Минулої п’ятниці, 28 вересня, в Кропивницькому у рамках міжнародної виставки «АгроЕкспо – 2018» пройшов традиційний Покровський ярмарок. В ньому взяли участь різноманітні підприємства, окремі підприємці, народні умільці та майстри з багатьох регіонів України. Петрівщину представляли ФОП «Лось», приватний підприємець З.Кобилянська, Іскрівський осередок громадської організації «Районна спілка «Петрівський пасічник» в особі О.Комісаренка. Була розгорнута виставка «Петрівщина туристична», а також, як завжди, працівники районного Будинку культури підготували художню презентацію та концертну програму, в якій взяли участь інструментальний ансамбль під керівництвом Л.Старова, що виступив також як соліст – баяніст, вокальний дует у складі Л.Старова та В.Блохи, солістка РБК О.Коваль та вокальний дует «Два куми» Олександрівського сільського клубу.

«Праця не тільки там, де людина сіє хліб або садить дерево.
Найбільш тонка, найбільш складна праця,
коли людина приходить до людини,
бачить у її очах, читає «поміж рядків»
її поклик про допомогу.
Ця праця є вищою мірою людського духу».

(В.О. Сухомлинський)

У наш нелегкий час, коли все більше людей потребує турботи та матеріальної допомоги, стає все важче знайти людей, здатних сприймати чужі проблеми, як свої, і як чудово, коли такі люди все ж знаходяться, і вони зовсім поруч!

7 жовтня - День працівників освіти

Від щирого серця вітаємо вас з вашим професійним святом! Професія вчителя поєднує в собі мудрість і молодість душі, креативність і величезну енергію, доброту і суворість! Вашу працю неймовірно складно оцінити. Ій просто немає ціни! Усе в нашому житті починається з Учителя, з його любові і тепла, які він віддає вихованцям, довірливих взаємин, які встановлюються між дорослою, мудрою людиною і зовсім юною, допитливою душею. Тож нехай вас завжди оточують любов і повага, доброзичливість і милосердя, життєрадісність і вдячність ваших вихованців. Бажаємо усім міцного здоров”я, бадьорості тіла і духу, радості від вашої нелегкої праці та усіляких гараздів і успіхів в особистому житті!

Григорій Москалець, директор КУ «Петрівський районний центр з обслуговування закладів освіти», Людмила Горбанець, голова РК профспілки працівників освіти і науки

1 жовтня - День людей похилого віку

Сонце золотавить листячко зелене.
І малює казку осінь золота.
Помалюй ще трішки, посвіти для мене,
Не біжіть так швидко, ви, мої літа!

Обійму руками і вдихну душею
Матінку-природу у її красі.
Ой, яке ж це щастя, милуватись нею
Й освятить долоні у живій росі!

Падає тихенько листя пожовтіле,
Засинає з сумом щебетавий гай.
Не одна вже осінь птахом пролетіла,
Особлива кожна, кожну пригадай.

Подивись навколо: внуки-пташенята,
І щебечуть пісню діточки малі.
Тягнуть до вас руки ваші янголята,
Треба ще пожити нам на цій землі.

Із сесії районної ради

Порядок денний пленарного засідання двадцять сьомої сесї Петрівської районної ради сьомого скликання, яка відбулася минулого тижня, був позначений рекордною кількістю питань, винесених на її розгляд – 82! Щоправда, 75 із них були суто технічними і стосувалися передбаченої законодавством процедури за-твердження технічної документації по нормативній грошовій оцінці земельних ділянок. Конкретно, в даному випадку, ця процедура стосувалася, переважно, земельних ділянок, що належать громадянам на території Зеленської сільської ради і які знаходяться в користуванні селянського фермерського господарства, очолюваного Костянтином Дорошенком. Тож, очевидно, саме Костянтин Миколайович і виявив ініціативу, аби якомога надійніше легітимізувати право користування узятими в оренду паями, підготувавши та юридично оформивши всю необхідну документацію і винісши її на за-твердження депутатами районної ради. Оскільки по жодній із винесених на затвердження земельних ділянок додаткових питань чи застережень не виникло , то увесь цей масив питань був розглянутий досить швидко – більше часу забрала хіба що передбачена регламентом процедура їх озвучення.

В головному управлінні Пенсійного фонду України в Кіровоградській області щодня з 08.00 до 17.00 години працює пряма телефонна «гаряча лінія». Звертатись за телефоном: 330-441. Щочетверга з 13.00 до 14.00 на телефонні дзвінки відповідають:

04 жовтня 2018 р. – начальник юридичного управління Євгенія Юріївна ВОРОНЮК.

