Сьогодні одне з головних спільних завдань служби зайнятості та роботодавців – підвищення рівня легальної продуктивної зайнятості громадян.

Постійний діалог з роботодавцями, як основними партнерами служби зайнятості, покликаний на плідну співпрацю в питаннях забезпечення зайнятості населення та забезпечення підприємств кваліфікованими кадрами. Для вирішення актуальних питань ринку праці інформованість працедавців щодо змін в законодавстві про зайнятість населення та соціальні зрушення стає нагально необхідною.

Про нові можливості, які отримають роботодавці згідно з чинним законодавством,   проконсультують спеціалісти центру зайнятості. Вони поінформують про необхідність обов’язкового подання до служби зайнятості звіту за формою 3-ПН, нададуть роз’яснення  стосовно Порядку компенсації роботодавцям частини фактичних витрат зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, організації професійного навчання під конкретне замовлення роботодавця, у тому числі шляхом стажування безпосередньо на робочому місці, видачею для осіб старшим за 45 років ваучерів на навчання.

Новий Закон України «Про зайнятість населення» передбачає стимулювання діяльності роботодавців, спрямованої на створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних.

Саме роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце строком не менше ніж на 2 роки безробітних громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, щомісяця компенсуватимуться фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений.

Така компенсація виплачуватиметься протягом одного року за рахунок коштів, передбачених у бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, коштів Державного бюджету України для забезпечення молоді, яка здобула професійно-технічну, або вищу освіту, першим робочим місцем за отриманою професією (спеціальністю) та Фонду соціального захисту інвалідів у разі працевлаштування інваліда, який зареєстрований в установленому порядку як безробітний. Основна вимога для отримання даної компенсації – це створення нового робочого місця та працевлаштування на нього безробітного за направленням служби зайнятості. Така норма визначена статтями 26 і 27 Закону.

Також, право на компенсацію має роботодавець, який є суб’єктом малого підприємництва та який працевлаштовує зареєстрованих безробітних на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності, перелік яких затверджений  КМУ, строком не менше ніж на два роки.  

Роботодавці, які починаючи з 2013 року створюють нові робочі місця і працевлаштовують на них працівників із щомісячною виплатою їм заробітної плати в розмірі не менше трьох мінімальних заробітних плат, мають право на компенсацію фактичних витрат у розмірі 50% від суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом наступних 12 календарних місяців. Ця компенсація виплачуватиметься у 2014 році шляхом перерахування коштів з окремого рахунку органу Пенсійного Фонду України на банківський рахунок роботодавця.