учасники круглого столу за роботою.Актуальним завданням, яке сьогодні ставить Президент України В.Янукович перед Урядом держави та органами влади усіх рівнів, є зменшення імпортної продукції, активізація роботи з нарощування потужностей вітчизняного виробництва продуктів харчування.

Сільськогосподарські  угіддя в нашому районі становлять 104,2 тис. га, з них 86,9 тис. га ріллі, яку обробляють 168 сільськогосподарських підприємств. У валовому виробництві продукції 74% займає рослинницька галузь, 26% - тваринництво. Господарства спеціалізуються на вирощуванні зернових та технічних культур, серед яких значний відсоток становить кормова група, оскільки наш район займає провідне місце в області у розведенні великої рогатої худоби, і розширенню цієї галузі тут приділяється велика увага, особливо молочному скотарству. На даний час в сільгосппідприємствах утримується 3423 голови ВРХ, серед яких - 1293 корів. 

Три промислових підприємства внесені до облікового кола. Це СВК «А/ф «Маріампольська», ТОВ «А/ф «П’ятихатська» та СПД Шевченко Т.М. Перші два займаються переробкою сільгосппродукції – круп, борошна, вершків, м’яса та хліба. Їх продукція використовується для власних потреб, для продажу працівникам господарства та забезпечення шкільних та дошкільних їдалень.

На засідання круглого столу, що відбулося наприкінці минулого тижня в райдержадміністрації, були запрошені керівники сільгосппідприємств: СВК «Росія» - Володимир Максімов, ТОВ «Чечеліївське» - Сергій Даценко, ПП «Дружба» - Віктор Волков, СВК «Агрофірма «Маріампольська» - Костянтин Міщанін, ПСП «Зарічне» - Андрій Давидовський, ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» - Олександр Поворознюк та управління ветеринарної медицини - Сергій Кіяшко. На черзі денній стояло питання укладання угод про співпрацю щодо прямих поставок продукції у торговельну мережу, шкільні та дошкільні навчальні заклади та заклади соціальної сфери району.

Голова райдержадміністрації Тамара Сакара та її заступник Олександр Лукашов наголосили, що в районі поки що немає потужних підприємств з виробництва продуктів харчування, аби забезпечувати ними населення, але є перспектива, тож слід прикласти максимум зусиль, щоб прискорити їх розвиток.

Учасники круглого столу поділилися досвідом та планами на майбутнє. Зокрема, Олександр Поворознюк висловив готовність хоч сьогодні укласти договори на постачання круп, борошна, овочів, молока, м’яса та інших продуктів у дитячі та лікарняні заклади за досить низькими цінами, адже сьогодні вони закуповуються здебільшого у фізичних осіб та на оптових базах набагато дорожче.

Представник відділу освіти підтвердив ці дані, назвавши постачальників продукції у заклади освіти.

Тож, на завершення, представники сільгосппідприємств домовилися детально вивчити дане питання і на наступне засідання прийти вже з конкретними пропозиціями та розрахунками. А Тамара Вікторівна, підсумувавши різні думки й висловлювання, резюмувала: «Сільгосптоваровиробники, які використовують значні земельні площі району, повинні й значні кошти направляти на його економічно-соціальний розвиток. Не можна всі фінансові ресурси направляти лише на проїдання, а слід думати про майбутнє і співпрацювати з владою в такому напрямку, щоб якісною, здоровою продукцією нагодувати наших людей, і, передусім, дітей.

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімку: учасники круглого столу за роботою.