Очільник Кіровоградщини на своїй традиційній прес-конференції, яка відбулася в один з останніх днів 2017 року, підсумував рік, що минає, і окреслив плани на новий, 2018-й.

Голову Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Кузьменка аналітики «Слово і діло» назвали одним із найвідповідальніших керівником регіону в Україні у 2017 році. Аналогічні результати показали й соціологічні дослідження на Кіровоградщині. Згідно з ними, очільник області впродовж року, що минає, продемонстрував якісний менеджмент, а це, відповідно, оцінили і жителі. Як сам Сергій Кузьменко характеризує роботу своєї команди у 2017-му? На прес-конференції він підсумував останні дванадцять місяців і окреслив плани на рік прийдешній.

Успіх в агросекторі і нові робочі місця

– У 2017 році продовжувався успішний розвиток агропромислового комплексу, як основи економіки нашого регіону, – наголошує очільник Кіровоградщини. – Мені приємно констатувати, що обсяг капітальних інвестицій у наше сільське господарство зріс за два останні роки більш як удвічі. Продукція наших підприємств експортувалася у понад вісім десятків країн світу. У грошовому еквіваленті це майже 215 мільйонів доларів.

Помітне нарощування потенціалу і в промисловості. Сергій Кузьменко нагадує, цьогоріч вдалося запустити три цехи з переробки, а також впровадити нові потужності й технологічні процеси.

– Зокрема, з переробки гранітних блоків, із виробництва графіту, запустили лінію з виробництва молокопродуктів, впровадили нові технології на двох металургійних підприємствах, відкрили потужності на швейному виробництві. Та найголовніше, завдяки розвитку підприємств, нам вдалося створити сім сотень нових робочих місць. Так, це небагато, але й немало. Це означає, що люди отримали роботу, заробітні плати, а їхні сім’ї – добробут, – зауважує голова облдержадміністрації і додає: з початку року в регіоні спостерігається позитивна динаміка росту заробітної плати. – Середньомісячна зарплата в області за січень-листопад склала 5700 гривень і збільшилась на 47% порівняно з відповідним періодом 2016 року. Найбільший ріст продемонстрував агросектор – 45%.

Будемо з дорогами

Рік, що минає, можна цілком заслужено назвати роком ремонту автошляхів. У 2017-му державний та обласний бюджети вклали в дороги понад 620 мільйонів гривень. Наступного року, як анонсувалося, ця сума відчутно зросте, а це означає – вдасться відремонтувати ще більше кілометрів трас.

– Тривало будівництво і ремонт більше сотні кілометрів доріг області. Уже вдалося здати в експлуатацію майже 75 кілометрів важливих ділянок. Зокрема траси «Зна-м’янка-Луганськ-Ізварине», «Новгородка-станція Шарівка-Нова Прага». Нещодавно відкрили рух по об’їзній навколо Знам’янки, на черзі об’їзна навколо Світловодська, – уточнює Сергій Кузьменко. – Разом із цим, звичайно, проводилася реконструкція вулично-дорожньої мережі наших населених пунктів. Протягом року вдалося відремонтувати 700 тисяч квадратних метрів доріг на суму майже 200 мільйонів гривень.

Продуктивний рік в освіті і охороні здоров’я

Освітня реформа на Кіровоградщині, хоч і зустріла на самому початку її впровадження локальний спротив через нерозуміння, у підсумку все стало на свої місця, і сьогодні діти мають можливість отримувати якісні знання. Очільник області задоволений результатами новацій – моніторинг розвитку регіонів показав, Кіровоградщина зайняла п’яте місце серед усіх областей за доступністю та ефективністю послуг в освіті.

– А за такими показниками, як підвезення дітей до школи та створення опорних шкіл – ми на першому місті в державі! – пишається здобутками команди керівник ре-гіону і уточнює: упродовж 2017 року вдалося створити 66 опорних шкіл і 170 їхніх філій. – Ці школи та інші ми оснастили новими комп’ютерними класами, а також інтерактивними і мультимедійними комплексами. Протягом двох років ми придбали для учнів 40 автобусів – ще п’ять за-планували на початку 2018-го.

Особливо позитивні зрушення Сергій Кузьменко відзначає в галузі охорони здоров’я. Рік, що минає, він назвав надзвичайно продуктивним на відкриття медичних об’єктів.

– Подією року стало відкриття після реконструкції і добудови хірургічного корпусу обласної дитячої лікарні за участі Президента. І я гордий з того, що наша обласна дитяча лікарня сьогодні є одним із найкращих, а, може, і найкращим у країні, медзакладом свого рівня. Капітально відремонтовано госпіталь для ветеранів війни та учасників АТО. Цього року обласна влада профінансувала ремонт трьох корпусів обласної лікарні. Уже наступного року, сподіваюся, у січні, ми плануємо відкриття операційного блоку обласного онкологічного диспансеру. Але особливо приємно, коли під час робочих поїздок у райони до мене підходять батьки і дякують за зроблене. Це дорогого варте! – говорить голова облдержадміністрації.

Разом із тим він нагадує, що в 2017-му запрацювали гемодіалізний центр у Кропивницькому та відділення у Малій Висці, пологовий будинок із функціями перинатального центру та відділення гострої судинної невропатології в обласному центрі, поліклінічне відділення в Голованівській райлікарні, Новопразька амбулаторія в Олександрійському районі та сільський фельдшерсько-акушерський пункт у Богданівці Петрівського.

Пріоритети на 2018-й

У новому році, як анонсує Сергій Кузьменко, й надалі реалізуватиметься ініційований ним проект «Здоров’я наших дітей».

– Це один із головних проектів. Розвиватиметься він у трьох напрямках, – повідомляє голова облдержадміністрації. – Перший –моніторинг якості харчування дітей у школах. Другий – розвиток матеріальної бази для заняття дітьми фізичною культурою і спортом. У цьому напрямку вже спроектовано і профінансовано більше десятка мультифункціональних спортивних комплексів. І третє – подальша модернізація і переоснащення дитячих відділень районних лікарень.

Очільник Кіровоградщини зауважує: у державному кошторисі вже передбачено 109 мільйонів гривень місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. Зокрема, пояснює він, у районах заплановане на ці кошти будівництво більше двадцяти нових типових сільських лікарських амбулаторій із урахуванням площі для житла лікарям.

– Також у планах придбати більше півсотні санітарних автомобілів, а заразом медичне й комп’ютерне обладнання для них, – уточнює керівник регіону.

Водночас, Сергій Кузьменко наголошує на необхідності подальшого створення об’єднаних громад. Він переконаний: реформа децентралізації – це процес, який забезпечить позитивні зміни.

– Децентралізація вже показала позитивні результати, насамперед, фінансові. На місцях залишається більше необхідних для розвитку коштів. Наша мета, щоби позитивні зміни були відчутні кожній людині. Тому я ставлю як одне з пріоритетних завдань і собі, і своїй команді на 2018 рік – успішну реалізацію загальнодержавного проекту децентралізації, аби всі території отримали такі необхідні їм переваги, – підкреслив голова облдержадміністрації.