Сільське господарство було, є і залишиться однією із провідних галузей народногосподарського комплексу України. Тож від його стану  значною мірою залежить продовольчо-економічна міцність країни в цілому, а значить і добробуту кожного із нас зокрема. 

Тож традиційно по завершенні основних сільськогосподарських робіт щороку третьої неділі листопада відзначається професійне свято - День працівників сільського господарства. До нього, зазвичай, селяни встигають зібрати усі зернові та технічні культури, перевести громадське тваринництво на зимово-стійлове утримання,  заготувавши для цього необхідну кількість кормів, та закласти надійну основу під урожай наступного року. А отже маємо можливість підвести попередні підсумки  виробничих показників з цих робіт.

Хоч і виявилася примхливою цьогорічна погода, проте вона дала можливість хліборобам району виростити і зібрати понад 100 тис. тонн зерна, які лягли вагомою дещицею в загальнообласну тримільйонну зернову кіровоградську скарбничку, з якою напередодні привітав аграріїв голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко.

Відомо, що найбільшого значення серед зернових культур надають пшениці, адже хліб завжди повинен бути на столі, а тому серед усіх озимих саме для пшениці постійно виділяється найбільша площа. І колосиста не підвела, її було зібрано з кожного гектара по 42,3 ц при валовому обсязі -  56638 т. По 41 центнеру з кожного гектара зібрано озимого ячменю, дещо вища врожайність зернової кукурудзи -  по 48 центнерів з гектара. На славу вродив соняшник, якого зібрано понад 50 тис. тонн при середній урожайності 24 ц.

Найбільше і за доброї врожайності порадувала жнивна нива хліборобів СВК «Агрофірми «Маріампольської», ТОВ «Агрофірми «П’ятихатської», ПСП «Зарічного», ТОВ «Фортуна», ТОВ «Чечеліївського» та ПП «Дружба» (керівники господарств - Костянтин Володимирович Міщанін, Олександр Григорович Поворознюк, Микола Олексійович Давидовський, Леонід Іванович Назарук, Сергій Іванович Даценко, Віктор Іванович Волков).

А найвищою врожайність усіх зернових культур виявилася в ТОВ «Агрофірма «Маяк» (керівник господарства - Володимир Петрович Кузнєцов). Тут кожен гектар озимої пшениці видав по 67,4 ц, озимого ячменю по 54.7 ц, зернової кукурудзи по 75 ц з кожного гектара, лише трохи підвів соняшник, якого зібрали по 35 центнерів, тоді як в ТОВ «Чечеліївському» його врожайність склала по 40 центнерів.

Зрозуміло, що такі хороші показники не можуть не радувати хліборобів, але засмучує те, що з кожним підвищенням врожайності, відповідно,  знижується її реалізаційна вартість, що негативно впливає на  розвиток галузі та забезпечення соціальних виплат працюючим.

Із об’єктивних причин дещо зменшено виробництво і реалізацію тваринницької продукції, проте продуктивність сільськогосподарських тварин зросла, що дало можливість виробити 44312 ц молока, 6158.7 ц м’яса, 27.9 тис. шт. яєць.

Найбільше тваринницької продукції вироблено та реалізовано в межах 40 відсотків районного показника в СВК «Агрофірма «Маріампольська», проте продуктивність тварин значно вища в ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська». Здавалося б, ще не так давно кращих доярок відзначали за досягнутий 3-тисячний рубіж по надою молока, за що вручали нагороди, згодом неабияким досягненням вважався 4-тисячний, а уже сьогодні до свого професійного свята п’ятихатські тваринники в цілому по господарству перевершили п’ятитисячний кілограмовий рубіж по надою молока на кожну фуражну корову.

Тут значно вища продуктивність тварин і по виробництву м’ясної продукції, а такої продукції, як курячі яйця, взагалі, крім п’ятихатців, жодне господарство в районі вже не виробляє.

Збільшення виробництва всіх видів сільськогосподарської продукції та її переробка  повною мірою впливають на результати економічних показників, що, в свою чергу, забезпечує можливість зміцнення матеріально-технічної бази сільськогосподарських  підприємств, виділення коштів на виплату заробітної плати та соціальних виплат, дає змогу повністю розраховуватись за земельні і майнові паї, вирішувати цілий ряд соціально-економічних питань трудових колективів та населених територій, проводити благодійницьку роботу, здійснювати податкові платежі та платежі до соціальних фондів.

