21 вересня - Міжнародний день миру

Для деяких з нас мир - це повсякденна реальність. На наших вулицях спокійно, наші діти ходять до школи. Там, де підвалини суспільства міцні, безцінний дар миру може ніким особливо і не помічатися.

Проте для дуже багатьох людей у сучасному світі цей дар - не більше ніж казкова мрія. Вони живуть в кайданах атмосфери нестабільності та страху. Для них-то в основному і існує цей день.

Двадцять п’ять років тому Генеральна Асамблея проголосила Міжнародний день миру як день загального припинення вогню і відмови від насильства. З тих пір він і відзначається в Організації Об’єднаних Націй. Він покликаний змусити людей не тільки задуматися про мир, але і зробити щось заради нього. Свято відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/55/282.

Про тісну й продуктивну взаємодію, що існує між Ганнівською сільською територіальною громадою та нашим базовим сільгосппідприємством - ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», вже неодноразово розповідалося на сторінках районки. І все ж маємо черговий привід для того, щоб висловити свою втіху від такої співпраці, а також слова щирої вдячності працівникам агрофірми, і особливо її керівникові – генеральному директору ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександру Поворознюку. Цього разу головним об’єктом нашої вдячності стануть дороги на території нашої територіальної громади, включно з дорожнім покриттям вулиць Володимирівки, Ганнівки і Сергіївки. Після того, як агрофірмою було придбано спецмашину для здійснення найпростішого (ямкового) дорожнього ремонту, її екіпаж у складі Сергія Погорянова, Олександра Пендичука та Василя Царя щодня задіяний на ремонтних роботах, і ми, мешканці Ганнівської територіальної громади, нарешті відчули, що пересуватися нашими дорогами стало значно комфортніше і приємніше, ніж це було ще кілька місяців тому, чи ще й досі залишається на шляхах більшості інших сусідніх територіальних громад як нашої, так і сусідньої Дніпропетровської області. А щойно відремонтована дорога до Сергіївки, зокрема ділянка, що проходить через Ганнівське урочище, взагалі не знала ремонту ще з радянської доби. І невідомо чи й дочекалася б, аби не Олександр Григорович та його помічники.

Цікаві факти про Україну

- На дніпропетровському заводі «Південмаш» виробляють екологічно найчистіші ракетоносії у світі - «Зеніт 3SL», завдяки яким Україна є співвласником проекту «Морський старт» (разом з США, Росією та Норвегією). Даний проект полягає в запуску комер-ційних вантажів на орбіту з плавучого космодрому на екваторі. Так, всі пуски «Зеніт-3SL» були виконані з плавучої платформи «Ocean Odyssey» в рамках проекту « Морський старт». Решта її модифікації запускалися з космодрому Байконур.

- Олешківські піски часто називають українською «Сахарою». Площа пісків, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тисяч гектарів, що робить їх найбільшою пустелею Європи. Олешківські піски добре видно з космосу. Фауна представлена близько 1 тис. видів комах, 5 видами плазунів, десятками видів птахів. Тут є і дикі кабани, і вовки, і фазани. Але найцікавіше те, що тут мешкає найбільша популяція тушканчика-емуранчика.

В обласній державній адміністрації під керівництвом першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка відбулося засідання організаційного ко-мітету із проведення Всеукраїнського табору «Розумівка – Холодний Яр. Повстанські стежки Чорного ворона». Табір проходитиме із 21 по 24 вересня. У ньому візьмуть участь 80 молодих людей із усіх областей України.

Організаторами Всеукраїнського табору виступили Міністерство молоді та спорту, управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА, а також Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

Організатори обіцяють учасникам табору надзвичайно цікаву та насичену програму. Проводитимуться різноманітні заходи просвітницького характеру, заняття із медицини, самозахисту, спортивного орієнтування, виживання, майстер-класи від учасників АТО, відвідування музею «Холодного Яру», Свято-Хрестовоздвиженської церкви, перегляди фільмів «Червоний» та «Холодний Яр» тощо.

13 вересня у Кропивницькому відкрили сучасне відділення гострої судинної неврологічної патології

Вітаючи присутніх, міський голова зазначив, що відкриття інсультного центру чекали не лише фахівці, а й сотні містян, що страждають на серцево-судинні хвороби.

У відділення закупили сучасну апаратуру, ще на понад 2,5 мільйона гривень. Тож тепер відділення гострої судинної неврологічної патології укомплектоване сучасним діагностичним та реанімаційним обладнанням: тут є приліжкові кардіомонітори, електрокардіографи, холтерівські монітори з добовим записом ЕКГ, монітори артеріального тиску, комп’ютерний електроенцефалограф, апарат штучної вентиляції легенів, пульсоксиметри, переносний набір для реанімації.

