Україна перейде на літній час в останню неділю першого місяця весни і у день виборів президента України - 31 березня. Українці переведуть стрілки годинника на одну годину вперед, при цьому скоротиться час їх сну.

Згідно з постановою №509 Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року, перехід на літній час в Україні вже понад 20 років відбувається в останню неділю березня. У 2019 році переведення годинників відбудеться в ніч на 31 березня.

Стрілки годинника необхідно перевести на годину вперед. О 3 годині ночі починається літній час, тому доведеться прокидатися раніше.

4 березня 2019 року Європарламент ухвалив рішення, згідно з яким Євросоюз з 2021 року переходить постійно на літній час.

Комітет з питань транспорту і туризму ЄС запропонував перевести годинник в останню неділю березня 2021 року в останній раз для країн, які погодилися перейти на постійний літній час.

При цьому в ЄС відзначили зростання «розумних» технологій, які роблять переведення стрілок годинника застарілим і вже не таким економічно доцільним рішенням, як це вважалося раніше.

Перехід на «зимовий» і «літній» час проводиться більш ніж в 110 країнах, щоб наблизити адміністративний час до сонячного і знизити споживання енергоресурсів в індустріальних містах. Вперше годинникову стрілку перевели у Великобританії ще в 1908 році. На наших землях перехід на літній час вперше відбувся у 1917 році, а з 1981 року перехід на літній і зимовий час став регулярним.

Завдяки переходу на літній час більш повно використовується світловий день, і скорочується споживання електроенергії вечорами в будівлях і на вулицях.