Андрій НіколаєнкоСвій сотий день у якості голови обласної державної адміністрації Андрій Ніколаєнко провів практично так само, як і решта дев’яносто дев’ять - у роботі. Окрім виконання поточних справ, очільник регіону відкрив сучасний діагностичний центр в обласній лікарні, побував на підприємстві-флагмані – м’ясокомбінаті «Ятрань», де запрацював цех первинної обробки худоби, привітав учасників 18-го Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню землі, поспілкувався з людьми в соцмагазині… А вже ввечері в прямому ефірі обласного телеканалу упродовж двох годин перед жителями Кіровоградщини Андрій Ніколаєнко тримав відповідь за вже зроблене і за те, що най-ближчим часом планує зробити влада регіону.

Дороги мають значення

Нещодавнє соціологічне опитування показало, що одним із питань, яке найбільше турбує місцеве населення, – є якість доріг. Тому цілком логічно, що під час ефіру воно прозвучало в числі перших. А зважаючи на інформацію, що Кіровоградщина - шоста у переліку областей, яка найбільше отримає коштів на ремонт доріг, люди переймаються – хто визначатиме, які саме це будуть шляхи, і чи враховуватиметься при цьому думка громади?
- Мова йде про кошти, які спрямовуватимуться на дороги районного, обласного та національного значення, – пояснює Андрій Ніколаєнко. – Це не комунальні дороги, на які скаржаться найбільше жителі міст. Тут процедура виділення грошей дещо інша – розподіл відбувається за конкретною формулою, на яку ми, на жаль, не маємо можливості вплинути. У даному випадку за виділені державою кошти ремонтуватимуться шляхи між населеними пунктами. Тож уже найближчим часом розраховуємо отримати 360 мільйонів гривень, які підуть на завершення будівництва об’їзної дороги навколо Знам’янки, на завершення ремонту складних ділянок на трасі Стрий – Кіровоград – Знам’янка та під’їзної дороги до районного центру від Великої Виски до Новомиргорода, на ремонт ділянок траси Кіровоград – Бобринець, а також шляхів у напрямку Дніпропетровська, Світловодська та Кременчука.
Водночас очільник області повідомив, що вже цьогоріч розпочнеться будівництво наземного пішохідного переходу через автобан Київ-Одеса поблизу села Грушки Ульяновського району. Тривалий час тамтешні мешканці піднімають це питання перед представниками влади різних рівнів. Люди розповідають, що, перетинаючи швидкісну трасу, кожного дня їм доводиться діставатися на роботу, ризикуючи власним життям.
- Я добре знаю про цю проблему, бо особисто спілкувався з жителями села Грушки з цього питання, і хочу запевнити, що його вирішимо вже у поточному році. Наразі існують домовленості зі службою автомобільних доріг України щодо спорудження там наземного пішохідного переходу. Якщо ж будуть сприятливі погодні умови та стабільне фінансування, то такий міст з’явиться і поблизу села Новоселиці, – зазначив Андрій Ніколаєнко.

ДЮЦ в регіоні бути

Недобудову поруч з обласним Центром дитячо-юнацької творчості кіровоградці вже давно прозвали «Колізеєм». Утім, окрім назви, жодної схожості з амфітеатром Флавіїв, ця будівля немає. Більше того, згадане місце через різні погані історії, частіше викликає у городян негатив, аніж захоплення. Хоча свого часу планувалося, що то буде осередок культурного розвитку дітей. Тому й не дивно, що час від часу жителі обласного центру задають представникам влади питання, чи має шанс на заплановане колись майбутнє недобудова?
Голова ОДА Андрій Ніколаєнко переконаний, що має. Він розповів, що вже доручив розглянути можливість повернути недобудований корпус ДЮЦу до обласної власності.
- На мою думку, ця будівля свого часу була продана з явними порушеннями. І якщо нинішні власники, які планували там розмістити торговельний центр, поставляться з розумінням та підуть нам на зустріч у напрямку повернення корпусу, тоді є усі підстави стверджувати, що цей об’єкт ми здамо вже у 2015-му році. Якщо ж вони позиватимуться – будемо намагатися зробити все можливе, щоб суд був об’єктивним, тим більше, що нинішній рік оголошений Роком дитячої творчості, а Глава держави вимагає від нас, як від влади, ні на мить не забувати про всебічне виховання підростаючого покоління. У соціальних ініціативах Президента саме цьому напрямку освітньої роботи – особлива увага, – відзначив керівник області.