Розрахований медичний заклад на 50 ліжок з палатою інтенсивної терапії на п’ять ліжок.

Хочеться висловити найщиріші слова вдячності голові ПСП «Райпольське» Володимиру Григоровичу Деркачу - невтомному трудівнику, чуйній людині і для нас, інколи, просто чарівнику - за вагомий внесок в покращення життя громади села Іванівка. Його зусиллями замінено дах сільського Будинку культури. Роботу, як кажуть, було зроблено на відмінно. Володимир Григорович виділив кошти, знайшов підрядників, за дуже короткий час будівля клубу набула сучасного вигляду і отримала захист від прикростей негоди. Доклав Володимир Григорович зусиль і до збереження історичної пам’яті нашого народу – за його підтримки замінено огорожу навколо пам’ятника воїнам-визволителям.

Наразі завершується дуже очікуване перекриття даху сільського дитячого садочка. Дитсадок тепер радує око сучасним дахом, а крім того зустріне своїх діток оновленим і зміцненим, адже крім даху було укріплено фундамент будівлі, що осів.

Населення. На 1 липня 2017р. в районі проживало 23,9 тис. осіб.

За січень–червень 2017р. чисельність населення скоротилася на 179 осіб.

Ринок праці. Кількість зареєстрованих безробітних на кінець липня 2017р. становила 317 осіб.

Оплата праці. Середня номінальна заробітна плата штатного працівника у II кварталі 2017р. становила 5564 грн, що на 2,1% менше середнього рівня по області.

Капітальні інвестиції. За січень–червень 2017р. підприємствами та організаціями району освоєно 157,6 млн.грн капітальних інвестицій, що становило 5,7% від загальнообласного обсягу.

Потужний ураган, що спричинив загибель кількох осіб в Румунії, найближчими днями не рухатиметься у бік України. Про це повідомила начальник відділу метеопрогнозів Українського гідрометеорологічного центру Людмила Савченко.

«Найближчими днями жодних руйнівних буревіїв на території нашої держави ми не очікуємо», - запевнила Савченко.

Раніше, з посиленням на синоптиків, повідомлялося, що до України наближається ураган, внаслідок якого в Румунії загинули вісім осіб, а ще близько 70-и потрапили до лікарні. Більшу частину жертв і постраждалих становлять жителі міста Тімішоара та його околиць. Як зазначають румунські ЗМІ, жителів регіону не попередили про стихію.

Листи наших читачів

Як приємно у моєму віці отримати хоч трішечки позитивних емоцій! І я їх нещодавно отримала, і не трішечки, а надзвичайно багато.

Справа в тому, що я – футбольний вболівальник зі стажем. Колись вболівала за київське «Динамо», а потім – за «Шахтар», бо мій покійний чоловік був шахтарем. Це захоплення не минуло з роками, тим більше, що тепер великий футбол прийшов і на Петрівщину.

А нещодавно трапилася нагода побувати на футбольному матчі – справжньому спортивному святі у Володимирівці. Я завжди цікавлюся успіхами наших команд – представників футбольного клубу «Інгулець», моїми інформаторами є сусідські хлопчики, які із захопленням розпо-відають мені про футбольні новини. Вони мене і вмовили побувати на футбольному поєдинку, адже це нескладно – Олександр Григорович Поворознюк надає до послуг болільників автобус.

Ніщо не стоїть на місці, все змінюється, як у природі, так і в людському житті, хочемо ми того, чи ні. Ось і негода зачастила до нас: то зливи підтоплюють будівлі та бурхливими потоками води зносять все на своєму шляху, то нестерпна спека спалює все живе. Як боляче дивитися на рослинку, що гине. Особливо прикро спостерігати, що на полях стоять ледве живі посіви кукурудзи, соняшнику. І чому таке діється – лише Господь знає.

Аналогічні події відбуваються і в нашому суспільстві: то тихо і сонячно, то налетять шквали і буревії. Після певних періодів спокою спостерігаємо завзяте протистояння і навіть бійки між народними депутатами. А все тому, що все нове народжується в муках, проходить чималий час, допоки воно приживеться і стане нормою. Тож і ми, побачивши, як «загниває капіталізм», про що нам твердили комуністичні пропагандисти, захотіли, щоб, якщо не ми, то хоча б наші діти чи внуки стали жити в такому суспільстві, як у розвинених країнах Європи і світу. Та, на жаль, на заваді цьому стали такі, як Путін та наш колишній президент-втікач Янукович, завдяки яким Україна зазнала багато лиха, адже проти нас ведеться кривава, хоча і не оголошена війна.

