Сергій ЛарінДесять років тому в області з’явився осередок Партії регіонів. Три останніх роки, коли обласну парторганізацію очолив Сергій Ларін, стали справжнім проривом у діяльності та ідеології влади, яку новий керівник змусив повернутися обличчям до людей. Неабияку роль відіграла спільна участь влади і громади у створенні головного документа Кіровоградщини – програми «Центральний регіон-2015». З цією програмою команда Партії регіонів виграла минулі вибори, але не забула про свої обіцянки, як інші політсили, а продовжує працювати над розвитком економіки та розбудувою соці-альної інфраструктури Кіровоградщини.
Щоб проаналізувати, як виконуються зобов’язання, регіонали області разом зі своїм очільником зібралися на ХХVІ конференцію Кіровоградської обласної організації Партії регіонів. Захід проходив в обласній філармонії – там, де команда Партії регіонів не раз збиралася на знакові форуми, під гаслом: «Ідемо обраним курсом – працюємо для людей». Учасники зібрання привітали новообраних однопартійців, обговорили роль місцевих партійних організацій у реалізації ініціатив і завдань Президента України Віктора Януковича та програми «Центральний регіон-2015», внесли зміни до складу Ради та Контрольної комісії обласної пар-тійної організації.
-Це добрий початок консолідованих дій, про які ми обіцяли, коли йшли на вибори. Тому ми очікуємо від наших представників у парламенті злагодженої позиції із захисту со-ціально-економічних інтересів Кіровоградщини та чекаємо на спільні законопроекти, що вирішуватимуть важкі системні проблеми нашого регіону. Я вважаю за потрібне створити при обласній партійній організації «мозковий» центр з розробки важливих проектів і законодавчих рішень, - так повідомив Сергій Ларін про створення у Верховній Раді України депутатського об’єднання «Кіровоградщина», яке очолив народний депутат Станіслав Березкін.
Прийшов час починати продовжувати

Тон спілкуванню задав голова обласної організації Партії регіонів Сергій Ларін, появу якого на сцені зал зустрів аплодисментами. Сергій Миколайович зазначив у зверненні до однопартійців: за час роботи ми стали справжньою сім’єю та ефективною командою. І всі ті проекти, з якими ми йшли на вибори, і ті зобов’язання, які брав на себе під час своєї переможної виборчої кампанії Президент України, зараз реалізуються. До речі, чимало з соціальних ініціатив Віктора Януковича співпадають із нашими регіональними проектами, які почали реалізуватися в області ще три роки тому. Серед них - робота «Гарячої лінії» голови облдержадміністрації, будівництво дитячих спортивних майданчиків, підтримка ветеранів Великої Вітчизняної війни (програма «Зірка пам’яті»), програма «Чиста та зелена Кіровоградщина» та багато інших.
Про сутність наступного етапу роботи обласної партійної організації влучно сказав у своєму виступі депутат обласної ради Олександр Шаталов. Він промовив дещо парадоксальну фразу: «Прийшла пора починати продовжувати». У контексті теми партконференції вона означає приблизно таке: «Пора зимової сплячки закінчилася, за роботу, колеги!». Олександр Шаталов пообіцяв, що вже найближчим часом поновляться зустрічі з людьми, будівництво спортивних та дитячих майданчиків, - словом, щоденна партійна й депутатська діяльність. До речі, після закінчення конференції він побував на одному з дитячих майданчиків у Кіровограді, зведених за його сприяння. Як і обіцяв, депутат організував доповнення споруди новими ігровими компонентами – лабіринтами, які тут же з задоволенням були апробовані дітлахами.
Однак на конференції йшлося не лише про досягнення, а й про прорахунки, які можуть стати на заваді в подальшому просуванні вперед. Сергій Ларін підкреслив, що Партія регіонів є відповідальною політсилою, яка, на відміну від опонентів, не може собі дозволити готувати свої «агітки» похапцем перед черговими виборами. Найкраща агітація за команду Партії регіонів – не різнокольорові папірці, а конкретні справи. Підхід до однопартійців, які на своїх територіях не зуміли забезпечити виконання районних сегментів програми «Центральний регіон-2015», суворий: не справився – до побачення. І кадрові рішення в райдержадміністраціях свідчать про дуже принципову позицію і обласної парторганізації, і Президента. Що ж стосується Сергія Ларіна, який три роки очолював Кіровоградську облдержадміністрацію і досконало знає ситуацію в області, то він пообіцяв не давати жодних поблажок тим керівникам, які так і не повернулися обличчям до людей.
Розвиваємо соціально-економічний потенціал області
Детальний аналіз практичної роботи влади на Кіровоградщині зробив у своєму виступі голова ОДА Андрій Ніколаєнко. Він навів переконливі факти й цифри, які свідчать про позитивні здобутки. Це і реалізація численних інвестиційних проектів, і створення нових робочих місць, і зростання заро-бітної плати, і ліквідація багаторічної заборгованості шахтарям Олександрії. Це також і динаміка росту реального сектора економіки, і активізація зовнішньоекономічної та інвестиційної складової, і, зрештою, збільшення надходжень до бюджету області, підвищення доходів людей та їхньої купівельної спроможності.
