Дівчинка в пісочниціНині наша держава приділяє велику увагу підростаючому поколінню. Саме на навчання, виховання, оздоровлення, творчий розвиток української дітвори звернута увага Президента України, всіх відповідних служб та відомств держави. 

Надзвичайно стрімко пролетіли літні дні. Незчулися, як і серпень минув – найгарячіша пора літнього оздоровлення та відпочинку дітей. Цього року оздоровча кампанія у нашому районі розпочалася 27 травня, бо саме цього дня гостинно відчинили двері всі 16 закладів з денним перебуванням учнів. Протягом двох тижнів 1358 школярів активно відпочивали, брали участь у конкурсах та змаганнях, ходили в походи й на екскурсії. Значна увага з боку педагогічних працівників відпочинкових закладів приділялася вихованню у дітей патріотизму, почуття національної гордості, а також вивченню козацьких звичаїв і традицій українського народу.

У всіх пришкільних таборах було налагоджено якісне дворазове гаряче харчування дітвори. Однак для всіх нас цьогоріч пріоритетним залишається завдання збільшення кількості дітей, які б отримали якісні оздоровчі послуги. Над вирішенням цього питання активно працювали усі зацікавлені структурні підрозділи районної державної адміністрації, відповідні служби та установи. Оздоровлення в стаціонарних оздоровчих закладах забезпечувалось за кошти районного бюджету в ДОЗ «Бригантина» (смт. Новоархангельськ  - 36 дітей), за кошти обласного бюджету в ДОЗ «Дружба» (с. Войнівка Олександрійського району - 11 дітей), ДОЗ «Жовтень» (с. Бірки Олександрівського району - 13 дітей), ДОЗ «Бригантина» (смт. Новоархангельськ - 9 дітей), УДЦ «Молода Гвардія» (3 дитини) та МДЦ «Артек» (4 дитини), за кошти батьків, підприємств та організацій – в стаціонарних оздоровчих закладах області та за її межами. 

 Значна увага приділялась оздоровленню дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Так у 2013 році було забезпечено відпочинком та оздоровленням:

- 56  дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- 28 дітей – інвалідів;

- 275 дітей з багатодітних і малозабезпечених сімей;

- 29 дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС;

- 160 дітей, які перебувають на диспансерному обліку;

- 313 талановитих та обдарованих дітей;

- 481 дитина працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери.

Усього оздоровчу кампанію 2013 року профінансовано з районного бюджету на суму 954,8 тис. грн. З них: відділ освіти, молоді та спорту – 860,6 тис. грн. (з них на підготовку – 18,1 тис. грн.), управління соціального захисту населення  райдержадміністрації – 94,2 тис. грн. (субвенції сільських, селищних рад - 59,1 тис. грн., субвенція з обласного бюджету - 35,1 тис. грн.). Так у 2012 році на проведення оздоровчої кампанії було використано 778,4 тис. грн, тобто збільшення обсягів фінансування склало 22,7 %, або 176,4 тис. грн.

Залучено коштів: 

- підприємств, установ, організацій, батьківських коштів у сумі 11,7 тис. грн.

- Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у сумі 30,9 тис. грн. 

У поточному році було оздоровлено 2097 дітей шкільного віку з усього району, що складає 87,3% від загальної кількості дітей вказаної вікової категорії в районі (2401 дітей, віком від 7 до 16 років).

Усі ми прагнемо, аби відпочинок та оздоровлення дітей завжди мали змістовний та організований характер, були цікавими й безпечними, а найголовніше – приносили малечі радість, наснагу та добре здоров’я, 12 вересня 2013 року нами було проведено засідання круглого столу на тему «Оздоровча кампанія 2013 року очима дітьми» за участю найголовніших учасників цього процесу – дітей. Засідання пройшло за теплою дружньою бесідою, під час якої хлопчики й дівчатка ділилися своїми враженнями про активний відпочинок, участь у конкурсах та змаганнях, про походи та екскурсії, демонстрували фото. Справжній заряд бадьорості та енергії, всіляких позитивних вражень отримали дітлахи, відвідавши дитячі оздоровчі заклади Кіровоградської області.

Відпочинок цього року став стимулом для дітей навчатись на відмінно, щоб наступного 2014 року знову відвідати дитячі оздоровчі заклади нашої Кіровоградщини.

Валентина  СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації