Такі явища, як зарплата в «конвертах» і робота без оформлення трудових відносин позбавляють майбутнього тих, хто отримує неофіційну зарплату і чиї трудові книжки залишаються неоформленими.

Нечесні працедавці роблять це начебто в інтересах найманого працівника, який через юридичну неграмотність не ус-відомлює всієї глибини обману.
Досить поширеним явищем стала «конвертована» виплата зарплати, коли до мінімальної офіційної доплачується «тіньова» у «конверті». Або ж під виглядом виконаних робіт чи наданих послуг «перекачуються» кошти на рахунки приватних підприємців, які працюють на спрощеній системі обліку та звітності. Багато наших співвітчизників, поставлених у жорсткі рамки безробіття, іноді погоджуються на всі умови роботодавця, а в результаті - опиняються в ролі безправних виконавців його волі. Тобто за таких умов громадяни одержують зарплатню в розмірах, значно менших за мінімальну заробітну плату, встановлену законом, позбавлені законних прав на щорічну відпустку, на виплату лікарняних тощо. Зарплата у «конверті» позбавляє працівника заробленої пенсії, адже ця сума приховується від оподаткування і на неї роботодавець не нараховує внески до Пенсійного фонду. Крім того, до страхового стажу зараховується період, пропорційний сплаченій сумі. Відпрацювавши календарний рік, можна заробити лише кілька місяців трудового стажу. Тож ті, хто одержує зарплату у «конверті», мають зважити, скільки вони «зекономлять» і скільки втратять.

Азбука пошуку роботи

5 непрофесійних навичок, які потрібні для працевлаштування

Щоб влаштуватися на роботу, необхідні не тільки диплом, досвід і суто професійні навички, але й так званий емоційний інтелект: мотивація, лідерство, культура письмового та усного спілкування, здатність швидко вирішувати проблеми, уміння працювати в команді та інші.
Цим навичкам нас не навчають у школі чи університеті, ми набуваємо та розвиваємо їх самостійно, такі риси роблять нас більш привабливими, у тому числі й для роботодавців. Вони розуміють, що навчити співробітника, наприклад, працювати з програмним забезпеченням набагато простіше, ніж змінити його емоційний інтелект. Які ж непрофесійні навички необхідно розвивати, щоб бути більш затребуваними на ринку праці?

Уміння слухати

Навряд чи хтось захоче працювати з тим, хто не вміє слухати. Не важливо, наскільки ви талановиті, якщо не можете до-тримуватись інструкцій, які вам дали. Почніть зі співбесіди: візьміть з собою всі необхідні документи, які назвав працедавець, заповніть потрібні папери, слухайте уважно, занотовуйте, щоб не перепитувати. Якщо на роботі ви не будете виконувати деякі нюанси, тому що рахуєте їх необов’язковими, то може скластися враження, що ви просто не слухали співрозмовника. Тому ставтеся серйозно до всіх деталей, а якщо з чимось незгодні, то краще це просто обговорити.

Уміння адаптуватися

Ніхто не любить змін, особливо в робочих процесах. Але сьогодні необхідно бути гнучкими та вміти налаштовуватися під ситуацію. Не скаржтеся на зміну плану або стратегії.

Робота в команді

Важко знайти вакансію, де не було б вимоги вміння працювати в колективі. Розвивати цей навик можна й поза роботою, наприклад, виконуючи спільно і кимось якийсь проект в якості хобі, беручи участь у соціальних заходах тощо.

Трудова етика

Чи можете ви кинути справу, не довівши її до кінця? Чи проявляєте ви ініціативу? Наскільки добросовісно виконуєте поставлене завдання? Усе це говорить про вас, як про людину та працівника, і все це визначає рівень вашого трудового етикету та ступінь відповідальності.

Комунікабельність

Цей навик теж часто можна зустріти в описі оголошень про вакансії. Уміння спілкуватися можна вважати фундаментом емоційного інтелекту. І працедавець звертає на це увагу в першу чергу: як ви говорите по телефону, наскільки переконлива ваша презентація або резюме. Готуйте відповіді на типові запитання, намагайтеся говорити коротко і по суті. До речі, уміння спілкуватися буде в нагоді не тільки у роботі, це необхідний навик для всіх.

Підготувала Тетяна Біденко, спеціаліст районного центру зайнятості.