На  ниві  співпраці  

Відомо, що сім’я – перша школа людських взаємин, де діти з ранніх років засвоюють систему моральних цінностей, норм поведінки, культурні традиції народу. Це, як правило, відбувається на протязі двох – трьох перших років від народження дитини. Ті батьки, котрі чітко усвідомлюють природну закономірність щодо створення фундаменту навчання, без вагань віддають свою дитину далі у дошкільні навчальні заклади. Адже діти раннього віку вступають у значимий етап психічного і фізичного розвитку, на якому необхідне спостереження і корекція з боку досвідчених педагогів – вихователів.
Тут важливо не упустити жодної дитини, знайти індивідуальний підхід до кожної особистості, виявити здібності малюків, правильно їх розвивати, визначити, в чому дитина відчуває труднощі і (педагогічно правильно!) їх долати.

Ці аспекти виховання дитини закладено у своєрідну програму співпраці між вчителями початкових класів Червонокостянтинівської ЗШ І – ІІІ ступенів та місцевими дошкільними закладами «Вербиченька» і «Сонечко».
За планом роботи проекту «Працюємо на майбутнє», у лютому місяці заплановано та проведено ряд заходів зі співпраці вчителів початкових класів школи та ДНЗ «Вербиченька».

Вказаний дошкільний заклад знаходиться у Баштиному. До школи далеченько, але відстань не є перешкодою для завідуючої ДНЗ А.М. Коннік. Вона рада бачити у себе в садочку вчителів початкових класів, тому дбає про те, як їм сюди потрапити, як дістатися додому; вміє створити максимально комфортні обставини для кожного гостя – вчителя, батьків, вихованців, працівників дитячого садка. Той, хто сюди потрапляє, відчуває себе членом дружньої родини.
Я із великим задоволенням більше, ніж півроку спосте-рігаю за проведенням занять у ДНЗ «Вербиченька». Помітила, що з початку нового навчального року заняття у вказаному закладі набули оновлення.
Особливо ефективною є оздоровча технологія терапевтичного спрямування (терапія означає «лікування») піскова терапія та арт – терапія, що передбачають по-ліпшення психічного, емо-ційного стану, профілактику різних хвороб.

Піскова терапія (сенд-плей), яку вперше запровадив у 1929 році дитячий психотерапевт М. Ловенфельд у Лондонському Інституті Дитячої психології, розвиває творчий потенціал, використовується на занятті з дітьми різних вікових груп. Вихованці охоче працюють колективно (головний житель пісочного царства Піскунчик стимулює до створення колективних композицій у пісочному морі, наприклад, каштанових). Цікаво спостерігати, як всі діти, рівні між собою, охоче діляться каштанами, між ними немає проявів егоїзму, лідерства, бажання вирізнитися з-поміж інших, а навпаки, переважає прагнення допомогти один одному, що є вагомим у створенні колективу майбутніх школярів.

Пісок, попередньо оброблений відповідно до вимог терапії, діє на дітей, як магніт, є чудовим засобом невербального спілкування. «Малюючи» на ньому відповідні об’єкти, діти розмежовують мовні і немовні звуки (адаптація до шкільної програми), вчаться виділяти у мовному потоці одно- та двоскладові слова, будують з ними речення, розширюють його за допомогою навідних запитань (підготовка до вивчення синтаксичних одиниць), тобто мимоволі навчаються, закріплюють матеріал, передбачений програмою «Впевнений старт», сприймаючи його, як гру. Окрім того, пісок «поглинає» негативну енергію, «очищає» енергетику дитини, стабілізує її емоційний стан.

