У третій четвер травня українці по всьому світу святкують особливе свято – День вишиванки. Цього дня на вулицях можна побачити таке різноманіття вишитих сорочок та суконь, з яким може зрівнятися хіба вишиваний парад на День Незалежності. Чоловіки й жінки, діти та дорослі одягають вишиваний одяг та гордо крокують у школу, на роботу чи просто прогулятися селищем. І хоч кажуть, що патріотизм не на грудях, а в душі, одягаючи вишиванку не можна залишитися байдужим, а хочеться гордо заявляти усім навколо – ми українці і цим пишаємося!

Ранок 17 травня зустрів працівників та відвідувачів районної державної адміністрації та районної ради гарною несподіванкою: у фойє, де розгорнулася тематична виставка «У вишивках - душа вкраїнського народу!», яку підготували працівники територіального центру соціального обслуговування (надання со-ціальних послуг), святкове вбрання одягнув і Тарас Шевченко. Результат не забарився: щирі вітання, позитивні емоції, теплі посмішки та гарний настрій,- все разом поширювалося довкола, на всіх без винятку, з геометричною прогресією.

Далі свято вишиванки зазирнуло у кожен кабінет. Робочі наради, ділові зустрічі, засідання комісій, прийняття рішень… І нарешті - урочиста мить. Зал засідань розквітнув усіма барвами української вишивки.

- Сьогодні у нас свято. Свято незвичайне. Щиро запрошуємо вас полинути в прекрасний світ народної вишивки, щоб дізнатися більше про наші традиції, обряди, культуру, розпочала захід Тетяна Панета, перший заступник голови Петрівської РДА. - Перші вишивки на території слов’янських країн мали більше релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі та всюди, де тіло було відкритим. Існувало повір’я, що якщо сорочка зроблена і вишита на добро, на добре життя, то вона буде надійно оберігати людину. Жінки вишивали сорочки для своїх синів і чоловіка. А діткам при народженні дарували вишиту сорочку, аби та оберігала їх від злих духів. Коко Шанель сказала, що найкращим вбранням для жінки є чорне маленьке плаття. Вона просто не бачила українських вишиванок! , - зазначила Тетяна Григорівна.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова райдержадміністрації Сергій Завалій.

Він привітав усіх з чудовим святом самобутньої та неповторної української культури. Адже вишиванка - символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, і місця, де проживають.

Сергій Володимирович побажав присутнім добра та благополуччя, і ніколи не забувати традиції наших прабатьків та передавати майбутнім поколінням красу вишиванки.

Голова районної ради Тамара Сакара приєдналася до вітань та підкреслила, що українська вишиванка - це свого роду сімейний оберіг, символ, який пройшов крізь покоління, єднає рід і вшановується як святиня.

- Ми з вами усі – українці, яких об’єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки – додала Тамара Вікторівна.

Зворушливий і щемливий виступ артистів районного Будинку культури та танцювального колективу дитячої музичної школи став музичною окрасою свята.

А скільки захоплення і здивування було у присутніх, коли до зали занесли подарунок від Сергія Володимировича і Тамари Вікторівни - пиріг у формі вишиваного рушника. Тому, що вишиваний рушник і вишита сорочка давно стали українськими народними символами – оберегами краси, здоров’я, щасливої долі, родової пам’яті, святості та любові. Колективне фото у вишиванках та смак запашного пирога в українському стилі надовго залишиться у пам’яті кожного, хто мав змогу долучитися до свята.

Постскриптум (лат. post scriptum — «після написаного»)

Бліц інтерв’ю: вишивані обереги. Очільники району розповіли про свої вишиванки.

Ми, українці, завжди підтверджуємо те, що відрізняємося від інших терплячістю, стриманістю, винахідливістю, відкритістю та вмінням захистити себе, приректи на успіх та інші блага. Впевнена, що вишиванка або одяг з вишивкою – улюблене вбрання неймовірно позитивних людей, налаштованих на життєві перемоги.

Тамара Сакара, голова районної ради:
«Я дуже пишаюся тим, що в України є вишиванка. Сьогодні чимало націй звертають увагу на наші вишиванки і їх неймовірну доречність навіть у сучасному стилі одягу, наприклад, з джинсами, шортами.

Найдорожча для мене подарована найріднішими людьми вишиванка «білим по білому» , де в кожному хрестику - мудрість віків, духовне спадкове багатство, сплетіння поколінь і безмежна любов . Я це відчуваю, коли вдягаю саме її, відчуваю особливі емоції, адже вдягаю витвір-працю тих людей, які, вишиваючи, напевно, уявляли, як я її носитиму. Для мене це дуже душевно та хвилююче».

Сергій Завалій, голова районної державної адміністрації:
«Вишиванка - дійсно генетичний код нації, і це не порожні для мене слова. Вишиванка – це національне вбрання. Люблю вишиванку, з гордістю одягаю її. Переважно це трапляється під час свят, особливо тематичних: День вишиванки, День Незалежності, День Конституції. Вишиванку сприймаю як святковий одяг, тому не ношу часто, щоб не втрачати цього духу святковості. Вишиванка - це те, що дає відчуття очищення душі, патріотизму та позитив. Це українські традиції, які треба підтримувати. Мої діти і дружина теж ходять у вишиванках і шанують традиції, це у нас сімейне»

Тетяна Панета, перший заступник голови районної державної адміністрації:
«Вишиванка і вишивання – це невід’ємні частини мого життя. Мої мама і бабуся – майстрині-вишивальниці.
Маю у своєму гардеробі декілька вишиванок. Звичайно, мені подобається одягати вишиті сорочки тому, що це наш національний одяг, наша культура, наші традиції та історія. Я люблю одягати вишиванку, бо цей одяг завжди святковий, тож і настрій відповідний.
Є у мене одна футболка з машинною вишивкою . Простенька, але для мене вона щаслива. Коли попереду багато ділових зустрічей, одягаю її – і все у мене виходить максимально результативно.
Люблю усі свої вишиванки, але маю одну особливу – подарунок від дорогої мені людини (до речі, вишивали її на замовлення чоловічі руки, не жіночі ).»

Тетяна Біденко