Великі проблеми з маленької родимки

У травні в медичних закладах України проходив місячник боротьби із меланомою - злоякісною пухлиною, спричиненою раком шкіри. Лише на Кіровоградщині щороку її виявляють в середньому у 70 пацієнтів, проте врятувати вдається лише половину з них. Про проблему профілактики та ранньої діагностики цієї хвороби і говорили у обласному департаменті охорони здоров’я провідні лікарі області

Як відомо, запорукою здоров’я є профілактика. Для цього варто уважно слідкувати за своїм тілом, а точніше - за ро­димками. Проводити самообстеження вар­то двічі на місяць. Привід для занепокоєння - зміна зовнішнього вигляду родимки: ко­льору, форми або розміру, якщо її краї ста­ли зазубреними, а сама вона набула асиметричного вигляду, якщо поверхня родимки стала неоднорідною, почала лущи­тися, кровити.

- Не бійтеся видаляти родимку, - гово­рить Заслужений лікар України, головний лікар обласного онкодиспансеру Костянтин Яринич. Цю думку розділяє його колега Юрій Скородумов, який детально роз­повідає про методи видалення родимки й наполягає на тому, що цю процедуру мають робити кваліфіковані медики. Чому? Бо в косметичних салонах, де також практикують їх ви­далення, працюють люди, які далеко не завжди мають медичну освіту. Тож чи варто ризикувати?

Неправи­льно зрізана родимка може переродитися у злоякісну пухлину, тому треба звертатися тільки до спеціалістів. Не варто пробувати «оперуватися» самотужки. Причиною пе­реродження родимки у доброякісну, а зго­дом і злоякісну пухлину може бути навіть звичайне механічне пошкодження. Найчастіше воно виникає у місцях, де нижня білизна контактує з родимкою.

Чи справді сучасні засоби захисту від ультрафіолету захищають від шкідливої дії сонця? На жаль, косметичні засоби захисту від сонця здебільшого неефективні.

Спеціальні креми та лосьйони, які справді мають такі властивості, продаються тільки в аптеках. Те ж саме і з сонцезахисними оку­лярами: їх треба купувати не на ринку, а в спеціалізованих магазинах, не жаліючи грошей на захист очей.

Не варто влітку зловживати засмагою. Варто пам’ятати, що найбільш шкідливе сонце у період з 10-ї до 16-ї години. Не слід надто захоплюватися і солярієм. Дуже вразливими до ультрафіолетових променів є діти та підлітки, тому на законодавчому рівні лікарі хочуть навіть ініціювати заборо­ну відвідувати солярій особам молодше 18 років, та тим, у кого багато родимок.

Нинішнє палюче сонце лише поглиб­лює проблему. Так за останні роки кількість хворих на рак шкіри в Україні збільшилася утричі (!). Якщо у людини діагностують рак шкіри на ранній стадії, коли ще пухлина розміром з невелику горо­шину, то у 98 відсотків випадків людина одужує та повертається до повноцінного життя. Небезпечна саме меланома, яка вражає не тільки окрему ділянку шкіри, а й контактує із судинною системою та лімфатичними вузлами. Тому рання діаг­ностика і профілактика - перш за все.

За даними Костянтина Яринича, із 300 осіб, які минулого року прийшли перевіритися на день відкритих дверей у рамках місячника боротьби із меланомою, побоювання підтвердилися у 20 випадках. І лише у п’яти пацієнтів діагностували ме­ланому. Рак шкіри виліковний - наголо­шує головний лікар і запрошує усіх бажаючих пройти огляд у обласному онкодиспансері. Сучасне обладнання цього медичного закладу дозволить правильно поставити діагноз та безболісно (!) вида­лити проблемну родимку.

Якщо у минулому році на день відкри­тих дверей спостерігалося мало не стовпотворіння, то цього року жителям Кіровоградщини пропонують у звичайному, спокійному режимі відвідати заклад, попе­редньо записавшись до лікаря у реєстратурі за номером (0522) 24-26-20. Можна прийти на обстеження до дерматолога і до облас­ного шкірвендиспансеру. Працює заклад і в суботу. Записатися на прийом туди можна за номером (0522) 33-34-89. Але, передусім, варто завітати до лікаря-дерматолога нашої Петрівської центральної районної лікарні, котрий дасть кваліфіковану пораду: чи варто обстежитися у вузькопрофільного спеціаліста-онколога (виписавши для цього відповідне направлення), чи поки що можна не хвилюватися.

Лариса Окулова, в.о. головного лікаря ЦРЛ.