Сьогодні, а особливо у виборчий період, багато говоримо про те, що Україні ще далеко до європейських стандартів. Чекаємо, що «хтось» прийде і зробить для нас достойне життя. Бідкаємося про погані дороги, брудні вулиці й під’їзди, низький рівень життя.

А про який рівень здорового глузду, совісті чи культури й вихованості можна говорити, коли будь-які спроби зробити район гарним і комфортним, щоразу наштовхується на безглузде і невикорінне руйнування?

Йдучи населеним пунктом, бачиш понівечені урни та обписані, скалічені лавки, навколо яких - «килимок» із лушпиння від насіння, недопалків та різнокольорових обгорток. І якщо сміття під ногами ще можна якось списати на брак культурного виховання, а викрадені каналізаційні люки - на бажання легко заробити гроші, то як зрозуміти прагнення виривати «з корінням» і перевертати урни чи ламати молоді дерева та знищувати вщент щойно збудовані зупинки?

Але саме в цьому і полягає суть вандалізму. Цей термін походить від назви давньогерманського племені вандалів, котрі 455 р. пограбували Рим, знищивши також багато пам’яток античної та християнської культури.

У сучасному розумінні вандал - це людина, «яка навмисно чи внаслідок неуцтва руйнує власність, що належить іншій особі або суспільству». Тобто це хуліган, котрий псує суспільну, приватну чи комунальну власність.

Що штовхає людей на нищення майна громади, об’єктів, що створюються для нас з вами? Ненависть, злість, зневіра?

І ви, правда, вірите, що в такий спосіб можна вирішити якусь проблему і побудувати достойне життя в країні?

Прояви вандалізму серед наших людей не нові, та останній випадок, що трапився цього тижня, обурив багатьох. Невідомі особи понівечили в’їзний вказівник в Петрівський район з Олександрійського напрямку.

Кому завадив цей знак, який в 2015 році за власною ініціативою і кошти господарства встановив директор ПСП «Зарічне» Андрій Давидовський?

Хочеться вірити, що правоохоронці невдовзі дадуть відповіді на ці питання.

А поки що звертаємося до земляків: «Направте свою енергію на добрі справи! Це зробить вас щасливішими!»

Із сайту райдержадміністрації