Доволі часто можна почути нарікання, що нічого не змінюється, скрізь безвихідь, немає ніяких перспектив в цій країні і так далі. Але мало хто замислюється, що будь-які зміни починаються з малого: багато що залежить, насамперед, від нас самих, від нашого ставлення і бажання рухатися вперед і, якщо необхідно, - долати перешкоди. Саме громадські ініціативи – рушійна сила змін у громаді та ру-шійна сила багатьох позитивних перетворень у нашій державі.

Тому хочу поділитися нашим досвідом, який, можливо, надихне інших. Коли в травні 2017 року стартував конкурс на кращий проект в рамках районної програми взаємодії «Майбутнє – спільна справа», Новостародубська громада та Новостародубський сільський Будинок культури взяли в ньому участь, подаючи заявки одразу на два проекти: «Спорт, доступний для всіх» та «Відроджуємо музичне мистецтво разом».

І здавалося б, що це нам не під силу, у нас немає жодних шансів. Але цінність громади – це її люди, команда однодумців, які готові віддавати свої сили, час, досвід, знаходити нестандартні підходи та шукати рішення для досягнення спільного результату. І тому, коли є така підтримка – підсумок наполегливої співпраці і роботи завжди буде результативним. Отже, завдяки ініціативі небайдужих, у селі тепер з’явилися вуличні тренажери (проект «Спорт, доступний для всіх») як для дорослих, так і для малих та нова сучасна музична апаратура у Будинку культури (проект «Відроджуємо музичне мистецтво разом»). Реалізація цих проектів дає можливість молоді та дорослим вести здоровий спосіб життя та стимулює їх саморозвиток, забезпечує урізноманітнення культурного життя села. Необхідно згадати і тих, без чиєї допомоги ми не змогли б здійснити задумане - це сільська рада, громада, директор ПСП «Зарічне» - Андрій Миколайович Давидовський, директор ТОВ «Верес» - Олексій Павлович Терещенко, директор СФГ «Каштан» - Микола Іванович Царенко. Саме ці спонсори повірили в наш успіх і надали фінансову підтримку для успішної реалізації згаданих проектів. Залучення спонсорів і така співпраця має бути показовою і для інших, адже відкриває нові можливості для творчого, спортивного та суспільного розвитку кожного мешканця села.

Та найголовніше – це не бути байдужим! Потрібно переставати бути просто спостерігачами, а брати активну участь в організації свого ж дозвілля та розвитку села. Ми знаємо, що попереду на нас чекають нові корисні ініціативи, направлені на активізацію громади, об’єднання зусиль місцевих мешканців, сільської, районної та обласної влади й спонсорів. Багато чого залежить саме від громади. Ми повинні вірити в свої сили, не залишатися осторонь, бо нам тут жити, тож і розбудовувати село маємо всі разом.

Тетяна Максімова, директор Новостародубського сільського Будинку культури

На знімках: спортивний майданчик з вуличними тренажерами для дорослих та підлітків і гойдалками для малюків; музична апаратура у сільському Будинку культури тепер дасть змогу проводити усі культурно-масові заходи на найвищому рівні.