у таких умовах проживає родина, яка опинилася у складних життєвих обставинах (с. Зелене)Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є закладом, який забезпечує організацію та проведення в районі соціальної роботи з соціально незахищеними категоріями громадян. Відповідно до нормативної бази, чисельність працівників центру повинна складати 25 штатних одиниць, у тому числі 15 фахівців із соціальної роботи. Фактично ж, у 2012 році укомплектованість кадрами складала 11 чоловік.

Однак матеріальне становище центру за минулий рік значно поліпшилося. У наявності є власне приміщення, телефонні лінії, підключення до мережі Інтернет та 16 одиниць комп’ютерної техніки. Фінансове забезпечення установи стало значно кращим проти 2011 року. Витрати на послуги, утримання, програми та заходи профінансовано у сумі 641,34 тис. грн.

Крім районного центру в районі створено 2 сільських центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді - Іскрівський та Ганнівський.

При районному центрі діють спеціалізовані формування: «Школа волонтерів, «Служба соціальної підтримки сім’ї», «Мобільний консультаційний пункт соціальної роботи в сільській місцевості, консультаційний пункт при пологовому відділенні центральної районної лікарні, де проводиться індивідуальна робота з матерями з питань подальшого розвитку та виховання дітей. Внаслідок такої роботи з тридцятьма матерями, відмов від дітей у минулому році не було.

фахівець із соціальної роботи Ю.В. Кісіль проводить соціальне інспектування родини, де виховуються діти-інвалідиОдним з пріоритетних напрямків діяльності є соціальна робота з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Такі сім’ї виявляють, обліковують та супроводжують фахівці, надаючи соціальну допомогу. У минулому році індивідуальних та групових послуг було надано 19981 (на 60% більше ніж у 2011 році).

Більшість сімей, що перебувають під соціальним супроводом, мають офіційний статус таких, що потребують додаткової допомоги з боку держави, або належать до груп ризику (неповні родини, ті, що проживають за межею бідності, мають алкогольну залежність, або сімейні конфлікти).

Значну роботу центр проводить з прийомними сім’ями, яких на території району п’ять, де виховується дванадцятеро дітей пільгових категорій, а також з дітьми-інвалідами, яких у районі 81. Для таких дітей проводяться різноманітні заходи, зокрема вже став традиційним районний фестиваль «Повір у себе». Найталановитіші з дітей беруть участь в обласних фестивалях.

Постійно ведеться робота для молоді щодо питань здорового способу життя (про шкідливість паління та вживання алкоголю) та про-філактики ВІЛ-інфекції із залученням лікарів ЦРЛ, розповсюджуються інформаційно-просвітницькі матеріали (плакати, буклети), друкуються статті у місцевій пресі.

покращення умов для виховання та утримання дітей в сім’ї, яка опинилася у СЖО (с. Олександрівка)В результаті активної роботи фахівців ситуація у багатьох сім’ях (64%), взятих на облік,  покращилася: змінилися санітарно-гігієнічні умови проживання, придбано побутову техніку, діти систематично відвідують загальноосвітні заклади, зменшилася кількість випадків пияцтва, батьки приділяють належну увагу до виховання та утримання дітей тощо.

Однак робота велася б значно краще й ефективніше, якби вистачало фахівців. Адже сьогодні навантаженість на кожного з них в районі становить від 2520 до 4970 осіб (при нормі для сільського населення до 1500)! Про яку якість обслуговування можна говорити? Адже ж року не вистачить, щоб приділити кожному належну увагу. Хоч і забезпечені сільські фахівці велосипедами, однак ними ж лише в суху пору року можна їздити, та й то не по кожній дорозі. Тож вирішення проблеми транспорту та кількісного складу соціальних працівників значно поліпшить якість обслуговування.

Валентина РЯБОКОНЬ.

окращення умов для виховання та утримання дітей фахівець із соціальної роботи Р.В.Шевченко під час виховної години з учнями Червонокостянтинівської ЗШ

На знімках: у таких умовах проживає родина, яка опинилася у складних життєвих обставинах (с. Зелене); фахівець із соціальної роботи Ю.В. Кісіль проводить соціальне інспектування родини, де виховуються діти-інваліди; покращення умов для виховання та утримання дітей в сімї, яка опинилася у СЖО (с. Олександрівка) (фото 3, 4); фахівець із соціальної роботи Р.В.Шевченко під час виховної години з учнями Червонокостянтинівської ЗШ.