У 2018 році з переліку предметів, з яких на основі загальної повної середньої освіти складають зовнішнє незалежне оцінювання, виключено російську мову.

Оновлений перелік предметів затверджено наказом Міністерства освіти та науки, повідомляє Укрінформ.

«Кожен зареєстрований учасник зовнішнього незалежного оцінювання має право скласти тести не більш як із чотирьох навчальних предметів із Переліку», — йдеться у документі.

У Переліку затверджено 11 предметів: українська мова і література; історія України; математика; біологія, географія, фізика, хімія; англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

Із 1 вересня зарплата рядового військовослужбовця у званні «солдат», який виконує завдання у зоні проведення антитерористичної операції, становить мінімум 17 тисяч гривень.

Про це заявив заступник начальника департаменту фінансів Міністерства оборони Сергій Га-лінський на брифінгу.

«7 тисяч гривень — це основне грошове забезпечення, 10 тисяч гривень — це доплата; вона починається, коли солдат провів в АТО повний місяць. Крім того, якщо солдат безпосередньо брав участь у бойових діях або збив техніку противника, ви-плачується додатковий бонус», — сказав він.

Галінський зазначив, що зарплати військово-службовців Повітряно-десантних військ і морської піхоти вищі, ніж у військовослужбовців інших підрозділів Збройних сил України.

Насильство в сім’ї є величезною проблемою державного значення. Кримінальний кодекс України визначає високу ступінь суспільної небезпеки та встановлює відповідальність за злочини проти дітей. Сімейний кодекс України також визначає деякі правові аспекти щодо протидії насильству в сім’ї.

Разом з тим визначено, що держава здійснює захист дитини від усіх форм фізичного і психічного насильства, образи, недбалого і жорстокого поводження з нею, експлуатації, включаючи сексуальні зловживання, у тому числі з боку батьків або осіб, які їх замінюють. Адже сім’я є основою суспільства, а дитина в сім’ї повинна перебувати під особливим захистом держави, тому громадськість і держава мають об’єднати зусилля у подоланні насильства в сім’ї, спільно виробляти механізми боротьби з ним.

Службою у справах дітей райдержадміністрації спільно з центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділом освіти райдержадміністрації та виконкомами сільських, селищних, рад упродовж серпня-жовтня 2017 року в районі проводиться Всеукраїнський профілактичний захід «Урок» по виявленню дітей, які не приступили до занять у загальноосвітніх навчальних закладах.

Прот це розповідає начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації Т.Нікульшина.

- Яка мета даного заходу?

- Мета рейду – запобігання дитячій безпритульності та бездоглядності, виявлення неповнолітніх, які не приступили до занять, обстеження умов проживання дітей сім’ї, яких опинились в складних життєвих обставинах.

Кабмін доручив Мін’юсту за місяць розробити законопроект, який посилить відповідальність за ухилення від сплати аліментів.

Серед покарань за ухилення від сплати аліментів і неучасть у вихованні дітей розглядаються обмеження виїзду за кордон, права на керування тран-спортними засобами і відкриття рахунків у банках, заявив нещодавно на засіданні уряду міністр юстиції Павло Петренко.

«Доручити Мін’юсту впродовж місяця розробити і провести велику роз’яснювальну кампанію і зміни у законодавство, які посилять відповідальність за несплату аліментів і неучасть у вихованні дітей», — наголосив міністр.

Знайомство зблизька

Сергій Лавриненко відповів на питання прес-служби ПФЛ

Головний тренер ФК «Інгулець» Сергій Лавриненко розповів про амбіції щодо підвищення у класі, тактичні напрацювання, стосунки з Еллою та про запрошення екс-гравців «Зірки».

- Сергію Дмитровичу, у своїх інтерв’ю Локтіонов і Лупашко обережно говорять про перспективу підвищення у класі «Інгульця» вже цього сезону. Що Ви думаєте з цього приводу?

- Гадаю,варто дивитися не тільки на готовність команди. Куди важливіше, чи готовий клуб до цього. У нас немає мети будь-якою ціною потрапити до УПЛ. Якщо заходити, то ґрунтовно, як це зробила, скажімо, «Олександрія». Помітно, як клуб розвивається, йде у єврокубки. Такий шлях обрав і наш президент. Завдання: ми повинні підтягнути всі тили.

