Минулого четверга в районному Будинку культури пройшло відзначення професійного свята працівників культосвітньої галузі, на яке прибули працівники клубних та бібліотечних установ району, дитячих музичних шкіл, представники органів місцевого самоврядування, громадськості. Привітати їх прийшли голова райдержадміністрації Сергій Завалій та його перший заступник Тетяна Панета, заступник голови районної ради Антоніна Іванова, начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва.

Працівники культури - люди особливі,
Бо душі їхні - ніжні і вразливі:
Бува, сльозинка випадково блисне,
Бо хтось його задіне ненавмисне.
Напруженість дає себе взнаки,
Бо в їхньому житті все навпаки –
Коли уся країна щось святкує,
Тоді культпрацівник працює.

Ці слова ведучої заходу Галини Бискуб дуже точно відображають суть роботи культ-працівників. Можу про це говорити цілком відповідально, бо і сам віддав цій справі майже все своє трудове життя: кілька місяців тому виповнилося 45 років, відтоді, коли я прибув на Петрівщину після закінчення культосвітнього училища і почав працювати в районному Будинку культури. Тоді він був як новий – щойно після капітальної реконструкції, служив справжнім осередком не тільки культурного, а й громадського життя. Крім концертів місцевих самодіяльних артистів та професійних творчих колективів, які в той час досить часто радували петрівчан своїм мистецтвом (причому, бували тут не лише маловідомі колективи обласних філармоній з усіх куточків країни, а й зірки першої величини, такі, як Йосип Кобзон, Андрій Сова, суперпопулярний свого часу ВІА «Синяя птица», багато інших), а й всі масові громадсько-політичні заходи – від різноманітних нарад і семінарів районного рівня, пленумів райкому партії до серпневих конференцій педагогів. Демонструвалися в РБК і кінофільми – взимку в залі, влітку в літньому кінотеатрі, який стояв поруч. Тож радує, що вперше за кілька десятиліть в РБК знову розпочалися масштабні ремонтні роботи, які кардинально його оновлять, перетворять на сучасну, комфортну як для працівників, так і для відвідувачів споруду. Вже встановлені нові вікна і двері, нова покрівля, розпочалися роботи по обладнанню будівлі системою водопостачання і водовідведення. Будуть відремонтовані і внутрішні приміщення, вже суттєво по-ліпшена матеріально-технічна база установи.

Втім, повернемося до відзначення професійного свята культпрацівників.

Їх вітали С.Завалій, Т.Панета, Н.Подкопаєва і голова райкому профспілки працівників культури Г.Бискуб.

С.Завалій, зокрема, наголосив на тому, що робота працівників культосвітньої галузі дуже важлива, вона потребує творчого натхнення, здібностей, вміння дарувати людям радість. Зупинився і на досягненнях, зокрема на успішному виступі під час Всеукраїнського фестивалю «Калиновий спів».

Як і годиться, з нагоди професійного свята кращі працівники та ветерани культос-вітньої роботи отримали нагороди. Зокрема, Подякою Кіровоградської обласної ради нагороджено керівника народного аматорського фольклорного ансамблю автентичного співу «Джерело» Олександрівського сільського клубу Дарію Когут.

Почесною грамотою Петрівських районної ради і райдержадміністрації нагороджено художнього керівника Луганського СБК імені А.Лисиціна Віктора Чумака та директора Володимирівського СБК Леоніда Яненка.

Грамотою Петрівської районної державної адміністрації нагороджені: методист з театрального жанру РБК Галина Бискуб, директор Луганського СБК імені А.Лисиціна Олександр Донець, методист з кіно-фотомистецтва РБК Ольга Коваль, викладач Петрівської ДМШ Оксана Копійка, директор Петрівської центральної районної бібліотеки Тетяна Мартиненко, директор Новостародубської ДМШ Андрій Мотько, директор Петрівської ДМШ Ірина Повалій, бухгалтер централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму райдержадміністрації Олена Почапська, бібліотекар районної дитячої бібліотеки Лідія Сидоренко, методист з музичного жанру РБК Леонід Старов.

Подяку Петрівської райдержадміністрації оголошено керівнику ансамблю пісні і танцю РБК Антону Антипенку, методисту з охорони культурної спадщини РБК Анатолію Гибалу, режисеру масових свят РБК Андрію Кравченку.

Велика група працівників і ветеранів культосвітньої роботи отримали нагороди відділу культури і туризму райдержадміністрації, а також райкому профспілки пра-цівників культури.

В художній частині заходу, яку весело і дотепно вели Сергій Чорнопольський та Дмитро Суліма, переглянули жартівливий слайд-відеофільм «Культура на «Дискавері», який викликав багато посмішок і сміху, виступ молодіжної команди клубу веселих і кмітливих «Хутор», пісні у виконанні Лілії Чорнопольської, Дмитра Суліми, Юлії Шевченко, а також досить незвичний, як для Петрового, і цікавий номер – соло на скрипці у виконанні Анни Трофімової.

Свято вдалося, додало всім його учасникам гарного настрою. А на завершення варто згадати, що один з учасників концертної програми, член команди КВК «Хутор» Богдан Чорнопольський саме в цей день відзначив свій день народження. Ну що ж, в цьому немає нічого дивного, адже його батьки, Сергій і Лілія, є найяскравішими зірками районної сцени (втім, не тільки ра-йонної, бо упевнено себе почували навіть на головній сцені країни), тож, напевне, це не останнє свято, яке йому довелося відзначити на сцені. Бо така вже доля у працівників культури – дарувати людям радість, працювати, коли інші відпочивають.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: нагороду отримуює Г.Бискуб; лунають чарівні звуки скрипки.
Фото автора.