Не менш цікавою формою роботи в даному закладі є арт-терапія: лікування мистецтвом. На комплексному занятті було продемонстровано пальчикове малювання (гуаш) на склі з поєднанням таких різновидів образотворчості, як монотипія та живопис. Така форма роботи дає значний позитивний емоційний заряд, формує активну життєву позицію, впевненість у своїх силах, тим самим готує дитину до формування життя у шкільному соціумі.
Неординарними є заняття з розвитку математичних здібностей. Алла Миколаївна, як творчий вихователь, враховує запити й інтереси вихованців. Спостереження за ними (з постійною участю шкільного психолога В.В.Васяніної) показали, що на дітей даної різновікової групи дуже ефективно діє кольо-ротерапія. Тому вихователь сміливо запровадила методику запам’ятовування числової послідовності та властивостей числового ряду натуральних чисел з допомогою універсального дидактичного матеріалу для розвитку у дітей математичних здібностей - паличок Кюїзенера (бельгійського вчителя початкової школи). Це кольорові рахункові палички (вихователь їх замінила на ко-льорові смужки), що мають ще назву «числа в кольорі». На занятті було продемонстровано формування поняття «числова послідовність», «склад числа», відношення «більше», «менше», «порівну», «довший», «коротший», «вліво», «вправо», «вгору», «вниз» (що готує дітей до опанування нової програми з математики з елементами розвивального навчання за підручником Рівкінда). Розвитку математичних вмінь сприяє і робота з наборами цифр та знаків дій, аналітико-синтетична діяльність (склади приклад, знайди помилку, виправ у себе помилку, визнач, що змінилося, якщо знак «+» замінити знаком «-» тощо).
Вихователем розроблені та запроваджуються власні невербальні способи вираження певних відношень та мовних одиниць.
Цікавим і захоплюючим моментом є те, що всі діти (різновікова група від 3 до 5 років) вміють правильно сидіти на занятті, довго концентрують увагу на вказаних об’єктах, в повній мірі розвивають мовлення. Пізнаваль

ний інтерес розвивається на основі спостережень. Від цікавого дітям – до потрібного у навчанні – ось той принцип, на якому вибудовує роботу вихователь.
Своєрідними є заняття із впровадженням елементів навчання грамоти. Врахувавши рекомендації вчителів початкових класів, Алла Миколаївна підпорядковує навчально-ігровий матеріал шкільній програмі: від звука – до букви, від слова – до словосполучення, від словосполучення – до речення. Від речення – до складання тексту. Паралельно діти працюють у спеціальних друкованих зошитах (згідно програми «Впевнений старт») для дошкільнят (на прохання батьків) з лінованою та нелінованою основою, тому чітко орієнтуються на сторінці зошита, правильно тримають ручку, олівець, пензлик.
Полюбляють вихованці «Вербиченьки» цікаві психологічні тести, дослідження. Тому шкільний психолог В.В. Васяніна тут бажаний гість. Вона тісно співпрацює з учителями початкової ланки (особливо із вчителем, який набиратиме перший клас). Музична терапія у закладі – розвага і для малюків і для дорослих. Дуже полюбили дітки вчителя В.Л.Супрун, яка веде у них хореографічний гурток, часто з використанням спілкування анг-лійською. Малюки розучили англомовну пісеньку, хореографічну композицію з елементами релаксації. Систематично проводяться заняття «Вчимося спілкуватися англійською» (Н.А. Гавриленко), матеріал яких допомагає закріплювати Алла Миколаївна протягом щоденної роботи.
Оскільки вагомим важелем у вихованні дошкільника є батьки, то робота з батьківською громадськістю має велике значення. Так, у березні в ДНЗ «Вербиченька» проведенобатьківські збори, на яких запроваджено форму співпраці «Батьківська вітальня» (така зустріч уже відбулася у серпні минулого року, в результаті якої кількість дітей ДНЗ збільшилася втричі), де будуть присутні шкільний психолог та вчителі початкових класів О.О.Алєксєйчик і автор цих рядків.
У травні в рамках співпраці проведемо семінар «Пропедевтика дитячого проектування під час здійснення співпраці між ДНЗ та початковою школою», де буде підведено підсумки третього (репродуктивного) етапу проекту співпраці.
Вчителем першого класу О.О.Алєксєйчик, що перший рік працює за новою програмою початкової школи, буде проведено комплексне заняття для батьків майбутніх першокласників. Планується Тиждень дошкільнят та школа майбутнього першокласника «Дзвіночки» (С.М. Круглик).
Наближається до завершення навчальний сезон. Спостерігаючи за дітьми, помічаю зміни в розвитку вихованців, прогресивні тенденції в роботі закладу. І радіє душа, коли на ниві співпраці продовжують зростати пагони творчості, а в дитячих душах вже буйним цвітом розквітає весна.

Світлана Круглик, вчитель початкових класів Червонокостянтинівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів