Все, що відбувається сьогодні довкола ТОВ «Агрофірма «Маріампольська», можна охарактеризувати кількома словами – спланований, некерований хаос! Якщо це відбувається, значить це комусь вигідно… Кому? Для того, аби це збагнути, доведеться розібратися в деяких юридичних деталях.

ТОВ «Агрофірма «Маріампольська» з’явилося внаслідок реорганізації СВК з однойменною назвою, рішення про реорганізацію було прийняте в 2015 році на загальних зборах засновників підприємства, що й підтверджується відповідним протоколом. Крок сам по собі досить прогресивний і економічно обґрунтований, оскільки СВК – давно відживша й неефективна форма господарювання: громіздкий управлінський апарат, недоступність довгострокового кредитування, обмеженість прийняття фінансових рішень керівником. Виходячи з прогресивних міркувань розвитку сільського господарства, практично усі СВК за останні 15 років змінили організаційно-правову форму на ТОВ. ТОВки працюють швидше і прибутковіше, їх охоче кредитують банки, плюс має місце значна економія заробітної плати за рахунок скорочення адміністративного апарату.

Що не так з «Маріампольською»?

Згідно з випискою з державного реєстру, власниками ТОВ «Агрофірма «Маріампольська» сьогодні є: Костянтин Міщанін з 30% активу та фірма «Вермонт Альянс» з 70%. Що ж це означає?

- Для Костянтина Міщаніна це значить, що він не є одноосібним власником підприємства і зобов’язаний узгоджувати усі свої дії з керівництвом «Вермонт Альянс».

- Для працівників колишнього СВК це значить, що вони автоматично отримують право працювати далі на новому підприємстві, зі збереженням трудового стажу та заробітної плати, однак для цього слід обов’язково зробити відповідний запис в трудових книжках та направити повідомлення в податкову. Інакше перерветься трудовий стаж, а податкова нараховуватиме штрафи і пеню. До слова, податковий борг по підприємству на сьогодні становить уже 906 тисяч гривень!!!

- Для пайщиків це значить, що усі договори оренди, укладені з СВК, мають ту ж юридичну силу після реорганізації підприємства в ТОВ, а строки, суми виплат та гарантії, прописані в договорах, зберігаються і обов’язкові для виконання сторонами. Тобто виплата пайових залишається на тому ж рівні і не може бути змінена в односторонньому порядку, а новий власник не зможе здійснювати жодних дій, не прописаних в договорах оренди землі.

- Для підприємства це значить, що воно переходить на більш ефективну форму господарювання… Більш просту, економну, перспективну…

Що не так з реорганізацією?

Якщо для людей жодного погіршення не відбувається, то звідкіля ж стільки галасу? Причина в особистому апетиті пана Міщаніна, який внаслідок реорганізації, напевно, прагнув отримати усі 100% активів реорганізованого СВК. Для цього на підставі протоколу загальних зборів було визначене підприємство – ТОВ «Глянець», яке надавало значну фінансову підтримку особисто пану Міщаніну в сумі близько 600 тис. доларів протягом кількох років на потреби збиткового СВК та мало здійснити юридичну реорганізацію, інвентаризувати майно і виконати всю «брудну» роботу, після чого призначити Міщаніна директором, залишивши йому частину активів для підтвердження повноважень, а згодом передати свою частину активів офшорній фірмі Міщаніна. Внаслідок цього сумарний обсяг контрольованих активів становив би 100%. Однак замість того, аби передати 70% активів фірмі «голови», ТОВ «Глянець» несподівано передає свої активи ТОВ «Вермонт Альянс», внаслідок чого «голова» позбувається контролю над реорганізованим ТОВ «Агрофірма «Маріампольська», та, хоч і залишається директором, але лише з 30% активів, тобто зовсім не з тим, на що він розраховував!

Чому ТОВ «Глянець» не передало активи фірмі Міщаніна? Та, скоріш за все, тому, що пан «голова» просто відмовився розраховуватися з «Глянцем» за проведення реорганізації. В підсумку «Глянець» просто продав свою частку активів зацікавленому покупцеві - «Вермонту». Тож пан Міщанін залишився директором з 30% активів, а ТОВ «Вермонт Альянс» володіє 70% вже реорганізованого ТОВ «Агрофірма «Маріампольська». Як мовиться – «картина маслом!»

Хто кому рейдер?

Люди з вилами, голосячі у відчаї жінки, показові провокації з обливанням фарбою, голодні діти… Казочки про рейдерів, які начебто прийшли відібрати в людей землю… Хто вигадує цю маячню? Кому це вигідно? Звичайно ж Костянтину Міщанину, який вимагає з ТОВ «Вермонт Альянс» 1, 5 млн доларів за свої 30% активів, або ж він готовий за таку ж суму викупити 70% у ТОВ «Вермонт Альянс». А інакше: «Геть рейдерів!!!»

Взагалі термін «рейдер» передбачає силове захоплення з застосуванням насильства. Але ж хто кого захопив? Хто провокує насилля? Хто незаконно розпоряджається майном? Хто незаконно вивозить і розпродує матеріальні цінності, хто блокує виплату заробітної плати і податкові відрахування, заганяючи підприємство під штрафи податкової? Представники ТОВ «Вермонт Альянс», які намагалися нормально поспілкуватися з адекватними людьми і не здійснили жодного протизаконного кроку, чи «доморощений Остап Бендер» – Міщанін, який свідомо блокує роботу підприємства, шантажуючи своїх компаньйонів відеокартинками невдоволених селян?!

Люди, вас обдурюють!

Всі казочки про рейдерів – вигадка Костянтина Міщаніна! Заробітну платню вам затримують штучно! Рахунки ТОВ «Агрофірма «Маріампольська» не заблоковані, заблоковані лише старі рахунки СВК, і заблоковані вони за заявою Міщаніна! Ті гроші, які вам видавав готівкою пан Міщанін – ніяка не зарплата, а банальні подачки для того, щоб виглядати «добрим царем». Ось тільки гроші ці - не його власні, а готівка від незаконно реалізованого зерна і поголів’я. Подібні подачки офіційно не проводяться через податкову та Пенсійний фонд, що призведе до мільйонних штрафів і кримінального розгляду!

ТОВ «Вермонт Альянс» готове виплачувати зарплату, наш рахунок не заблокований, але для цього бухгалтер СВК повинна офіційно передати справи, кадрові відомості, платіжні реквізити працівників та право підпису на ТОВ «Агрофірма «Маріампольська».

Ми прийшли працювати!

Шановні працівники та члени ваших родин! Не ведіться на провокації Міщаніна та його поплічників! Вас просто використовує в своїх брудних іграх ваше колишнє керівництво! Міщанін власноруч наклав арешт на рахунки, аби шантажувати вас і управляти хаосом. Йому байдужа доля підприємства, Міщанін має гарний бізнес в Кривому Розі, налагоджений за час царювання на посаді. Усі дії Міщаніна мають на меті єдине завдання – запобігти офіційній передачі підприємства законному власнику, оскільки це потягне за собою повну ревізію підприємства, майна, нерухомості, документації та фінансової діяльності, а підсумком цієї ревізії, очевидно, стане нова кримінальна справа стосовно Міщаніна, підстави для якої уже розслідуються поліцією Кіровоградської області. Звісно, це не може не турбувати пана Костянтина, який для себе такий сценарій зовсім не планував. Але можна не сумніватися – розум обов’язково переможе!

Сергій Миколайович Головатий, офіційний представник фірми «Вермонт Альянс».

Матеріал оприлюднюється на засадах комерційної діяльності згідно Договору № 078 від 03.04.2018р. Квитанція про оплату публікації №20 від 22.05.2018 р.

Редакція не поділяє позиції, викладеної в публікації, за зміст і достовірність наведених фактів відповідальність несе автор.