учасників виставки вітає Президент України Віктор ЯнуковичБезперечно, найголовнішою подією тижня, що минув, у нашій області стало відкриття Всеукраїнської агропромислової виставки «Агроекспо - 2013», яка проходила у Кіровограді, де на площі понад 5 гектарів розташувалися виставкові майданчики, на яких було представлено найширший номенклатурний ряд продукції вітчизняних та світових товаровиробників, передусім тих, що працюють в галузі сільгоспмашинобудування.

Здебільшого, як можна судити з назви виставки, на ній були представлені різноманітні зразки сучасної сільськогосподарської техніки. Однак не лише цей сегмент продукції увійшов до номенклатури експонатів, представлених у павільйонах чи на виставлених стендах. У виставці також узяли участь і чимало виробників широкого сегменту товарів народного споживання, будівельних та оздоблюваних матеріалів, товарів хімічної промисловості, зокрема виробників мінеральних добрив, лакофарбової продукції, а ще широко була представлена продукція товарів харчової промисловості, передусім місцевих виробників.

Звичайно ж, центральною подією відкриття  «Агроекспо» стала участь у роботі виставки Президента України Віктора Януковича. Віктор  Федорович привітав з цією визначною подією учасників заходу, зазначивши, що подібний форум уже не вперше відбувається в Україні, але таким масштабним, як цього разу, він ще не був. Тож особливо приємно, що він проходив саме на Кіровоградщині, яка не просто є географічним центром України, а вважається областю, що має особливо вагомий потенціал аграрного виробництва, а це, в свою чергу, відкриває перед нею нові можливості в контексті перспективи тіснішої інтеграції в європейські та світові економічні структури. Далі, оглянувши деякі експонати  виставки, Президент України дав коротке бліц-інтерв’ю присутнім на відкритті представникам засобів масової інформації. Серед питань, які журналісти встигли задати Президенту, найцікавішим, здається, було те, як він оцінює перспективи вітчизняного аграрного сектору після очікуваного договору про асоціацію з Європейським Союзом,  який, як відомо, можливо, буде підписаний наприкінці листопада.

виставковий павільйон «Перлини Петрівщини» привабив значну кількість відвідувачів- В цілому оптимістично, - відповів Віктор Янукович. – Зрозуміло, що вимоги до стандартів якості продукції аграрного ринку суттєво зростуть, особливо стосовно кінцевого продукту переробки. Однак асоціація відкриває як перед нашими сільгоспвиробниками, так і перед представниками галузі переробної промисловості чудові перспективи, оскільки угодою про асоціацію передбачається, що ввізне мито для продукції сільського господарства, яке на сьогодні перевищує 30 відсотків вартості цієї продукції, що робить її, фактично неконкурентоспроможною, буде анульовано. На сьогодні таке мито між країнами – учасниками договору про зону вільної торгівлі - не перевищує одного відсотка, тож перед нашими підприємствами відкриваються чудові можливості. Адже ми досить успішно вчимося конкурувати вже за багатьма показниками якості, тож і подальший успіх визначатиметься лише добросовісністю та працьовитістю наших виробників. Принаймні з останнім, здається, ми проблем не маємо. Крім того, на думку В.Януковича, підвищені  вимоги до стандартів якості є корисною річчю для усього нашого суспільства, адже для реалізації на внутрішньому ринку також тепер істотно посилюватимуться важелі здорової конкуренції, в якій, звичайно, «виживуть» передусім ті виробники, які постачатимуть на цей ринок продукцію якісну і, водночас, доступну за ціновою пропозицією.

розмаїття представленої на виставці сільськогосподарської та іншої продукції було по-справжньому вражаючимКрім широко представлених на виставці експозицій світових брендів сільськогосподарської техніки та згадуваної вище продукції місцевих виробників, значну увагу гостей «Агроекспо - 2013» приваблювали також демонстраційні павільйони районів області, які представляли економічний, культурний та туристичний потенціал кожної території.

Приємно, що на загальному тлі досить привабливим виглядав павільйон нашого району, який називався «Перлини Петрівщини». Його відвідувачі могли дізнатися, чим цікавий та багатий наш край, поспілкуватися з його господарями, зрештою, поспівати разом з ними запальних українських пісень, що в похмуру, прохолодну погоду багатьом піднімало настрій. У павільйоні була представлена продукція багатьох наших сільгосптоваровиробників та підприємців, але найбільше зусиль для того, щоб павільйон виглядав достойно, доклав колектив ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» і, зокрема, його керівник Олександр Поворознюк, який на правах господаря, щедро частував відвідувачів павільйону усілякою смакотою, а також пильно слідкував за тим, щоб ніхто з петрівчан - учасників свята не застудився цієї зовсім не по-жовтневому прохолодної днини.

Президент України та голова Кіровоградської ОДА Андрій Ніколаєнко оглядають експонати виставкиГоворячи ж про загальне враження від «Агроекспо-2013», то воно залишилося неоднозначним. З одного боку радує, що тепер найновіші досягнення сільськогосподарської техніки не доводиться шукати в далеких світах: здавалося б – ось тут вибирай – пробуй (для того, щоб протестувати в дії будь-який обраний екземпляр техніки, - поруч розташувалися спеціально для цього підготовлені земельні ділянки) і укладай угоду. Але чомусь здалося, що дуже великої кількості контрактів тут укладено не буде: поспілкувавшись з одним, так би мовити, дрібним фермером, дізнався, що він, а так само й сотні інших, таких як він, на виставку прибули виключно в якості глядачів,  його річний оборот не дозволяє придбати (навіть у лізинг!) щось із того, що тут звабливо виблискує новенькою фарбою. Натомість потужні сільгоспвиробники, яким усе це технічне диво начебто й по кишені – вже давно налагодили співпрацю безпосередньо з виробниками й закуповують цю техніку прямо з заводів, заощаджуючи при цьому мільйони так званих «умовних одиниць» та обходячись без дистриб’юторів чи інших посередницьких структур. Та все ж, здається, виставка таки відіграла свою важливу й корисну роль, адже завдяки їй усі недоліки нашого аграрного ринку стають очевидними і надалі вже удосконалюватимуться за допомогою, в тому числі, й загальноприйнятих у світі економічних чинників. Можливо, ще й ми колись зможемо відчути на собі наслідки такого удосконалення.

Натомість перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Серпокрилов залишився задоволеним результатами виставки, запевнивши, що на ній було укладено навіть більшу кількість взаємовигідних контрактів, ніж це передбачалося за деякими прогнозами. Відтак сьогодні обласна влада працюватиме над тим, щоб зробити цю виставку якщо й не постійно діючою, то, принаймні, регулярною.

Володимир КІФЕНКО.

незважаючи на холоднечу, яка дошкуляла цього дня, петрівчани на виставці не змерзли, адже запальна українська пісня зігріває в будь-яку негоду 

На знімках: учасників виставки вітає Президент України Віктор Янукович; виставковий павільйон «Перлини Петрівщини» привабив значну кількість відвідувачів; розмаїття представленої на виставці сільськогосподарської та іншої продукції було по-справжньому вражаючим; Президент України та голова Кіровоградської ОДА Андрій Ніколаєнко оглядають експонати виставки; незважаючи на холоднечу, яка дошкуляла цього дня, петрівчани на виставці не змерзли, адже запальна українська пісня зігріває в будь-яку негоду.