Для вирішення всіх цих  питань сільськогосподарські підприємства тільки в поточному році інвестували на придбання найпотужнішої і сучасної сільськогосподарської техніки біля 20 мільйонів гривень та придбали її більше 30 одиниць. В її переліку: зернозбиральні комбайни, трактори і автомобілі, сівалки і культиватори, інша сільськогосподарська техніка, чим самим створюються комфортні умови для працівників, які її обслуговують, вивільняють з робочого процесу застарілу техніку та значно прискорюють процес збирання врожаю. Сучасний потужний зернозбиральний комбайн замінює більше десятка морально застарілих комбайнів типу СК-5, СК-6 при нульовій втраті врожаю. Аналогічна ситуація з автомобілями, адже сучасний потужний автомобіль типу КАМАЗ з причепом здатний замінити близько 10-15 ГАЗонів, які свого часу були основним транспортом на хлібних ланах, і відповідно вивільнити  стільки ж водіїв.

Це непогано там, де обмаль робочої сили, однак при наявності кваліфікованих працівників потрібно подбати про забезпечення їх відповідною зайнятістю.

Великі кошти, понад тридцять мільйонів гривень щорічно, спрямовуються на розрахунки за земельні і майнові паї, і це становить більше 3-х відсотків їх оціночної вартості. Більшість паїв реалізується зерном, передусім пшеницею, якої використано на ці потреби біля 10 тисяч тонн, та майже в такій  же кількості й іншої продукції, зокрема ячменю, кукурудзи, соняшника, а також різних послуг.

Ще більше коштів спрямовується на виплату заробітної плати, яка в середньому по району складає 2250 гривень на місяць, що вдвічі вище визначеного державою мінімального рівня.

Багато фінансових ресурсів спрямовується на соціальні потреби, зокрема на громадське харчування працюючих, харчування дітей в дошкільних та шкільних закладах, надання допомоги в ремонті та обслуговуванні цих об’єктів, кошти виділяються лікарняним закладам та працюючим і членам їх сімей на лікування та оздоровлення тощо.

На всі ці заходи найбільше коштів виділяється в СВК «Агрофірма «Маріампольська», де за рахунок господарства повністю або частково утримуються усі об’єкти соціальної сфери. А тому не випадково тут громадянам доступне якісне побутове, торговельне, культурне та медичне обслуговування. Розвиваються фізична культура і спорт, інші види продуктивного культурного дозвілля, зокрема для молоді. Для потреб населення працює уся переробна галузь, а для оздоровлення і відпочинку за пільговими цінами кожний бажаючий має можливість придбати путівку у власний пансіонат на березі Чорного моря. А тому в господарстві постійно працює найчисельніший трудовий колектив серед усіх сільськогосподарських підприємств району.

Великих втрат потребує робота по закладенню основи під урожай наступного року. Це, зокрема, посів озимих культур, яким зазерновано 20398 гектарів, в тім числі 15280 га пшениці, 3898 га ячменю, 4400 га ріпаку, а також проведено підготовку грунту на площі 33 тис. га. Проводиться ремонт та підготовка техніки до проведення весняно-польових робіт, закупівля посівного матеріалу, мінеральних добрив та паливно-мастильних матеріалів.

