У перший день останнього місяця зими відбулося засідання розширеної ради відділу культури і туризму райдержадміністрації. Взяти участь в його роботі були запрошені голова районної державної адміністрації Сергій Завалій, його перший заступник Тетяна Панета, голова районної ради Тамара Сакара, сільські, селищні голови, керівники та працівники культосвітніх закладів району.

З доповіддю про підсумки роботи галузі «Культура» за 2018 рік виступила начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва.

Вона зазначила, що робота відділу культури і туризму райдержадміністрації, його структурних підрозділів, сільських закладів культури впродовж 2018 року велася в рамках реалізації районної програми розвитку культури. Основними завданнями програми було посилення уваги місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування до проблем культури шляхом спрямування фінансових ресурсів на наступні цілі: забезпечення закладів культури сучасною матеріально-технічною базою; підтримку та розвиток аматорського мистецтва в клубних та бібліотечних закладах району; проведення капітальних, поточних ремонтів та реконструкції приміщень закладів культури; поліпшення охорони об’єктів культурної спадщини; переведення всіх працівників закладів культури на повний режим роботи; покращення умов творчої діяльності працівників культури, підвищення рівня оплати праці.

15 лютого – День вшановування учасників бойових дій на території інших держав

До 30-ї річниці вивдення військ з Афганістану

«Весь мир насильем мы разрушим до основанья…». Ці слова з пісні «Інтернаціонал», яка вважається гімном комуністів всього світу, стали визначальними для політики Радянського Союзу. Ще Ленін зазначив, що комунізм зможе здобути вирішальну перемогу тільки за умови, що в усьому світі або, принаймні, в більшості розвинених країн, до влади прийдуть комуністичні партії. Тому Комінтерн вважав своїм головним завданням створення умов для світової комуністичної революції: «На погибель всем буржуям мировой пожар раздуем» - було гаслом ленінців.

Першими агресивними війнами Радянської Росії були війни з УНР та Польщею у 1918-1920 роках. Якщо Україну більшовицьким бандам вдалося перемогти, то об Польщу вони зламали зуби, червоній орді довелося тікати з-під Варшави. Не вдалося перемогти і маленьку Фінляндію у 1938 році, зате в 1939-му СРСР разом з гітлерівською Німеччиною таки ж помстився Польщі, розпочавши наступом на неї в союзі з Гітлером Другу сваітову війну проти всього світу, розділивши польську державу і знищивши цвіт нації – 20 тисяч полонених офіцерів.

Пенсійний фонд інформує

Відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) мінімальний розмір пенсії за віком за наявності страхового стажу у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом.

Мінімальний розмір пенсії таким особам після досягнення 65-річного віку встановлюється на рівні 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність та розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет на відповідний рік, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 Закону, крім осіб, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

Офіційно

УКРАЇНА
ПЕТРІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА ПЕТРІВСЬКОГО
РАЙОНУ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

28300, вул. Святкова 7, смт Петрове, Петрівський р-н., Кіровоградська обл. тел./факс: (05237) 9-72-60, 9-70-73 е-mail: sel.rada.petrovo@ukr.net код в ЄДРПОУ 04364199

СОРОК СЬОМА СЕСІЯСЬОМОГО СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ

від 08 лютого 2019 року № 1275/7смт Петрове

Про внесення змін та доповнень до рішення селищної ради від 22 червня 2018 року № 1005/7 «Про встановлення місцевих податків та зборів на 2019 рік»

Розглянувши пропозицію Петрівського селищного голови від 08 лютого 2019 року № 01-17/141/1, відповідно до пункту 24 частини 1 статті 26, статей 46, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до Податкового кодексу України з змінами та доповненнями, враховуючи висновки та рекомендації постійної комісії селищної ради з питань розвитку та планування, бюджету і фінансів, регуляторної політики та інвестицій від 08 лютого 2019 року № 136, селищна рада

Куточок поезії

Купається кохання в небесах,
І світлом Господа вмиваються росинки.
Любов і ніжність в відданих серцях,
А на очах від радощів сльозинки

Яке це щастя, просто в світі жить!
Яке це щастя, у житті кохати!
Яке це щастя, чудеса творить,
Й себе всього в коханні віддавати.

Що треба робити…
«Якщо розбився ртутний термометр»

- Відкрийте вікна та двері квартири, щоб провітрити приміщення.

- Намагайтеся самі зібрати видимі кульки ртуті гумовою грушею або пензликом;

Зібрану ртуть помістіть в скляну банку, залийте зверху водою та закрийте ємність кришкою.

