У 2018 році реєстрація для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні триватиме з 06 лютого до 19 березня.

Як зазначив директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій: «У 2018 році, як у попередні роки, мета проведення ЗНО – державна підсумкова атестація випускників системи загальної середньої освіти та рейтингування навчальних досягнень учасників, які планують вступати до закладів вищої освіти. Оцінку ДПА встановлюватимуть у шкалі 1-12 балів за будь-який результат, отриманий випускником, натомість результат за шкалою 100-200 балів – лише тим учасникам, які подолали поріг «склав/не склав».

Для проходження ЗНО особа може обрати не більше 4 навчальних предметів.

Як результат ДПА за освітній рівень повної загальної середньої освіти будуть зараховані результати ЗНО із 3 навчальних предметів:
- українська мова;
- математика або історія України;
- навчальний предмет за вибором випускника (математика, історія України, англійська, іспанська, німецька, французька мови, біологія, географія, фізика, хімія).

Випускники закладів загальної середньої освіти під час реєстрації мають зазначити, з яких обраних ними навчальних предметів результати ЗНО будуть зараховані як оцінка за ДПА.

Для успішної участі в ЗНО потрібно за допомогою сер-вісу «Зареєструватися», розміщеному на веб-сайті УЦОЯО, сформувати та роздрукувати реєстраційну картку, яка є одним із обов’язкових документів для подальшої реєстрації.

Після створення картки майбутні учасники ЗНО мають сформувати комплект реєстраційних документів. Учні, які цьогоріч проходять ДПА у формі ЗНО, подають такий комплект до закладу освіти, де навчаються.

Повний перелік документів, необхідних для реєстрації, а також докладні рекомендації розміщені на сайті Українського центру оцінювання якості освіти в розділі «Учасникам /Процедура реєстрації».

Учні, які успішно пройдуть реєстрацію, отримують від регіонального центру сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, інформаційний бюлетень і реєстраційне повідомлення учасника ЗНО. Ці документи будуть надіслані учням, які складають ДПА у формі ЗНО, до закладу освіти, в якому вони навчаються.

Для кожного зареєстрованого учасника на сайті УЦОЯО буде створено інформаційну сторінку, доступ до якої можливий за номером і пін-кодом сертифікату.

На цій сторінці буде розміщено інформацію про обрані предмети для проходження тестування, а згодом адреси пунктів проведення ЗНО та результати проходження тестування.

Графік проведення ЗНО – 2018

№ з/п Предмет Дата проведення
1. Математика 22 травня
2. Українська мови і література 24 травня
3. Німецька мова 29 травня 
4. Іспанська мова 29 травня
5. Французька мова 29 травня
6. Англійська мова 01 червня
7. Біологія 04 червня
8. Історія України 06 червня
9. Географія 08 червня
10. Фізика 13 червня
11. Хімія 13 червня

Результати основної сесії ЗНО будуть передані УЦОЯО закладам освіти до 15 червня (математика, українська, іноземна мови, біологія) та до 21 червня (історія України, географія, фізика, хімія).

Додаткова сесія ЗНО - 2018 року буде проведена 02-11.07.2018 року (за окремим графіком), її результати буде оприлюднено до 17 липня 2018 року.

Для реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання основним документом, що посвідчує особу, є паспорт. У 2018 році вилучено норму щодо можливості подання копії свідоцтва про народження замість копії паспорта громадянина України.

Зміни відбулися відповідно до вимог чинного законодавства (паспорт громадянина України має бути отриманий особою, яка досягла 14 річного віку).

Особи, які потребують створення особливих (спеціальних) умов для проходження тестування, мають отримати медичний висновок (форма 086-З/о) та під час формування реєстраційної картки зазначити його номер і дату видачі.

Якщо особа вже має атестат (здобула повну загальну середню освіту в попередні роки) незалежно від того, де навчається зараз (чи продовжує навчання) має користуватися іншим порядком реєстрації ЗНО.

У 2018 році для вступу до закладу вищої освіти можна надавати сертифікати ЗНО 2016, 2017 (окрім результатів із іноземних мов) та 2018 років.

Контакти:
Адреса: Одеський РЦОЯО, вул.. Академіка Корольова, 26, м. Одеса, 65114, телефон: (048)784-69-95.
Електронна пошта: rc.odesa@testportal.gov.ua
Веб сайт: www.test-center.od.ua