11 жовтня 2018 р. – начальник управління застосування пенсійного законодавства Антоніна Володимирівна ТОРШИНА.

18 жовтня 2018 р. – начальник головного управління Наталія Миколаївна СІМОНЯН.

25 жовтня 2018 р. – начальник фінансово – економічного управління Сніжана Леонідівна СОЛОВЕЙ.

Турбота про фізичне здоров’я вихованців завжди була і залишається одним із пріоритетів педагогічної роботи Петрівського дошкільного навчального закладу №1 «Рудана» Петрівської селищної ради. Повноцінному розв’язанню оздоровчих, освітніх та виховних завдань сприяє комплексне використання як тради-ційних ,так і нетрадиційних організаційних форм та методів фізичного виховання.

Інструктором з фізичного виховання в нашому закладі працює Наталія Володимирівна Швець, яка втілює у життя проблему «Використання інноваційних технологій у фізкультурно-оздоровчій роботі ДНЗ». Спираючись на новітні розробки та передовий досвід, вона розробила свою систему роботи з даного питання. Напрацьований матеріал передбачає ігрові, нетрадиційні заняття з дітьми. Крім фізичних та спортивних якостей у дітей розвиваються і особистісні риси характеру: у дівчаток-артистичність, лагідність та естетичність, у хлопців - сміливість, рішучість, сила волі, цілеспрямованість.

Формуючи навички здорового способу життя у дошкільників, Наталія Володимирівна широко використовує заняття за системою М.Єфименко, які розвивають рухову та ритмічну творчість, дитячу фантазію, наповнюють дитину яскравими позитивними емоціями, формують швидкість та легкість орієнтування у просторі рухових образів. Використання ігрового методу на заняттях підвищує інтерес, довільну увагу дітей, допомагає проводити заняття у цікавій та доступній формі. Через красу рухів розкривається творча особистість кожної дитини.

Цьогоріч 28 вересня в Україні та світі відзначили 100-річчя людини, діяльність якої – унікальне явище в українській і світовій педагогіці. Це - видатний педагог Василь Олександрович Сухомлинський. 22 роки він був директором Павлиської школи, до його думок прислухалися, любили його. Він не лише наш сучасник. Він прогнозував майбутнє освіти, передбачав дефіцит емоційного спілкування, занепад етичної компетентності в суспільстві, тому, очевидно, так щедро в його творах представлене саме емоційне, естетичне виховання.

Цікавий факт! Наш земляк, Іван Павлович Заудальський, ветеран Другої світової війни, був не просто знайомий з відомим педагогом Василем Сухомлинським, а під час навчання в Онуфріївській школі Кіровоградської області, у 8 та 9 класах Василь Олександрович Сухомлинський був керівником класу, де навчався тоді ще просто учень Іван Заудальський. Про це стало відомо під час відвідування ветерана учнями-волонтерами 10-А класу Петрівського НВО на чолі з класним керівником Олесею Яківною Царук.

Початок навчального року – це завжди очікування нового. Нові плани, перспективи, зміни, сподівання на краще. 2018/2019 навчальний рік особливий – загальна середня освіта України переходить на 12-річний термін навчання, набуває чинності новий Державний стандарт початкової освіти, стартує Нова українська школа. Одним з пріоритетів реформування системи освіти є забезпечення її якості. Якісна освіта забезпечує психологічний і соціальний розвиток людини, відповідність потребам і очікуванням особистості, запитам суспільства в цілому. Досягнення цієї мети спонукає педагогів нашого закладу до активної участі в реформуванні системи освіти, її суттєвого оновлення.

З початку навчального року педагоги 1-х класів розпочали реалізацію Концепції Нової української школи. Однією з важливих проблем, яку ми всі намагаємося розв’язати найближчим часом, є створення нового освітнього середовища в класних кімнатах та приміщенні школи. Тісними є постійні зв’язки нашого навчального закладу із головою райдержадміністрації С.В.Завалієм, головою районної ради Т.В.Сакарою, головою селищної ради С.О.Тилик та керівниками місцевих сільськогосподарських підприємств Г.І.Огиром, В.В.Волковим, О.М.Кравченком, В.Г.Деркачем, Ю.І.Больботом,В.І.Больботом, В.І.Фесенком, А.М.Давидовським, Г.М.Сидоренком, А.В.Сидоренком, М.М.Копанем, які не стоять осторонь освітніх проблем та надають нашому навчальному закладу фінансову та спонсорську благодійну допомогу.

