У Конституції України визначено, що захист суверенітету і територіальної цілісності України є найважливішими функціями держави, справою всього українського народу, тому, незважаючи на те, чи проходитимуть учні військову службу у Збройних Силах України, чи ні, до захисту своєї Вітчизни вони повинні бути готовими завжди.

З метою практичного закріплення рівня знань, умінь та навичок старшокласників під час вивчення предмета «Захист Вітчизни», згідно із затвердженою програмою навчально-польових занять, днями відбулися навчальні стрільби в рамках проведення навчально – польових зборів учнями 10- 11 класів 2018 року на стрільбищі Петрівської виправної колонії №49 управління Державної пенітенціарної служби України в Кіровоградській області.

Побажати наснаги учнівській молоді та змотивувати їх завітали голова районної ради Тамара Сакара, перший заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета, начальник відділу освіти Наталя Гавриленко, голова ради ветеранів Олег Гіюк, комісар Петрівського районного військового комісаріату Олег Откидач, які звернулися до юнаків з проханням по-дорослому поставитися до даного заходу, з розумінням і повагою звертатися до організаторів та бути вкрай обережними. Наголосили на необхідності у цей неспокійний час проводити такі навчання з військово-патріотичного виховання саме серед підлітків, тому що молодь повинна знати, з чим їм, можливо, доведеться мати справу під час служби в ЗСУ. Також побажали, щоб завжди над нами було мирне небо, а зброю в руках вони тримали лише на учбових полігонах.

На полігоні були розташовані 4 локації для проведення практичних занять: локація з питань надання першої медичної допомоги; локація військової топографії, задля розгляду можливості укладання географічних карт для ведення оборонних чи наступальних дій війська; оглядова локація парашутного спорядження та, звісно ж, місце стрільби, перед яким учні мали можливість пройти додаткові тренування щодо розбирання та збирання автоматів АКМ(автомат Калашникова модернізований) та АКС74У (рос. Автомат Калашникова складной укороченный образца 1974 года), спорядження магазинів, порядок прицілювання.

А після цього на вогневому рубежі, під наглядом інструкторів, учні відпрацювали навички стрільби зі зброї. Військовослужбовцями була забезпечена чітка організація занять, безпека під час прийомів і правил стрільби, висока дисциплінованість. Проведення таких практичних занять сприятиме закріпленню знань і умінь з теоретичної, практичної, фізичної та психологічної підготовки молоді до майбутньої військової діяльності, що пов’язана із захистом Вітчизни.

Олег Откидач,комісар Петрівського районного військового комісаріату
Фото Ольги Шевченко

На знімках: методист віддлу освіти Дмитро Суліма знайомить учасників польових зборів з програмою занять; відпрацювання нормативу зі збирання та розбирання автомата АК; головний елемент зборів - навчальні стрільби