 За цими великими цифрами, які вимірюються тисячами тонн зібраного зерна,  тисячами гектарів зораного, закультивованого і засіяного грунту, тисячами тонн різних видів перевезених сільськогосподарських вантажів, десятками одиниць виробленої сільськогосподарської продукції і таке інше, криється повсякденна кропітка людська праця – передусім  керівників великих базових сільськогосподарських підприємств, фермерських та одноосібних господарств, їх головних спеціалістів, спеціалістів середньої ланки та найбільшої армії - рядових працівників. Серед них -  Микола Олексійович Давидовський, його син Андрій Миколайович, Євген Вікторович Максімов, Катерина Олександрівна Карета, Олег Миколайович Іванов, Олександр Степанович Біденко та Сергій Дмитрович Безверхий з ПСП «Зарічне», Костянтин Володимирович Міщанін, його батько Володимир Іванович, Зінаїда Ананіївна Міліогло, Єва Іванівна Панова, Наталія Іванівна Шлик, Анатолій Іванович Коваленко, Володимир Миколайович Сидоренко, Юрій Іванович Артеменко з СВК «Агрофірма «Маріампольська», Олександр Григорович Поворознюк, Віталій Володимирович Козловський, Оксана Володимирівна Магей, Андрій Анатолійович Овчаров, Валентина Іванівна Сувора з ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», Володимир Петрович Кузнєцов, Олександр Юрійович Верещака, Микола Миколайович Лукашов, Олександр Юрійович Солоп з ТОВ «Агрофірма «Маяк», Максим Вадимович Оришака, Павло Іванович Борідченко з ТОВ «Агрофірма «Фортуна», Віталій Миколайович Розкошний, Алла Іванівна Мандригеля з ПП «Дружба», Ігор Юрійович Воронцов з ПСП «Водянське», Віталій Іванович Висоцький з ТОВ «Малинівське» і ще понад тисячу  славних трудівників сільськогосподарської галузі.

Честь і хвала вам, творці достатку, і низький уклін за самовіддану повсякденну працю. Слід також добрим словом згадати ветеранів сільськогосподарського виробництва, які майже усе своє трудове життя присвятили розвитку та зміцненню цієї найважливішої для суспільства галузі, і серед них - Віктора Івановича Піскуна та Володимира Івановича Бульбу,  колишніх начальників управління сільського господарства, Георгія Герасимовича Максімова - голову та Марію Михайлівну Кисилицю - головного зоотехніка колгоспу «Росія», Григорія Івановича Шморгуна – директора радгоспу «Петрівський», Олександра Федоровича Руденка – голову колгоспу імені ХХ з’їзду КПРС, Андрія Андрійовича Трюхана – передового комбайнера радгоспу «П’ятихатський», переможця Всеукраїнського змагання серед молодіжних комбайнових екіпажів, Володимира Петровича Тимофієва та Миколу Івановича Чумака - механізаторів, Лідію Трохимівну Вірченко – неодноразового переможця Всеукраїнського змагання по надою молока з   радгоспу «Маріампольський», Олександру Прокопівну Куліш - завідуючу молочнотоварною фермою, Миколу Павловича Маломужа – бригадира тракторної бригади з колгоспу ім. Леніна, Олексія Павловича Свиностригу - обліковця тракторної бригади, Івана Кузьмовича Коломійця – бригадира тракторної бригади, Олексу Максимовича Поліська – механізатора з колгоспу «Дружба», Миколу Олексійовича Свища – голову колгоспу та Аллу Олександрівну Свищ – головного зоотехніка колгоспу ім. Ілліча з Водяного, Григорія Володимировича Закотіна з колгоспу ім. Петровського, Івана Семеновича Балдьонка та Віру Семенівну Дудзінську – операторів машинного доїння  з колгоспу ім. Карла Маркса (с. Малинівка), Григорія Кириловича Дяченка та Віктора Андрійовича Миколенка з колгоспу «Перше травня» (с. Чечеліївка), Миколу Омеляновича Висоцького та Івана Свиридовича Манжоса з колгоспу ім. 40-річчя Жовтня, Сергія Денисовича Лисенка і Василя Андрійовича Дурана з колгоспу ім. Чкалова та інших. На жаль, усіх достойних  просто неможливо назвати. До речі, усі названі ветерани були нагороджені  свого часу Державними відзнаками.

Тож з нагоди славного професійного свята президія районної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу та управління агропромислового розвитку райдержадміністрації щиро вітає усіх працівників галузі, ветеранів праці, молодь, яка навчається в профільних навчальних закладах, усіх мешканців району з Днем працівників сільського господарства.

Зичимо усім вам міцного здоров’я, сімейного благополуччя, гідного соціального забезпечення та трудової наснаги!

Хай це свято додасть усім вам, оптимізму, віри та надії на краще життя!

Бажаємо вам та вашим родинам здійснення задумів і мрій, добробуту та благополуччя, світлої та щасливої  долі.

Лілія Куницька, голова районної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу,

Людмила Маліщук, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.