Загубленний гаманецьЗа результатами експерименту, проведеного міжнародним журналом Reader’s Digest, виявилося, що «найчеснішим» містом світу є Гельсінкі: у ньому живуть найбільш чесні й порядні люди.

Дослідження полягало в тому, що співробітники журналу залишали гаманець із грошима на вулицях 16 міст світу, а далі спостерігали за поведінкою тих, хто їх знаходив. Кожен гаманець уміщував суму в національній валюті, що дорівнювала 50 американським доларам, а також приватні світлини й контактний номер власника.

Так, у Гельсінкі 11 гаманців із 12 завдяки чесності тамтешніх мешканців повернулися до їхніх власників. 27-річний бізнесмен Лассе Люомакоскі, повернувши знахідку, розповів, що фінляндці є «за природою своєю чесними», вони живуть у маленькому, спокійному, солідарному суспільстві з дуже низьким рівнем корупції.

Найменше фактів повернення зафіксували в португальській столиці Лісабоні. Там лише один із 12 «загублених» гаманців віддали назад його власнику.

Загалом повернули близько половини гаманців: 47 %.

Україна у списку не представлена, а з її сусідів — Москва обійняла почесне шосте місце в рейтингу: там із дванадцяти сім людей поспішили відшукати господаря гаманця. У Варшаві власникам повернули п’ять гаманців.

Результати експерименту також виявили, що в різних куточках світу люди різного віку та статі абсолютно по-різному реагували на ситуацію. Так, у Польщі всі сім неповернутих гаманців знайшли жінки. Молоді люди в Нью-Йорку, розгледівши сімейні фото, устромлені в гаманець, кинулися шукати власника, а ось їхні однолітки з Праги цього не зробили.

Прикметно ще й те, що разюче відрізняються економічні умови у країнах, де виявили різні реакції щодо ситуації з гаманцем.

У Фінляндії, країні з найчеснішими людьми, за даними експерименту, економіка стабільно зростає, а рівень безробіття тримається на позначці 7,3 %. А от в Португалії, де повернули лише один гаманець, три роки поспіль фіксують спад ВВП, а безробіття сягає 17,5 %.