дощ не завадив зеленцям взяти участь у святіЗелене – перший населений пункт нашого району і загалом Кіровоградщини, визволений від гітлерівських окупантів. Минулої п’ятниці тут пройшли урочистості, присвячені 70-річчю цієї пам’ятної події. В заході взяли участь голова райдержадміністрації Т.Сакара і її заступники І.Дементьєв, Т.Панета та О.Лукашов, голова районної ради С.Тилик, голова районної організації ветеранів України О.Гіюк. На жаль, в селі вже не залишилося серед живих жодного учасника бойових дій, хоча ще на минулому 60-річному ювілеї визволення їх було близько десятка, тож на урочистості прибув активіст районної ветеранської організації І.Заудальський.

 

керівництво району і села серед учасників заходуВідкрила урочистий мітинг Зеленський сільський голова І.Беркун. Вона поздоровила земляків і гостей з 70-річчям визволення України і рідного села від загарбників:

- Звитяга фронтовиків ніколи не забудеться, адже пам’ять – це голос історії, голос правди про ту страшну війну, – наголосила Інна Вікторівна.

Після того, як пролунали звуки Гімну України, присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання, прогриміли також рушничні залпи салюту.

покладання квітів до меморіалу Т.СакараТ.Сакара, вітаючи присутніх, нагадала, що перемогу здобував весь народ – у кровопролитних боях на фронті, і у самовідданій праці в тилу. Вона побажала всім нам мирного неба, щастя і благополуччя.

С.Тилик зауважила, що багато хто з присутніх, особливо діти, здригнулися, зачувши постріли салюту. Тож нехай на нашій землі лунають тільки такі постріли, а над нами завжди буде мирне небо, – сказала вона.

Учасників заходу привітав І.Заудальський. Він пригадав, як його разом з такими ж, як він, 18-річними хлопцями, призвали до війська і відразу ж кинули на передову, не навчивши як слід, навіть не переодягнувши у однострої. Більшість із них і полягли неподалік від рідних домівок. Солдатську науку опанував швидко, воював хоробро, вже через два місяці отримав першу нагороду – медаль «За отвагу». Потім було багато ще й інших нагород, були поранення.

отець Михаїл служить панахиду за загиблими воїнамиІван Павлович розповів, як були вражені надзвичайно високим рівнем життя в Європі, тим, що вже на той час практично всі домівки були газифіковані. Сподівалися, що після перемоги і наші радянські люди стануть жити не гірше європейців…

Наостанок ветеран привітав присутніх зі святом визволення, побажав мирного неба і усього найкращого.

Були також хвилюючі привітання від наймолодших жителів села – вихованців дитячого садочка та школярів. А священнослужитель української православної церкви Київського патріархату отець Михаїл відслужив панахиду за загиблими воїнами.

Згідно з ініціативою Президента України щодо естафети пам’яті з кожної братської могили на території нашої держави буде набрано жменю землі для подальшої передачі в музей Великої Вітчизняної війни в столиці України. Право набрати землі з меморіалу загиблих воїнів отримали І.Заудальський, О.Гіюк та учень місцевої школи О.Гороховик. Після цього Т.Сакара, С.Тилик, О.Гіюк, І.Заудальський і І.Беркун поклали до меморіалу квіти.

учасників заходу вітають дошкільнята.Після урочистої частини учасники зібрання переглянули невеликий тематичний концерт, підготовлений працівниками районного Будинку культури, а на завершення свята визволення присутніх запросили скуштувати солдатської каші.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: дощ не завадив зеленцям взяти участь у святі; керівництво району і села серед учасників заходу; покладання квітів до меморіалу; отець Михаїл служить панахиду за загиблими воїнами; учасників заходу вітають дошкільнята.