Шановні ліквідатори аварії на Чорнобильській атомній електростанції!

Висловлюємо вам вдячність та засвідчуємо глибоку шану за героїчну роботу у надзвичайно складний період ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Ціною власного здоров’я, без зайвих роздумів ви захищали життя інших.
І хоч влада поки що не змогла у повній мірі віддячити кожному із вас, чорнобильським родинам і дітям за втрачене здоров’я у ті роки, але турбота про кожного із вас – це пріоритет із пріоритетів у державній со-ціальній політиці, у діяльності влади усіх рівнів, в тому числі і обласної. Так, вже нинішнього року суттєво збільшилося фінансування пільгових ви-плат по чорнобильських статтях видатків – і це реалізація лише одного із цілої низки завдань Президента України.
Запевняємо вас, що розпочата робота з реалізації президентських соціальних ініціатив у частині поліпшення соціального забезпечення чорнобильців продовжуватиметься й надалі.
Будьте здоровими, сильними духом, міцної віри вам у краще майбутнє. А ми, як обласна влада, й надалі опікуватимемося вирішенням проблем чорнобильців та ліквідаторів.

Андрій НІКОЛАЄНКО, голова обласної державної адміністрації

Микола КОВАЛЬЧУК, голова обласної ради

* * *

Шановні жителі Петрівщини!

Більш як чверть століття ми несемо у серцях і душах біль, завданий нищівною катастрофою на Чорнобильській АЕС. Більш як чверть століття в Україні та світі існує зловісний вимір часу: до і після Чорнобиля.
Сьогодні усі ми вшановуємо пам’ять тих, хто поклав життя у боротьбі з радіацією. Ці герої за покликом серця і практично голими руками закрили жерло зруйнованого реактора. Вони врятували світ від значно масштабнішої катастрофи, і ми вдячні їм за це.

Вічна їм пам’ять… Також ми вшановуємо героїв-ліквідаторів, які, на щастя, перебувають з нами. Саме ви заплатили за спокій планети своїм здоров’ям, саме ви врятували Україну і світ від страшної біди. Нехай прийдешні літа дарують вам тепло і ласку, хай у вашому житті буде багато добра і любові.

Районна державна адміністрація та ра-йонна рада бажає всім вам міцного здоров’я, довгих років життя, щастя та злагоди у ваших родинах.

Юрій САМОХВАЛ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Путівки «чорнобильцям» обіцяють за місяць

Путівки на санаторно-курортне лікування постраждалим унаслідок аварії на ЧАЕС надійдуть у травні.
Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олександр Догаров.
Він зазначив, що санаторно-курортне лікування людей, постраждалих від катастрофи на ЧАЕС, фінансуватиметься з державного бюджету, зокрема путівки будуть надаватися від Міністерства соціальної політики України.
За словами посадовця, минулого року в оздоровчих закладах пройшли курс лікування майже півтисячі «чорнобильців». Цього року замовлено 946 путівок.
В цілому ж на соцзахист «чорнобильців» області цьогоріч передбачено більше 40 мільйонів гривень. Із зазначеної суми 18 мільйонів - кошти держбюджету на виплату пільг та компенсацій, ще понад 20 мільйонів - гроші на пільги зі сплати за комунальні послуги, придбання твердого палива, скрапленого газу, проїзду.
В ОДА зауважують, що до завдання Глави держави – вирішувати проблеми ліквідаторів і переселенців не лише напередодні 26 квітня - на Кіровоградщині ставляться відповідально. Так, у нинішньому році обласний бюджет виділив на пільгове медичне обслуговування постраждалих від аварії на ЧАЕС понад мільйон гривень, що значно більше, ніж торік.

ліквідатори аварії на ЧАЕС.Знесилені атомом, але сильні духом!

Чергова зустріч з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відбулася цими днями у районній державній адміністрації.
Голова райдержадміністрації Юрій Самохвал та заступник голови Валентина Сибіра приймали чорнобильців від Червонокостянтинівської: (Сергій Кухта), Петрівської (Віктор Сікун), Новостародубської (Григорій Кулініч, Вячеслав Малина, Василь Кісельов та Микола Кирилович), Ганнівської (Віктор Циганок, Василь Тузніченко) сільських рад та Петрівської селищної ради (Валентин Зимогляд, Володимир Попіль, Микола Тайдаков, Олександр Тараненко, Віктор Прокопенко та Іван Кущ).
А ще в зустрічі взяли участь представники установ та організацій району, які мають хоч найменший стосунок до проблем чорнобильців: Світлана Годун – заступник начальника управління Пенсійного фонду України в районі, Світлана Холоділіна – завідувач сектору з питань постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС управління соціального захисту населення райдержадміністрації, Олег Гіюк – голова районної організації ветеранів України та Галина Бискуб – директор ра-йонного Будинку культури.
Як і минулого разу, виникли питання до Світлани Годун щодо нарахування пенсій чорнобильцям. Це питання зацікавило й голову РДА Юрія Самохвала. Він наполіг, щоб пізніше зустрітися безпосередньо у пенсійному фонді та розібратися зі справами кожного чорнобильця. «Адже на сьогоднішній день наше завдання встановити, чи правильно, чи за законом нараховується пенсія учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС», – говорить Юрій Георгійович.
Звичайно ж, не обійшлося й без обговорення теми медичного обслуговування пільговиків. Самі пільговики нерідко скаржаться на неналежне виконання своїх обов’язків деким з медичного персоналу. Після обговорення проблеми домовилися, що якщо виникатимуть якісь питання, то відразу ж слід інформувати про це представників влади для усунення негараздів.
Проблема з незадовільним станом доріг також не перестає хвилювати. Ліквідатори поцікавилися, коли ж будуть засипані ями щебенем, щоб хоч якось покращити стан дорожнього покриття. Натомість отримали вичерпну відповідь: щебінь є (а з травня повинні завезти ще 4 тис. тонн), за машину домовлено, потрібні тільки бензин для цієї машини та ініціатива від людей.
Про встановлення пам’ятника загиблим учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС говорилося недовго. Юрій Георгійович відразу ж пояснив, що з цим проблем не буде, потрібен тільки проект пам’ятника та приблизна його ціна.
А ще на засіданні вирішилося питання про вшанування пам’яті загиблих. На 26 квітня замовлено молебень у церкві з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Також будуть урочисто вручені медалі, ордени та грамоти активістам районної організації чорнобильців.

Яна БОЙКО

На знімках: ліквідатори аварії на ЧАЕС.