- Результат спільної роботи є реальним підтвердженням того, що ми обрали вірний курс, - зазначив губернатор. - А доцільність створення програми «Центральний регіон-2015», яка є логічним продовженням президентської програми «Україна для людей», не викликає сумніву навіть у наших по-літичних опонентів. Це програма, яка об’єднала тисячі людей і знайшла підтримку мешкнаців області.
Доказом ефективності програми є й те, що на Кіровоградщині багато речей відбувається вперше. Вперше почали за-проваджувати технології енергозбереження та ефективного землеробства. Вперше зросла кількість поголів’я великої рогатої худоби, відроджується молокопереробна галузь, будуються потужні елеватори, зерносховища, заводи, діагностичні й лікувальні центри, ліквідовані черги до дитячих садків. Як відзначив у своєму виступі голова Новоукраїнської районної організації Партії регіонів Володимир Арсірій, нічого подібного за час роботи 14 попередніх губернаторів не було!
Однак, незважаючи на успіхи, реалізація місцевих сегментів програми «Центральний регіон-2015» не є зразковою. Викликають нарікання підприємства, де працівники отримують мінімальну заробітну плату. Чимало з запланованих інвестиційних проектів так і залишились на папері через відсутність коштів або не зовсім коректне планування на початку роботи. Серед аутсайдерів – міста Кіровоград, Олександрія, Бобринецький, Ульяновський, Новоархангельський, Новгород-ківський, Компаніївський, Онуфріївський райони. Влада повинна проаналізувати всі слабкі місця і сказати громаді, тим, хто підтримав наші плани, - коли ми в повному обсязі їх виконаємо, - заявив із трибуни партконференції Андрій Ніколаєнко. Він висловив чітку впевненість, що все заплановане обов’язково буде виконано.
Одні будують, інші руйнують
Загалом, усі згадані вище негативні явища отримали принципову партійну оцінку на конференції. В тому числі й резонансні події, що відбулися навколо Свято-Володимирівського храму в Новоархангельську. Там заїжджі молодики під прапорами «Свободи» й «УДАРУ» влаштували безчинства з побоїщами, в яких постраждали і віряни, і священики.
- Сьогодні ми повинні знайти відповідь на дуже важливе для нашої парторганізації та області запитання: хто і що там робив? Туди приїхали представники молодої політичної сили, яка разом зі своїм керівником по Кіровоградщині вміщується в одному автомобілі, і яка нічого хорошого не зробила для людей? Та члени ще однієї політсили, яка погрузла у скандалах, не заплативши за роботу на виборах працівникам своїх штабів. Але вона знайшла кошти, щоб заплатити представникам охоронної фірми, яких нарядила у свою символіку! Ці найманці дозволили собі грубо, як звірі, побити священика. Звичайно, церковні організації самі, без нашого втручання, мають вирішити міжпарафіяльний конфлікт за столом перемовин. Але чи можемо ми на це спокійно дивитися?
Олександр Шаталов закликав однопартійців більш серйозно поставитися до нецивілізованих дій політичних опонентів. Він підтримав ініціативу заступника голови Долинської ра-йонної парторганізації Інни Зеленокорінної зібрати велелюдний мітинг, який би продемонстрував усю силу й потужність Партії регіонів, її численних прихильників.
Зрештою, ця тема перегукувалася з меседжем, озвученим Сергієм Ларіним, стосовно спроб деяких політсил вдаватися до дій, які ображають ветеранів та паплюжать пам’ять загиблих, викривляють історію, пропагуючи дітям та молоді неонацистські погляди.
- Наша партія повинна стати на заваді таким спробам, створивши антифашистський ідеологічний захист нашої молоді та ветеранів, - вимагає голова Кіровоградської обласної організації ПР.
Він згадав також добрим словом однопартійців, які сприяли і сприятимуть участі Кіровоградщини в проведенні Всеукраїнської громадсько-політичної акції «Естафета пам’яті», «Пишаємося великою Перемогою!», присвяченої Перемозі у Великій Вітчизняній війні та 70-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників. Сергій Ларін ви-словив упевненість, що започаткована ним в області традиція шанобливого ставлення до пам’яті переможців не згасне. Так само, як не згасне командний дух партії, який є запорукою успіху будь-якої, навіть найскладнішої, справи.
На цьому, власне, можна було і б закінчити розповідь про партійний захід в обласній філармонії. Але хотілося б наостанок зробити невеличкий ліричний відступ, який багато що пояснює у стосунках членів Кіровоградської обласної організації Партії регіонів зі своїм очільником. Наведу фрагмент виступу Сергія Ларіна перед делегатами й гостями конференції, який неодноразово переривався аплодисментами:
- Я не можу передати словами відчуття, які охоплюють мене під час приїзду на рідну Кіровоградщину. Дехто в Кіровограді називав мене і моїх друзів, колег «донецькими». А в Києві нас називають «кіровоградськими». Коли ми в Адміністрації Президента (де я відповідаю за кадрові питання та регіональну політику) обговорюємо різні проблеми, я кажу своїм колегам: «А от ми на Кіровоградщині робимо так...».

Людмила МАКЕЙ.