Знову до нашого району завітало свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти». Із усієї Петрівщини з’їхалися до районного Будиноку культури найкращі аматорські колективи, щоб продемонструвати свої акторські здібності. Кожен колектив підготував виступ, щоб порадувати глядачів. Дуже шкода, що так мало петрівчан захоплюються театральною грою, але всі ті, хто прийшов, залишилися під незабутнім враженням. Настав час, коли люди забувають, що театр – це живе мистецтво, воно надихає не тільки акторів, а й глядача. Тому хочеться вірити, що наступного року зал буде повністю заповнений, адже тутдійсно, є на що подивитися. Варто зазначити, що у нас усі колективи аматорські, хоч виступають, на досить високому, майже професійному рівні.

В усі часи великою популярністю користується спорт, зокрема спортивний туризм. Освітяни Петрівського району 20 – 22 вересня взяли участь у обласному зльоті туристів. Зібравшись командою, вони вирушили у село Войнівка Олександрійського району, щоб представити нашу Петрівщину й подати приклад школярам, бо ж уже скоро стартуватимуть районні змагання зі спортивного туризму і серед учнівських команд.

Отже нашу команду «Інгулецьких Екстремалів» представляли: Валентина Бойко (директор ЦДЮТ), Дмитро Суліма (методист РМК), Наталія Корж (практичний психолог ЦДЮТ), Валерій Янішин (директор Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст.), Олег Чудний (вчитель Петрівської ЗШ І-ІІІ ст.), Едуард Яротник (керівник гуртка ЦДЮТ), Світлана Немазана (вчитель фізичної культури Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст.), Олена Дзюба (керівник гуртка ЦДЮТ), Володимир Якимович (вчитель географії Балахівської ЗШ І-ІІІ ст.).

80 років тому в Росії, в лісовому урочищі Сандармох розпочалися масові розстріли в’язнів. Їх, роздягнутих до білизни, з кляпом у роті уночі вивозили на розстрільний полігон, ставили на коліна і приставляли дуло до потилиці. Серед розстріляних в Карелії «ворогів народу» було і 300 українців. Найяскравіших. Найталановитіших. Волелюбних. Цвіт нації.

У рапорті штатного ката - капітана Держбезпеки Ма-твєєва говорилося: “Приговор в отношении осужденных мною приведен в исполнение в отношении тысячи сто одиннадцати человек”.

Про постать цього паталогічного ката слід сказати кілька слів окремо, адже вона є типовою для когорти людей «з гарячим серцем і чистими руками» - чекістів.

Михаіл Родіонович Матвєєв народився у 1892 році в с.Волосово Новгородської губернії, мав освіту два класи сільської школи. Працював штатним катом – виконавцем смертних вироків. Більшу частину приречених розстрілював сам особисто пострілом в потилицю, іноді йому допомагав помічник коменданта управління НКВС Г.Алфер. Зазвичай, вбивав за день 200 – 250 чоловік. Наказом по УНКВС від 20.12.1937 р. «За самоотверженную работу по борьбе с контрреволюцией» капітан держбезпеки М.Матвєєв і молодший лейтенант держбезпеки Г.Алфер були нагороджені цінними подарунками. Пізніше перебував на посаді завідуючого внутрішньою тюрмою Ленінградського УНКВС-УНКГБ-УМГБ. Вийшов на пенсію в 1949 році. Кавалер орденів Красной звєзди і Леніна. Помер в 1971 році в Ленінграді. Тож бачимо – які гарячі серця і чисті руки були у ланцюгових псів більшовицького режиму.

На сьогоднішній день в Петрівській районній дитячій бібліотеці працює маленький дружний колектив.

Це директор бібліотеки – Н.І. Єременко, бібліотекар читальної зали – Л.М. Сидоренко, бібліотекар абонементу з обслуговування 1-5 класів та дошкільнят А.І. Іщенко та - Л.М. Назарчук - бібліотекар абонементу з обслуговування 6-9 класів та керівників дитячого читання.

Саме ці люди – фанати своєї справи – створили в бібліотеці затишну й теплу атмосферу й саме завдяки їм кожен читач відчуває себе в стінах бібліотеки по-домашньому комфортно.

Днями, з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, тут побувала кореспондент районного радіомовлення Тетяна Біденко і поспілкувалася з Людмилою Назарчук, фрагмент розмови з якою й пропонуємо увазі читачів районки.

