачується за малопродуктивну працю, яка не потребує кваліфікації. Тож кваліфіковані працівники повинні отримувати платню, яка відповідає їхній кваліфікації.

Нині рівень середньої по району зарплати суттєво нижчий середньообласного, тож слід працювати «на випередження», аби виправити ситуацію.

Начальник Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ П.Легун  підтвердив, що в районному бюджеті на 2013 рік, прийнятому районною радою, образно кажучи, було поставлено зависоку планку. Через це тепер наші показники одні з найгірших в області. Він досить детально зупинився на причинах невиконання районного бюджету.

Перший заступник голови райдержадміністрації І.Дементьєв висловив тривогу щодо стану доріг. Він зауважив, що їх здебільшого руйнує великоваговий транспорт сільгосппідприємств, тож сільгосптоваровиробники повинні активніше підключитися до вирішення проблеми ремонту та утримання доріг. Можливий варіант – створення відповідного районного фонду. 

Підводячи підсумки наради, Т.Сакара підтримала думку І.Дементьєва щодо створення дорожнього фонду. У 2014 році буде діяти програма ремонту доріг, але вона охопить здебільшого державні дороги, тож про наші дороги повинні дбати ми самі. У районі вже діє фонд «Петрівщина», з допомогою якого можна вирішувати певні соціальні питання. Тамара Вікторівна закликала керівників сільгосппідприємств подбати про його наповнення, а також допомогти сільським, селищним радам провести на належному рівні новорічні свята, які є найбільшою радістю для дітей.

Анатолій РЯБОКОНЬ. 

На знімку: Т.Сакара веде зібрання.