- Після збору видимої ртуті залишіть приміщення до приїзду фахівців, а зібрану ртуть передайте їм.

- Не заходьте в приміщення до одержання висновку фахівців про відсутність небезпеки.

У разі, якщо ви виявили розлиту ртуть, необхідно огородити місце розливу та повідомити фахівців рятувальної служби за номером «101».

* * *

Щоб уникнути багатьох неприємностей, достатньо завжди пам’ятати та дотримуватись правил поводження з електричними приладами:

Минув нелегкий для Петрівського лісництва 2018 рік. Рік, який став найнесприятливішим за усі роки існування лісництва. Але, зважаючи на всі перешкоди та несприятливі умови, лісництво провело посадку нових насаджень на площі 8,8 га, створили плантацію сосни новорічної на площі 1,6 га та провели догляд за існуючими молодими насадженнями на площі 541 га.

Разом з цим, провели впорядкування-доповнення вже існуючих насаджень на площі 21га.

Створюючи нові насадження та проводячи догляд за вже існуючими, працівники лісництва розуміють, що завдяки цьому ми покращуємо екологічний стан району,зменшуємо вплив вітрової та ґрунтової ерозії, затримуючи вологу, сприяючи цими факторами покращенню врожайності сільськогосподарських культур, збереженню цінного чорнозему.

Дирекція, профком і працівники ТОВ «Агрофірма П’ятихатська» прикро вражені передчасною смертю нашого колеги, друга і товариша - керуючого відділком № 1 господарства Копиці Олександра Вікторовича та висловлюють щирі співчуття рідним, близьким та друзям покійного.

У цей тяжкий для нас усіх нас час ми поділяємо скорботу та гіркоту незворотньої втрати, а світла пам’ять про Олександра Вікторовича назавжди збережеться в наших серцях.

Серед жителів Водяного, як, зрештою, і в інших населених пунктах, більшість – люди передпенсійного і пенсійного віку, бо молодь у пошуках кращої долі їде у міста, або і за кордон. Багато серед них таких, яким вже досить важко доглядати за господарством, обробляти городи. Та є в селі двоє юнаків з роботящими руками і чуйними серцями, які допомагають односельцям похилого віку. Влітку виконують різні господарські роботи, обробляють городи тощо, а нинішньої зими, яка нещодавно засипала снігом мало не всю Україну, взявши в руки лопати, розчищали від снігу подвір’я, стежки.

Це Віктор Лапа, старшокласник Петрівського НВО «ЗШ І – ІІІ ступенів – гімназія» і Валентин Бобела, який навчається в Жовтоводському професійному ліцеї № 70.

06.02.2019 року о 07:30 зі служби 102 до Петрівського відділення поліції надійшло повідомлення про те, що 30-річна мешканка одного із сіл району, намагалася покінчити з життям шляхом самогубства.

Наряд групи реагування патрульної поліції в складі інспекторів А.Б.Ставіли, І.С.Фесечка, прибувши на місце пригоди, в одній із кімнат будинку виявили власницю помешкання з порізами передпліччя, в напівсвідомому стані.

Управління поширення інформації та комунікацій

Населення. На 1 грудня 2018р. в районі проживало 23,4 тис. осіб.

За січень–листопад 2018р. чисельність населення скоротилася на 318 осіб.

Ринок праці. За даними обласного центру зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних на кінець грудня 2018р. становила 378 осіб.

Сільське господарство. За попередніми даними, у 2018р. індекс сільськогосподарської продукції у сільськогосподарських підприємствах (крім малих) порівняно з 2017р. склав 105,1%.

Маловідомі факти історії

Україна і Крим для Росії є сакральними територіями. Без України Росія не може існувати, як повноцінна імперія, а саме у вигляді імперії її бачили російські царі, керівники СРСР (який, власне, і був, фактично, російської імперії), нинішні керівники РФ. Росія претендує на право називатися спадкоємницею древньої Київської держави, яку у світі знали, як Русь. Без України у складі імперії Московія, яку Петро І повелів називати Росією, вкравши назву у справжньої Русі, не має права претендувати на нашу тисячолітню історію, а без древньої і славної історії – яка ж то імперія? Це, як її хтось влучно назвав, недоімперія. Хоча, правду кажучи, у Росії є давня історія – історія Золотої Орди, наступницею якої і стало Московське князівство, а потім і Московське царство. Та справа у тому, що всі її керівники - від царів, до Генеральних Секретарів, а потім президентів Росії – прагнули долучитися до сім’ї народів Європи, а не Азії.