Тишківську школу відремонтують

З питанням про ремонт Тишківської школи І-ІІІ ступенів №1 до Андрія Ніколаєнка звернулися жителі Добровеличківського ра-йону. Вони зазначають, що там сьогодні навчається майже дві сотні дітей і питання про необхідність капітального ремонту закладу – дуже актуальне. На це очільник регіону відповів, що про проблему знає і вирішити її можна буде, якщо не цього, то вже наступного року.
- Якщо після перегляду Державного бюджету на 2013-й рік видатки на область буде збільшено, цей навчальний заклад удасться відремонтувати вже цьогоріч. У випадку, якщо кошти не надійдуть, то у переліку об’єктів на наступний рік, які потребують ремонту, Тиш-ківська школа стоїть першою на черзі. Фінансування буде або з обласного бюджету, або з державного. Але в будь-якому випадку школу відремонтуємо, - повідомив Андрій Ніколаєнко.

Що робити з Дзядухом?

Екс-перший заступник міського голови Кіровограда Василь Дзядух – людина в обласному центрі одіозна. Упродовж останнього часу його роботу частіше критикували, аніж хвалили. Власне, з ним пов’язували, зокрема, і скандал із пасажирськими перевезеннями на селищі Новому. А нещодавно з’явилася інформація, що після звільнення з міськвиконкому Василь Дзядух став помічником голови ОДА. Під час прямого ефіру губернатор прокоментував і цей факт.
- Підстав для критики можна знайти у кожного, у тому числі і в моїй роботі. Я не кажу, що в діяльності Василя Онисимовича на посаді першого заступника міського голови не було прорахунків – однозначно вони були і критика була часто заслуженою. Але не потрібно відкидати той факт, що за час його роботи були і якісні зрушення. Маю на увазі той же Ковалівський парк, і ряд інших проектів… Думаю, що пропрацювавши у міській команді, зараз Дзядух побачить дещо інший ритм роботи. І якщо він буде з ним справлятись – значить йому з нами по дорозі. Якщо ж він обласного ритму роботи, в тому числі і мого, не витримає – працюватиме в інших, не державних структурах, - зауважив голова облдержадміністрації.

Кіровоград вимагає соцмагазин

Ще торік обласна влада обіцяла відкрити в обласному центрі кілька соціальних магазинів, окрім того, що вже працює. Однак виконання обіцянки застопорилося на пошуку підходящого приміщення, яке доручили мерії. Там пояснюють, що завдання ускладнилося тим, що свого часу Кіровоград позбувся доброї частини комунальної власності.
Сам же керівник регіону певен, що со-ціальні магазини однозначно потрібні і не лише обласному центру, а й в районах, хоча, зауважує, що було б значно краще, якби рівень життя дозволяв обходитися і без них.
Андрій Ніколаєнко зазначив, що зараз є ініціатива від бізнесу підтримати соціальний проект і відкрити таку крамницю.
- Це і керівництво компанії «Вересень плюс», яке разом із обласною владою запустило перший соціальний магазин, це і меценат, директор підприємства «Друкмашцентр» Людмила Шубіна, яка готова зайнятися соцмагазином. Тому, я впевнений, що вже найближчим часом ми назвемо адресу, де невдовзі запрацює ще один соціальний магазин, а також назвемо терміни його відкриття, - пообіцяв очільник області.

