заняття у навчальному центрі;Головною метою діяльності спостережної комісії при Петрівській районній державній адміністрації є громадський контроль за дотриманням прав засуджених, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі та осіб, які вже відбули покарання.

З початку 2013 року комісією проведено 14 засідань у виправній колонії №49 управління ДПтС в Кіровоградській області. Під час засідань здійснювалися перевірки ДІЗО, ДПК, ПКТ, ВСВПР, КДІР, їдальні, медичної частини, приміщення професійно-технічного училища, дільниці по виготовленню сувенірних виробів та інших виробничих дільниць,  житлових приміщень, проводився особистий прийом засуджених. На одному із засідань було порушено питання створення при ВК №49 загальноосвітнього навчального закладу для надання засудженим можливості отримати повну загальну середню освіту.

В даний час на території району перебувають на обліку 69 осіб, які мають судимості. З початку поточного року звільнилися з місць позбавлення волі 13 осіб, з них 10 - умовно достроково звільнених та 3 – у зв’язку із закінченням строку. Під адміністративним наглядом знаходяться 14 осіб.

Спостережною комісією проводиться робота щодо встановлення громадського контролю за особами, звільненими з місць позбавлення волі: за ними закріплені депутати сільських, селищних рад, проводиться їх відвідування за місцем проживання. З початку року до спостережної комісії звернулися 5 осіб з питань працевлаштування та отримання паспорта громадянина України. Протягом 9 місяців поточного року на обліку в районному центрі зайнятості перебувало 3 особи, звільнені з місць позбавлення волі. Одна особа працевлаштована, двоє – зняті з обліку у зв’язку з недотриманням рекомендацій центру зайнятості та невідвідуванням центру більше 30 днів. За сприяння спостережної комісії одна особа отримала паспорт.

Т.Сакара, С.Тилик та інші гості з представниками адміністрації ВК-49Під час останнього засідання комісія розглядала подання адміністрації установи щодо переведення засуджених, які порушують режим і правила внутрішнього розпорядку, до приміщень камерного типу (ПКТ), дільниці посиленого контролю (ДПК) та дисциплінарного ізолятора (ДІЗО), а тих, хто став на шлях виправлення і має право на пільги – до виправної колонії середнього рівня безпеки. Слід сказати, що комісія не завжди погоджує подання адміністрації щодо  покарання у вигляді застосування більш жорсткого режиму утримання, якщо вважає, що можна обмежитися іншими засобами виховного характеру.

Та нерідко доводиться стикатися з явними фактами небажання засуджених ставати на шлях виправлення. Деякі з них не приховують наміру і надалі ігнорувати вимоги режиму, порушувати дисципліну і таким чином негативно впливати на решту засуджених. І що дивує – злісні порушники, як правило, дуже турбуються про своє здоров’я, висловлюють невдоволення тим, що утримання в ДІЗО їм шкодить. Хоча це люди, які чуже здоров’я і навіть життя не оцінюють і у копійку, бо відбувають покарання за розбійні напади, завдання тяжких тілесних ушкоджень, убивства, нерідко мають по кілька судимостей. Надзвичайно обурила членів комісії поведінка одного молодого 23-літнього чоловіка. Переступивши поріг приміщення, брутально звернувся до голови спостережної комісії О.Гіюка з твердженням, що той знову має намір продовжити термін його утримання в ДІЗО, не зважаючи на те, що у нього і печінка, і нирки, і суглоби хворі. На зауваження, що комісія не має наперед запланованих намірів карати засуджених, а навпаки – пильнує за дотриманням їхніх прав і законності у діях адміністрації установи, продовжував поводити себе нахабно. На запитання, за що відбуває покарання, з викликом відповів, що за убивство. А на зауваження, що така поведінка не сприяє збереженню його здоров’я, порадив членам комісії самим берегти нирки. Звісно, що комісія не могла не підтримати подання адміністрації щодо продовження терміну перебування такого засудженого в ДІЗО.

Та є і інші приклади ставлення засуджених до своєї долі, їхнього намагання стати на шлях виправлення. Як і завжди, члени комісії побували на території колонії, відвідали кілька об’єктів. Пересвідчилися, що до зими, опалювального сезону установа готова. Приміщення відремонтовані, є у необхідній кількості продукти харчування, паливо. На території і в приміщеннях порядок, чистота. У вересні розпочався навчальний рік для 160 слухачів навчального центру.

Ще не всі засуджені забезпечені робочими місцями, але значна їх частина працюють. Успішно діє швейна дільниця, де створено до 50 робочих місць, є можливість збільшити їхню кількість. Тут шиють постільну білизну, господарські сумки, робочі рукавиці та інший спецодяг, головні убори. Бригадир дільниці Валерій Хижняк каже, що могли б виготовляти і багато інших швейних виробів – була б сировина та відповідні замовлення (шиють, як правило, на замовлення, з сировини замовника).

В.Хижняк  і багато таких, як він – саме з тих, хто став на шлях виправлення, керується відомим гаслом «На свободу – з чистою совістю!». І це є свідченням того, що у виправній колонії №49 створені всі умови для того, щоб засуджені, які відбувають покарання, переосмислили своє попереднє життя і після відбуття покарання справді розпочали нове.

Нещодавно  у ВК-49  вперше пройшов день відкритих дверей. У ньому взяли участь голови районної державної адміністрації Т.Сакара та районної ради  С.Тилик, голова спостережної комісії при райдержадміністрації О.Гіюк, члени спостережної комісії, сільські та селищні голови, родичі засуджених, особовий склад установи.

Начальник ВК-49 - майор внутрішньої служби Ю.Леськів розповів учасникам заходу про історію створення установи, її сьогодення, умови утримання та праці засуджених, продукцію, яку вони виробляють. Після невеликої пленарної частини для учасників заходу була організована екскурсія  охоронюваною зоною колонії. Вони відвідали їдальню, підсобне господарство, швейну дільницю, кімнати для довгострокових побачень засуджених з членами сімей.

Захід дав можливість переконатися представникам влади, громадськості, родичам осіб, які відбувають покарання, що для них створені умови, які не принижують їхню людську гідність, дають можливість стати на шлях виправлення.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: старанно працюють засуджені у швейному цеху; на території колонії кожна вільна ділянка засаджена городиною; заняття у навчальному центрі; Т.Сакара, С.Тилик та інші гості з представниками адміністрації ВК-49.

Фото автора.