Крим для Росії – окрема і болюча тема. Московське князівство, а потім і царство аж до 1700-го року вважалося васалом Кримського ханства, яке після розпаду Золотої Орди стало його правонаступником, і платило Криму данину. Після занепаду ханства Росія завоювала Крим, приєднавши його до імперії. Про це сьогодні дуже неохоче говорять російські історики, а значна частина населення Росії про ці сторінки історії взагалі не знає, бо ж російська пропаганда невтомно твердить, що Крим – «ісконно русская зємля». Насправді ж Крим по праву повинен належати його автохтонному народу – татарам, бо ж вони не мають іншої землі, яку можна називати Батьківщиною.

Кожен пам’ятає прислів’я : «Готуй санки влітку, а воза взимку». Тож дбайливі пасічники ретельно готуються до наступного весняно – літнього медозбору. До вуликів потрібно навідуватись частіше, чистити підмор, послухати, як гудуть, а, можливо, в якомусь вулику вже й не гудуть комахи. Нинішня зимівля складна, більша частина осені була похмурою та вологою, зима з дуже різкими коливаннями, практично без сонця, що, звісно, додає бджоляру хвилювань – як вийдуть сім’ї з зими, сильні чи слабкі, як і чим їх підгодувати і підтримати.

Та час від часу бджолярі вже подумки на первоцвітах акації, ріпака…

Ріпак - цінна медоносна рослина, мед з неї поживний та корисний, недарма ж бо ізраїльські, і не тільки ізраїльські, підприємці охоче купують цей мед для лікування онкохворих. Та, мабуть, кожен пасічник знає, що ріпак часто і густо вбиває бджіл. Звісно, не сама рослина, а ті сільгоспвиробники, які її обробляють з порушенням законів, постанов, інструкцій.

Сторінками історичної науки

(Продовження. Попередня частина у № 6 (10076) П'ятниця, 8 лютого 2019 року)

Російська історична наука, не тільки романівська, але й радянська, всі діяння зі «збирання землі російської» возвеличувала. Найжорстокіші варварські дії московської еліти з поневолення сусідніх народів і завоювання чужих земель завжди оцінювалися як «фактор історично позитивний». Народи, прилучені до «російських земель», за період поневолення, зазнавали жахливого геноциду, поголовного винищення національних еліт, примусового зросійщення. Така жорстока правда історії. Великороси привчені бачити в своїй історії тільки великі, доблесні діяння, але і ми, і російський народ маємо право знати сувору історичну правду.

Отже, ми з вами підійшли до дуже відповідального періоду в російській історії – до перших років підкорення землі Моксель татаро-монголами (1238-1330). Цей період російською історичною наукою викладається емоційно, як часи страждань, сліз і горя. Але за емоціями приховуються історичні факти – стратегічний, визначальний момент походження Московії і нації московитів.

Звичайно ж, у День Святого Валентина так хочеться, щоб кохана людина була поруч… Але інколи трапляються обставини, сильніші від наших бажань, і з ними доводиться рахуватися.

Ярослав Іващенко ще з перших днів збройної агресії на Сході України пішов захищати нашу Батьківщину. Під час однієї з відпусток мужній, сміливий, життєрадісний хлопець одружився, а невдовзі у молодят народилася донечка. Тож, звичайно, він сумує,що не має зараз змоги бути разом зі своєю родиною. Дружина Лілія також сумує за своїм коханим і з нетерпінням чекає його повернення додому:

– Дорогий мій Ярославе, щиро вітаю тебе з Днем Святого Валентина! Я вдячна долі, що ми зустрілися з тобою, адже саме ти допоміг мені відчути себе щасливою. Ти моя підтримка, я пишаюся, що мій чоловік захищає кордони своєї землі. Я тебе дуже кохаю та чекаю повернення!

Олег Просяник – водій-«далекобійник», тому часто змушений бути в дорозі, далеко від сім’ї, від коханої дружини і маленького синочка. Тож дружина Наталія звертається до нього зі шпальт районки з такими вітальними словами:

- Коханий, щиро вітаю тебе з Днем Святого Валентина. Бажаю, щоб твоє серце щиро кохало, й ти відчував свою значущість у моєму житті. Щоб твоя любов спроможна була наповнити цей світ дивами та красою. Нехай не буде ніяких перешкод та сварок у наших відносинах, а вони завжди будуть сповнені ніжністю та теплом. Нехай кожен день проходить з любов’ю до близьких і до самого життя. Я щоразу з нетерпінням чекаю твого повернення додому та безмежно радію, коли ти знову поряд.

У минулому номері газети були оприлюднені підсумки фотоконкурсу «Закохані пари Петрівщини».

