Будь-яка жінка мріє мати ідеальну фігуру, і в прагненні досягти заповітних параметрів, якими володіють знамениті моделі і актриси, деякі жінки готові на все абсолютно. Для досягнення цієї мети  починають мучити свій організм нерозумними дієтами, вживати різні, дуже шкідливі для здоров’я лікарські препарати та харчові добавки, які теж не приносять видимої користі. У прагненні стати схожими на сучасних зірок екрану, жінки забувають про те, що кожна з них гарна своєю особливою красою, яка не обов’язково повинна відповідати загальноприйнятим стандартам.

Шкода дієт

У частих випадках люди вдаються до дієти для схуднення, не беручи до уваги причини, які призвели до повноти. Вибираючи найбільш ефективну дієту, яка обіцяє досягнення результатів у короткий час, вони навіть не замислюються, до яких наслідків це може призвести. Багато хвороб, найчастіше прихованих, загострюються саме в період дієти, спрямованої на схуднення, коли організм не отримує необхідних речовин разом з продуктами харчування.

Ті продукти, які входять в щоденний раціон людини, є сировиною, яка використовується в якості життєвої енергії і для підтримки організму в нормальному стані. Кожен продукт має свій набір енергетичної цінності, вітамінів, мікроелементів, які необхідні для правильного функціонування усіх систем. Якщо людина сидить на суворій дієті з обмеженою кількістю вживаних продуктів, то підвищується ризик виснаження її життєвих сил. Обмежуючи себе у вживанні м’яса, риби, молочних продуктів, ми завдаємо серйозної шкоди своїй нервовій системі і роботі головного мозку, оскільки білки, що містяться саме в цих продуктах, є будівельним матеріалом для нервів, органів, включаючи мозок.

Без «корисних жирів» страждатимуть імунна та кровоносна системи, порушиться обмін речовин, пам’ять і навіть настрій. Корисні жири містяться в таких продуктах, як соняшникова та оливкова олії, деякі види риби (форель, оселедець, сардина, лосось та ін), які не поєднуються з низкою строгих дієт. Звідси беруть початок депресії, які з’являються вже на першому-другому тижні дієти, погіршення самопочуття, працездатності і фізичної активності.

Друга негативна сторона ряду дієт - це притримання строгого набору продуктів, який не можна ні змінювати, ні розширювати, інакше ефект не буде досягнутий. У цій ситуації нелегко доводиться людям, що страждають алергією на ту чи іншу їжу. Також алергія може розвинутися з часом при надмірному надходженні в організм одних і тих же продуктів. Суворість дієти може призвести людей зі слабкою силою волі до зриву, який, у свою чергу, зумовить надмірну обжерливість.

Щоб не нашкодити своєму організму неправильно підібраною дієтою, необхідно зважити всі «за» і «проти», пройти ряд аналізів на виявлення порушень у роботі органів та систем і, нарешті, порадитися з фахівцем. Тільки грамотний лікар-дієтолог зуміє розробити відповідну дієту, з урахуванням наявності у пацієнта супутніх захворювань.

Користь дієт

Якщо новий раціон харчування буде складений правильно, то користь дієти важко буде недооцінити. По-перше, багато дієт (правильно підібраних!), дозволяють не тільки позбутися зайвих кілограмів, але і поліпшити самопочуття. Якщо однією з причин набору надмірної ваги є харчування фаст-фудом і неякісною їжею, то дієта допоможе очистити організм від шлаків і токсинів.

З точки зору психологічного підтексту, таке явище, як дієта, дозволяє людині розвинути в собі почуття стриманості, витривалості, наполегливості, морального вдосконалення. Адже доведеться обмежувати себе багато в чому, накласти «табу» на ті продукти, які раніше входили в щоденний раціон. Якщо вдасться впоратися з собою, то можна вважати, що сила волі пройшла перевірку.

В основі кожної дієти лежить обмеження прийому в їжу різних поживних елементів: жирів, білків або вуглеводів. Розрізняють дієти і за іншими критеріями. Найбільш відомі: лікувальні, спортивні, профілактичні, дитячі, для вагітних. У цих випадках, як і при призначенні дієт для схуднення, необхідна допомога фахівця, який визначить відповідний набір продуктів для пацієнта. Наприклад, спортсменам буде прописаний стіл з підвищеною кількістю білків або протеїнів. Цей елемент буде основним і в дитячій дієті, спрямований на зміцнення скелетно-м’язової системи. Лікувальні дієти призначаються з урахуванням хвороби і головною своєю метою мають підтримку здорового стану організму і запобігання загострень або рецидивів захворювання.

Таким чином, бачимо, що дієта - це не тільки шлях до схуднення, це також елемент лікувальної, спортивної програми. Але в будь-якому випадку, ефективною вона буде тільки тоді, коли ми зуміємо знайти рівновагу між можливостями та бажаннями. Для кожної індивідуальної людини дієта має свою мету і повинна підбиратися з урахуванням особливостей організму.

Підготувала Яна Бойко