Сальківська ГЕС: останнє слово за людьми

Можливе будівництво Сальківської ГЕС спричинило серйозний резонанс не лише в Гайворонському районі, а й за триста кілометрів від нього – в обласному центрі. Усі розмови точаться навколо одного: якщо така гідроелектростанція з’явиться, це може стати початком кінця унікального природного заповідника. Тому громадськість апелює до голови облдержадміністрації за поясненнями – люди хочуть почути позицію влади з перших уст.
- Я вже неодноразово озвучував позицію обласного керівництва і вона полягає в тому, що інвестиції в енергетику – це добре, але жодна інвестиція не варта того, щоб платити за нею ціною екологічної безпеки та соціальної напруги, - вкотре пояснив Андрій Ніколаєнко.
Він зазначив, що за його дорученням уже створено робочу групу фахівців, які детально проаналізують усі можливі ризики будівництва ГЕС. І якщо фахівці встановлять, що побоювання жителів небезпідставні – будівництва не буде!
- В України вже є сумний досвід створення каскадів ГЕС на Дніпрі, що призвело до багатьох серйозних екологічних наслідків. Якщо ми знайдемо безпечний для екології варіант будівництва, ми запропонуємо його на розгляд громаді. І тільки після громадських обговорень ми можемо дозволити будівництво, - наголосив керівник регіону.

Перспектива бурого вугілля

Відродження буровугільного комплексу для жителів Олександрії – одна мрія на всіх. Люди знають: як тільки це трапиться – життя у місті одразу стане іншим. А тому за будь-якої нагоди адресують питання владі, чи є сенс їм сподіватися на зміни?
Голова ОДА переконаний, що є. Наприклад, зараз Костянтинівським розрізом активно цікавиться компанія «VS Energy», яка хотіла б там збудувати ТЕЦ. Існують певні зрушення і у стосунках із колишнім орендарем буровугільного комплексу Костянтином Жеваго. Як відомо, він перерахував уже два мільйони гривень на розрахунки з шахтарями і навіть обіцяє закрити всю заборгованість як по заробітній платі, так і по інших платежах. Такі кроки з боку Жеваго обласна влада розцінює як серйозність намірів повернутися на розріз, і також будувати там ТЕЦ. Але ос-кільки розріз є частиною державного підприємства, яке підпорядковується Міністерству енергетики та вугільної промисловості, віддавати перевагу лише їм облдержадміністрація не готова.
- На рівні Уряду і особисто з керівником профільного Міністерства Едуардом Ставицьким це питання уже неодноразово обговорювалося. Є навіть доручення Президента України Мінфіну профінансувати відкачування води на розрізі. Адже, зрозуміло, поки він затоплений - ні про які інші роботи там мова йти не може. Едуард Ставицький знає і про напрацювання з китайською стороною. Але який саме шлях з відновлення роботи Костянтинівського розрізу буде обраний, - вирішуватиме міністерство з урахуванням побажань олександрійців, - наголосив Андрій Ніколаєнко.

Обласну дитячу лікарню перевірять

На фоні медичних закладів обласного значення – госпіталю для ветеранів, обласної лікарні, судинного центру, онкодиспансеру - дитяча лікарня помітно програє. Ті, кому довелося там лікувати свою дитину, скаржаться і на медперсонал, і на умови, а заразом зауважують, що обласній владі не завадило б приділити увагу закладу. Власне, з аналогічним проханням звернулася до Андрія Ніколаєнка під час ефіру і багатодітна кіровоградка.
- Повірте, я знаю ситуацію, - зазначив голова ОДА. - До мене надходять непоодинокі скарги від жителів області. Лікарню вже перевірила відповідна комісія і найближчим часом буде визначено, з чого там розпочнеться ремонт.
Водночас, керівник області зауважив, що треба серйозно подивитися і на кадрове забезпечення дитячої обласної лікарні, адже чимало залежить не лише від належного фінансування, а й від керівника. Тому за результатами звернень жителів регіону, а також за результатами перевірок, він пообіцяв звернутися до профільної комісії обласної ради, аби її фахівці проаналізувати кадрову ситуацію в медзакладі, а також той стан, до якого довело лікарню нинішнє її керівництво.