Однак через технічний збій при верстці зі сторінки випало фото Віталія та Ольги Ковалів, хоча вони також були названі серед переможців.

Тож тепер виправляємо прикрий недогляд та розміщуємо світлину цієї милої пари.

Вітаємо!

З Днем народження, Маринко!

Щиро вітаємо з днем народження Марину Лут, котра саме сьогодні 15 лютого святкує свій ювілей. Марина – хороша жінка, турботлива мама, надійна подруга. З нею приємно спілкуватися, адже вона випромінює світло та радість, завжди може підтримати, допомогти та дати дільну пораду.

Розумна, цілеспрямована жінка, вона завдяки своїй наполегливості зарекомендувала себе як висококваліфікований педагог, відповідальний працівник, її люблять діти та колеги.

Щиро бажаємо Марині сімейного затишку, міцного здоров’я, отримувати задоволення від своєї роботи і, звичайно ж, бути щасливою!

Оксана Ліщенюк

17 лютого свій день народження святкуватиме Євгеній Біденко. Розумний, життєрадісний хлопчина, котрий у шкільні роки активно займався спортом, дуже добре грав у футбол. На даний час несе військову службу в зоні ООС, термін якої закінчується вже 30 березня цього року. Рідні дуже скучили за молодим воїном та з нетерпінням чекають його повернення до рідної домівки. Мама Тетяна звертається з теплими, ніжними вітальними словами до дорогого сина:

– Рівно 23 роки назад я вперше тебе побачила і пригорнула до себе. Рівно 23 роки назад моє життя стало значно важливішим і потрібнішим. Адже тепер у мене є ти, мій син! Тоді, 23 роки тому, ти додав мені впевненості, а сьогодні вже я почуваюся зовсім впевнено із тобою. Завдяки тобі я навчилася жити усвідомлено. Зрозуміла, що вік не має значення, має значення лиш те, що ти робиш, щоб ставати кращим, ніж учора. Що не прожиті роки , а постійний саморозвиток робить нас мудрішими. Завдяки тобі я зрозуміла важливість теперішнього моменту та навчилася відчувати, цінувати і усвідомлювати саме цю мить життя. Ти показав невідворотність плину часу і що не можна гаяти ані хвилини. Навчив бачити головне і не зациклюватись на другорядному. Ти - моя гордість! Сонця тобі! Кохання , щастя, тепла, радості, гармонії, яскравих емоцій і вірних друзів!

Служба 101 інформує

14 лютого 2019 року на базі Петрівської ЗШ І філії КЗ «Петрівське НВО» в смт Петровому відбулася акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти.»

В програму передбачених нею заходів входило:

- показові виступи рятувальників ДПРЧ – 32 У ДСНС України у Кіровоградській області;

- демонстрація можливостей аварійно-рятувального автомобіля;

- естафети дитячих команд, в ході яких були опрацьовані елементи злагоджених дій в ході надзвичайних ситуацій;

Спортивні новини

Уже вдруге за останні пару тижнів суперником «Інгульця» в контрольних товариських спарингах стає криворізький «Гірник». Втім, якщо в попередньому поєдинку, який відбувся, нагадаємо, 25 січня, «Інгулець» буквально декласував своїх суперників (хоча на початку зустрічі дещо сенсаційно «горів» з рахунком 0:2, але потім довів свою перевагу, впевнено перемігши опонентів 6:2), то вже рахунок останнього спарингу для «Гірника» виглядає досить достойним. Ні, «реваншу» не сталося, «Інгулець» знову святкував перемогу, однак рахунок 2:1 на користь нашої команди свідчить про те, що криворіжці цього разу більш зібрано зіграли в обороні, не давши можливості, як два тижні тому, так вільно почуватися в межах та на підході до свого штрафного майданчика. Тож цього разу, через меншу кількість забитих м’ячів, гра, можливо, здалася не такою видовищною, однак насправді була не менш цікавою, а інтрига щодо того, хто ж стане переможцем, і взагалі – яким буде результат поєдинку – взагалі зберігалася майже до останньої хвилини.

Увага, всім землевласникам (землекористувачам), які мають спільні межі з земельними ділянками за фактичними адресами: Кіровоградська область, Петрівський район, Іскрівська сільська рада, інформуємо Вас про проведення робіт із погодження спільних меж, щодо уникнення і запобігання спірних питань, які можуть виникнути при виконанні робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки. Місце, дата та час збору: м. Жовті Води, вул. Горького, б.2, 22 лютого 2019 року о 10 годині 00 хв. При собі обов’язково мати документи, що посвідчують особу. За довідками звертатися: т. 0973775949.