Лише повіє легкий вітерець, розпочнуться перші зливи, і сонце запече вже по-літньому, кожному з нас згадується пора, коли для нас настав новий етап нашого, уже дорослого життя. Коли ти, ще будучи маленьким пташеням, вилітав із гніздечка, що зветься «садочок», і вже юним орликом робив свій перший злет у тенета науки і знань, до першого класу. Такими були і цьогорічні випускники дошкільного навчального закладу № 1 «Рудана», таких груп, як: «Барвінок», «Дзвіночок», «Калинка» та «Колосок».

Вже мужні та дорослі хлоп’ята, такі чарівні та квітучі дівчата хвилювали серця своїх батьків, адже цей пам’ятний день означав, що їх діти стали вже дорослішими, готовими, можливо, ще не до зовсім упевнених, але уже цілком самостійних кроків.

Зібравшись у прикрашеній актовій залі, випускники співали пісні про рідні пенати, зверталися зі словами вдячності до всіх, хто був з ними поруч і піклувався про них, дарували посмішки вихователям. Неочікуваними гостями на святі стали «Двійка» та «Лінь», які хотіли відмовити маленьких майбутніх першокласників від навчання та задавали різні питання, допомагали складати портфелі і шукали тих, хто ще хоче залишитися у садочку. Та у них, звісно, нічого не вихосадочка мріє потрапити до школи, і діточки із задоволенням доводили, що вже готові до навчання.

З привітаннями і подарунками до випускників завітали Петрівський селищний голова Світлана Тилик та секретар селищної ради Володимир Руденко. Затим до поздоровлень приєдналися вихованці молодшої групи «Ведмежатка» з віршами та запальним танком. І, звісно, зі сльозами на очах батьки та вихователі спостерігали за прощальним вальсом. Загадавши бажання і випустивши різнокольорові кульки у небо, вишукані, тендітні та сором’язливі, вони роблять перші кроки у незвідану і загадкову путь, що зветься школою.

А от у школі відбувалися зовсім інші події. Останній дзвоник - прекрасне свято для усіх учнів, але особливим, звичайно, він був для 4, 9 та , головним чином, для 11-х класів.

Урочиста, експериментальна лінійка КЗ Петрівського навчально-виховного об’єднання «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія», не зважаючи на нетривалий час проведення свята, не оминула жодного випускника чи навіть звичайного учня своєю увагою та подарунками.

Для учнів початкових класів Петрівської ЗШ І ступеня, філії КЗ «Петрівського НВО «ЗШ І-ІІІ ступенів- гімназії» незабутньою є мить, коли вже востаннє ступаючи на подвір’я такої знайомої за 4 роки школи в якості її вихованців, вони гордовито і радісно несуть величне звання «випускник». За їхніми плечима 700 навчальних днів, близько 3,5 тисяч дзвіночків, і цілий оберемок знань, які вони, гарненько запакувавши, візьмуть із собою вже у старші класи. Але це буде трохи пізніше, а от на святі Останнього дзвоника вони - головні зірки. Іх зустрічали бурхливими оплесками. Відмінникам випускних класів надали право внести Державний прапор України, вірші першокласників теж для них, святкові короваї і, звісно ж, батьківське благословення у добру путь-дорогу, до старших класів. Зі словами привітання та нагородженням учнів грамотами «За високі досягнення у навчанні» звернувся завідувач філії Олександр Лівак.

На свято останнього дзвоника завітали і почесні гості та з теплими і щирими словами звернулися до учнів голова районної ради Тамара Сакара та Петрівський селищний голова Світлана Тилик, які не просто привітали їх із закінченням навчального року, а й вручили цінні подарунки.

Зайвим підтвердженням того, що голова районної державної адміністрації Сергій Завалій та районна рада, разом з депутатським корпусом, дбають про наших дітей і роблять усе можливе, щоб наші школи ставали кращими та затишними, створюючи належні умови для навчання, стало вручення сертифікатів: для придбання шкільних меблів та мультимедійного обладнання для Петрівської ЗШ І ступеня завідувачу філії Олександру Ліваку та сертифікат на придбання обладнання для кабінету біології (на суму 210 тис. гривень) директору НВО Аллі Вєтровій. Цю приємну місію виконала Тамара Вікторівна.

А Світлана Тилик нагородила випускників 11 класів: Катерину Мовчан та Тищенка Анатолія «За активну життєву позицію, цілеспрямованість, оптимізм, душевну щедрість та волю до перемоги, завзятість у досягнені мети та участь у селищних і культурно-масових заходах».

Також до КЗ «Петрівського НВО «ЗШ І-ІІІ ступенів- гімназії» завітали представники агрофірми «Авет-ЛГД» та, від імені керівника господарства Юрія Івановича Больбота , передали привітання усім школярам та цінний подарунок для покращення умов навчання учнів нашого селища.

Для учнів гімназії урочиста святкова лінійка - це вже звичне свято, якого вони чекають не один день. І це стосується не тільки випускників 9-х і 11-х класів. Уже традицією стало знищення конспектів та розкладу уроків, що вже втомили і вчителів, і дітей, які рвуться на літній відпочинок, тож учні випускних класів та іх шкільні матусі, не соромились запалювати прощальний вогонь з цих ще донедавна таких важливих предметів і відправити всіх на літні канікули.

І ось лунає він…Останній дзвоник у руках учениці 11-го класу Дарії Семенко та учня 5-го класу Олександра Поворознюка! Ця неповторна мить прощання із дитинством, скільки незвіданого попереду, скільки радості, злетів і падінь очікує усіх наших випускників! Вони, як гасло, передають цей дзвоник один одному, кожен бажає чогось свого, чогось особливого, але, не дивлячись на завтрашнє майбутнє, цього травневого дня кожен випускник садочка, початкової чи старшої школи став окрасою нашої Петрівщини, гордістю батьків, вихователів, вчителів та усієї громади.

     

Ольга Шевченко.

На знімках: випускники групи «Дзіночок» ДНЗ «Рудана»; Тамара сакара та світлана Тилик разом керівництвом початкової школи на урочистостях останнього дзвоника; останній дзвоник дають Дар”я Семенко та Олександр Поворознюк; переможці олімпіад та конкурсів отримують грамоти; юні таланти молодшої групи вітають випускників дитячого садочку «Рудана»; вірші про школу виконують учні випускних класів початкової школи; традиційне спалювання розкладу уроків учнями випускниками; дефіле у розкішних вбраннях- «прощавай садочок!»; випускники-відмінники початкової школи урочисто відкривають лінійку; загадай бажання та відпусти у небо кульку - учні випускного четвертого класу на урочистій лінійці; представники а/ф «Авет-ЛГД» дарують телевізор учням НВО; фото на згадпускники групи «Калинка» ДНЗ «Рудана»

Фото: Ольги Шевченко, Оксани Ліщенюк, Анатолія Рябоконя