Стосовно технічних потреб дитячої лікарні, голова облдержадміністрації наголосив, що минулого року тамтешнє онковідділення отримало апаратуру, утім він розуміє, що її недостатньо, а тому оснащенню закладу приділить особливу увагу.
- Ми будемо продовжувати ті кроки, що стають нормою для медицини на Кіровоградщині: придбання сучасної апаратури, ремонт лікарень, кадрове підсилення лікувальних закладів, - підсумував він і на продовження теми медицини додав, що сьогодні в обласному центрі людей хвилює питання про нібито розформування п’ятої поліклініки в рамках реформи. Андрій Ніколаєнко зазначив, що до нього вже неодноразово зверталися кірово-градці з цього приводу.
– Я дам доручення керівникам обласного профільного управління і керівникам міста проаналізувати, які зміни вони запланували, бо зламати завжди легше, ніж відновити. Тому ніяких огульних реформ не буде! Якщо це погіршить життя великої кількості людей, плани будуть переглянуті. Ще ніяких кінцевих рішень не прийнято, - заспокоїв очільник області.

Реформа місцевого самоврядування

Нещодавно заступник Глави Адміністрації Президента України, колишній керівник Кіровоградської ОДА Сергій Ларін дав розгорнуте інтерв’ю газеті «Комсомольська правда в Україні», в якому розповів про хід реформи місцевого самоврядування у державі. Там же він озвучив ключові позиції і пояснив, кому і навіщо вона потрібна. Говорив на цю тему в прямому ефірі, присвяченому ста дням перебування на посаді, і чинний голова Кіровоградської ОДА Андрій Ніколаєнко.

На його думку, реформа місцевого самоврядування в країні назріла давно, але Президент Віктор Янукович став першим керівником держави, який системно підійшов до її вирішення та сформулював основний принцип змін: реформування не насаджуватиметься зверху. Утім, для того, щоб вона відобразила в собі усі побажання місцевих громад – її обговорення необхідно розпочати вже зараз.
- В облдержадміністрації відбудеться засідання Регіональної ради, на яке запрошені керівники міст обласного значення, голови ра-йонних рад та райдержадміністрацій. Разом ми розробимо схему обговорення реформи на території регіону, - повідомив Андрій Ніколаєнко.
Він переконаний, лише тоді, коли люди зрозуміють мету реформування, зміни дадуть позитив для територій.
- Зараз ми часто страждаємо від того, що бюджети надзвичайно розпорошені, рівень одиниці самоврядування дуже низький і це призводить до того, що тієї кількості коштів, яка збирається, не достатньо для вирішення проблем території… Який бюджет може згенерувати територія, в якої триста жителів?! У неї не достатньо коштів ні на дитячий садок, ні на ФАП, ні на школу… І добре, якщо там є соціально-відповідальний бізнес. Але якщо його немає – все – ми просто відкладаємо момент, коли село зникне з карти області. Зрозуміло, що це неправильно і ситуацію потрібно виправляти, - пояснив голова ОДА і наголосив, що без обговорення реформу ніхто не нав’язуватиме.

Обдарованим дітям – особливий бонус

Обдарованим дітям із сільських шкіл влада приділятиме особливу увагу. На цьому під час прямого ефіру наголосив голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко. На його переконання, влада повинна забезпечити підростаючому поколінню всебічний розвиток.
Очільник регіону нагадав, що торік восени в обласному центрі започаткований проект «Культурні вихідні», у рамках якого художні колективи у велелюдних місцях, парках, на центральній площі зустрічали концертами, виставками у музеях і галереях сотні людей.
- Чому б не поновити таку ідею? Нехай цілі класи, групи сільських дітей з усієї області щовихідних або ж під час канікул приїздять у Кіровоград на екскурсії, на відпочинок, на пізнавальні прогулянки. Це – корисно і необхідно, - переконаний голова ОДА.
Андрій Ніколаєнко підкреслив, що іноді соціально-відповідальний бізнес сам проявляє таку ініціативу. Наприклад, торік компанія «Велта» ініціювала поїздку дітей із села Коробчиного до Кіровограда, щоб вони відвідали музеї, подивилися місто.
- Таке співробітництво й надалі має розвиватися. Влада завжди готова підтримувати позитивні починання, - зазначив голова ОДА.

