Наближається 1 Травня – свято, яке у багатьох поколінь асоціюється з весною і миром, яке збереглося як державне свято у незалежній Україні. Воно є також офіційним у 66-ти країнах світу, головним чином у країнах Східної Європи. Це державне свято і вихідний день, що відзначається у тій чи іншій формі у 142-ох країнах як свято весни.

День міжнародної солідарності трудящих був і залишається символом миру, праці і єднання трудящих у боротьбі за свої права та ідеали. Саме у день 1 Травня ми найактивніше повинні демонструвати і зміцнювати свою солідарність, силу і згуртованість у боротьбі за свої права.
Це свято залишається важливим днем для всіх, хто звик сумлінно працювати і прагне отримувати достойну винагороду за свій труд.
Профспілки України намагаються зберегти та відродити традиції, які протягом багатьох десятиліть об’єднують трудящих і повертають Першотравневим святам історичну місію – єднання людей праці за свої права.

Проте, через слабо скоординовані дії Федерації профспілок України та пасивності рядових членів профспілки, дії профспілкових виборних органів залишаються малоефективними, тому Уряд недостатньо працює над підвищенням соціально-економічного рівня громадян України. Як результат, переважна частина населення має низький рівень доходів.
Незважаючи на значне підвищення середньої заробітної плати в області та райо-ні, рівень її поки що не здатен забезпечувати гідне життя. Безгрошів’я не дозволяє утримувати сім’ю, розвиватися, будувати кар’єру. Складна ситуація на ринку праці. Безробіття змушує працівника погоджуватись на будь-які умови праці, що дає можливість власникам не створювати безпечні умови праці. Як наслідок, кожен четвертий працівник трудиться в умовах, які не відповідають вимогам законодавства. Різка, несправедлива нерівність між бідними та багатими викликає конфлікт у людей праці.

В українському законодавстві буквально «випадають» із оподаткування багатії. Вони отримують доход не за рахунок зарплати, їхні статки, дивіденди та депозити власних банків практично не оподатковуються, приносячи казкові прибутки. Натомість кожен пересічний трудівник сплачує державі п’яту частину кровно зароблених грошей.

А тому ми всі разом повинні привертати увагу влади до життєво важливих людських проблем та безпосередньо впливати на їх вирішення. Об’єднувати свої зусилля до подолання бідності в Україні, без зволікання втілювати в життя проголошені державою важливі соціальні програми.
У канву червоних травневих дат красиво вплітається День Перемоги – свято совісті і обов’язку перед ветеранами Великої Вітчизняної війни.
Напередодні травневих свят кожен профспілковий актив повинен згуртуватись, провести зустрічі в трудових колективах за участю їх керівників, згадати людей, які боролись за впровадження прийнятих умов праці і надати посильну допомогу ветеранам та учасникам війни.
З нагоди славних Травневих свят районна рада профспілок щиро вітає своїх спілчан, ветеранів та учасників війни, усіх мешканців району з Першотравневими святами та Днем Перемоги. Зичимо усім міцного здоров’я , щасливого довголіття, мирного неба, весняного настрою та солідарності і наполегливості у відстоюванні своїх законних прав та інтересів.

Лілія Куницька, голова координаційної ради профспілок