У наступному році освіта залишиться одним із пріоритетів соціальних видатків. Уряд продовжує освітню реформу, аби підвищити якість освіти, починаючи з середньої. Найперший і найважливіший крок у цьому напрямку – гідна оплата праці тих, хто навчає дітей. В 2017 році вчительські зарплати зросли на 50%. В цьому році – ще на 25%. В бюджеті наступного року також закладене збільшення зарплат для вчителів – на 9%.

Зокрема, зарплата вчителя без категорії в наступному році збільшиться з 6303 грн до 6871 грн на місяць, вчителя І категорії - з 8301 грн до 9050 грн на місяць, вчителя вищої категорії – зросте з 8849 грн до 9648 грн на місяць. Таким чином, завдяки урядовій ініціативі, за три роки вчительські зарплати виростуть майже на 85%.

Якщо ви дивитеся по телевізору не тільки серіали і заходите в Інтернет не тільки для того, щоб у соціальних мережах дізнатися новини від своїх друзів, то помічаєте, як усе більше і більше в інформаційному просторі набирає обертів кампанія з роз’яснення громадянам необхідності та важливості офіційного працевлаштування. Адже все просто: легально працюєш – отримаєш у майбутньому соціальні виплати, не оформлений офіційно та отримуєш зарплату «в конверті» – то й пенсію шукатимеш «в конверті»…

Адже якщо ви працюєте неофіційно, і за вас роботодавець не сплачує страхові внески, тоді у вас немає страхового стажу, необхідного для призначення пенсії. Тобто ви зможете розраховувати лише на допомогу від держави після досягнення 65-річного віку. Невесела перспектива… Тож вимагайте від роботодавця офіційного працевлаштування – це ваш обов’язок і обов’язок роботодавця!

Найхолодніші дні триватимуть на початку та у кінці грудня.

Україні не слід очікувати морозної зими, проте в окремі дні все одно очікується істотне похолодання.

Про це у вівторок, 2 жовтня, повідомила під час прес-конференції завідувач відділом кліматичних досліджень і прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України і НАНУ Вазіра Мартазінова.

«Не слід очікувати морозної зими, але похолодання будуть. Найхолодніші періоди - це початок грудня, кінець грудня з температурою до -18 градусів і на початку січня до -16. От лютий не буде дуже холодним. Перша половина зими буде холоднішою», - розповіла вона.

Спортивні новини

Минулий тиждень виявився напрочуд успішним для гравців «Інгульця», а отже радісним і втішним для усіх його уболівальників: спочатку футболісти нашої команди досить упевнено подолали етап 1/16 фіналу кубку України, здолавши у Гороностаївці місцевий «Рух» з рахунком 3:0, а в неділю, в доволі важливому виїзному матчі в Сумах, перемогли місцеву одноіменну команду ПФК «Суми» (1:0), таким чином долучившись до лідируючої групи команд, серед яких, очевидно, і розгорнеться основна боротьба за право виступати наступного сезону в найвищому вітчизняному футбольному дивізіоні – Українській Прем’єр-лізі.

Та про все по порядку. Отож на зустріч до Горностаївки Сергій Лавриненко значну групу гравців основного складу не взяв, даючи можливість їм перепочити перед відпо-відальною календарною грою чемпіонату. Але той склад, що вийшов на поле стадіону «Затис» на Херсонщині, своєю надійною і впевненою грою зайве довів справедливість слів Сергія Лавриненка: «У нас гравців резерву немає, у нас усі гравці вважаються основними, і потрапляння чи непотрапляння кожного в заявочний список залежить лише від того, хто з них на даний момент перебуває в оптимальній формі». Тим не менш, заявочний список гравців, що вийшов змагатися за кубок, практично стовідсотково відрізнявся від того, яким він був у попередньому матчі з «Волинню». Вперше ж, здається, за всю історію виступів за «Інгулець» з капітанською пов’язкою вивів на поле своїх партнерів по команді наш камерунський легіонер Арманд Кен Елла. І хоч в офіційних матчах у такому складі наші хлопці, здається, також виступили вперше (чи вдруге, з огляду на попередній кубковий матч з «Колосом»), однак було помітно, що на тренуваннях проведено значний масив роботи, адже взаємодія між окремими гравцями, як і між окремими ланками, була просто чудовою, складалося враження, що гравці відмінно відчувають і розуміють один одного так, начебто виступають у такому складі вже не перший рік. Можливо, щоправда, таке враження посилювалося ще й тим, що за класом гравці «Миру» помітно поступалися своїм першоліговим опонентам. А ще звітний поєдинок запам’ятається своїми чудовими голами, кожен з яких цілком зміг би претендувати на звання кращого м’яча місяця або й сезону.