Долинській дадуть воду

Мешканці Долинського району та міста звернулися до Андрія Ніколаєнка під час ефі-ру зі своєю проблемою. Людей цікавить, чи має намір обласна влада долучитися до вирішення питання про постачання та забезпечення населення якісною питною водою.
- За моєї особистої ініціативи ще минулого року Долинська райдержадміністрація розробила проект альтернативного водопроводу з забором з-під землі поруч із Долинською, – пояснює очільник області. - Відповідно до пріоритетних напрямків роботи, будівництво групового водопроводу розпочнеться вже цього року і за два роки має бути закінчене. Цьогоріч заплановано освоїти на будівництво близько семи мільйонів гривень, щоб основну нитку водопроводу протягнути вже до кінця року.

«Центральний регіон-2015» продовжується

Незважаючи на те, що соціологи помітили певний спад інтересу жителів області до програми «Центральний регіон-2015», керівництво Кіровоградщини переконане, що це – явище тимчасове. Адже публічні захисти – то лише верхівка айсбергу. Значно важливіше - не кричати про зроблене, а системно виконувати малі і великі проекти, заплановані місцевими громадами.
- Програма «Центральний регіон» продовжує активно реалізовуватись: розбудова со-ціальних об’єктів, інфраструктури, реалізація інвестиційних проектів, створення нових робочих місць – все це є не тільки складовими програми, а й положеннями програми Президента України «Україна для людей». Програма не «просіла». Керівники територій розуміють – за її реалізацію спитає не тільки обласна влада, за неї спитають люди, - зауважив Андрій Ніколаєнко.
Він запевнив, що керівництво регіону й надалі систематично перевірятиме стан виконання «Центрального регіону-2015» в усіх районах області.
- Ми заслухали Гайворон, зробили кадрові висновки, ближчим часом очікуємо рішення Глави держави. Ми підемо далі по районах. Кожна із наших регіональних ініціатив, усі соціальні ініціативи Президента України реалізовуватимуться й надалі. Я вважаю, що програма працює і виконується на великий відсоток, - запевнив голова ОДА.

Завдання прискоритись!

Насамкінець ефіру Андрій Ніколаєнко розповів, що до ста днів перебування на посаді йому-таки вдалося об’їхати всі райони області. Говорить, враження від кожної території – абсолютно різні, бо кожна має свої, унікальні, особливості, свій потенціал, який потрібно розвивати. Саме тому у 2010-му розпочалося формування стратегічного плану дій, покликаного максимально відкрити цей потенціал.
- Наша команда, прийшовши до влади три роки тому, усвідомлювала, з чого необхідно починати роботу. Так з’явилися програма «Центральний регіон-2015», яка базується на програмі Президента «Україна для людей», Стратегія розвитку області до 2020 року, низка регіональних ініціатив, які створені для людей, і які ми продовжуємо виконувати. Головне завдання - практичне втілення задуманого, - підкреслив Андрій Ніколаєнко і визнав, що зараз не всі території в області дотримуються заданого темпу.
- Потрібно прискоритися! А хто не витримає, тому з нами не по дорозі, - підсумував голова облдержадміністрації і вкотре наголосив, що влада в області повинна працювати єдиною командою і лише в інтересах людей, тоді й будуть відповідні результати від роботи, а головне - жителі Кіровоградщини, аж до найменшого села, почнуть відчувати зміни на краще.