Президент наголошував, що будує гарний стадіон. Він хоче зайти, щоб і стадіон був, і команда відповідала амбіціям, порушується питання про будівництво чи купівлю готелю. Знаю, це питання обговорювалося. Це все має бути в структурі клубу.

Спортивні новини

Непростим видався виїзд нашого «Інгульця» в рамках матчу 12-го туру першості України з футболу серед команд Першої ліги до Луцька, де нашим суперником була донедавна ще досить грізна Прем’єр-лігівська «Волинь». В історії протистояння цих двох команд звітний матч був уже другим. Вперше «Інгулець» зійшовся в двобої з «Волинню» в рамках 1/16 розіграшу Кубка України два роки тому, поступившись гостям у запеклій боротьбі з рахунком 0:2 (один м’яч було забито не без допомоги досить упередженого арбітражу – після відверто вигаданого пенальті). Щоправда, тодішня «Волинь» від нинішньої відрізнялася докорінно, адже в її складі, під орудою добре відомого у футбольному світі наставника Віталія Кварцяного, виблискували імена цілої плеяди «зіркових» футболістів, серед яких, зокрема, були голкіпер Богдан Шуст, польові гравці Сергій Кравченко, Артем Шабанов, Сергій Політило, хорват Івіца Жуніч, ізраільтянін Гал Шіш, грузин Олександр Кобахідзе, румуни Ерік Бікфалві та Флорін Матей… Нінішня «Волинь» уже не має такого «зіркового» складу. Однак має інший серйозний козир – досвід виступів на найвищому рівні, тож, як і очікувалося, легкої прогулянки для «Інгульця» не вийшло. Та ще й по ходу гри нашу команду супроводжувало фатальне невезіння, яке розпочалося вже на самому початку зустрічі. Під час першої ж атаки «Волині» невідомо чому без опіки на розі воротарського майданчика опинився захисник лучан Владислав Шаповал, який стовідсотково скористався цією стартовою неузгодженістю в діях наших оборонців, пробивши сильно й точно повз Ганєва. Далі «Інгулець» перехопив ініціативу, але особливо вдалими діями у першій половині гри атакувальні зусилля нашої команди не запам’яталися. А вже в другому таймі уболівальники «Інгульця» отримали від гри своїх улюбленців справжню насолоду. По-перше, дії у нападі стали значно цікавішими і загрозливішими після виходу на поле в другому таймі головної ударної сили нашої команди – Олександра Акименка та його тезки – Олександра Мішуренка. По-друге, уся команда вийшла на поле уже настільки зосередженою і налаштованою на результат, що характер гри одразу відчутно змінився: «Інгулець» уже диктував господарям свою манеру ведення поєдинку, а лучани вимушено грали другим номером, намагаючись шукати «свого щастя» в контратаках. Зрівняв рахунок «Інгулець», до втіхи своїх прихильників, майже на початку другого тайму: опинившись на зручній для атаки позиції, Олександр Акименко «по-гросмейстерськи» розпорядився м’ячем, відтіснивши корпусом захисника лучан, та не сильно, але точно пробивши повз голкіпера. А далі, на жаль, примхлива фортуна уже відвернулася від наших гравців. Адже якщо порівняти кількість створених гострих моментів з тими, що були у нас минулого туру, під час домашнього поєдинку з «Геліосом», то їх було ніяк не менше, а, можливо, й більше. Але якщо тоді усе, що було створено, успішно «зайшло» у ворота харків’ян, то тепер везіння уже стало головним чинником успіху наших опонентів. Здавалося, в кількох епізодах м’ячу нікуди діватися, як не влетіти у сітку воріт господарів, але неймовірну стійкість і майстерність демонстрував голкіпер «Волині» Неділько, зазнавши, до речі, при цьому травми. А далі так само упевнено продовжив гру і його дублер Жмурко, відбивши також кілька небезпечних ударів. Мабуть, надовго зап’ятається цей поєдинок і нашому півзахисникові Владиславу Клименку, чиї удари двічі прийняв на себе каркас воріт, але в сітку м’яч ні разу так більше і не відскочив. Отож нічийний рахунок 1:1 і «Інгулець» втрачає два таких важливих очки в боротьбі за лідерство. І все ж дорікнути нашим гравцям язик не повернеться, адже вони показали дуже цікаву, агресивну, атакувальну гру (особливо у другому таймі), подарувавши своїм прихильникам чимало позитивних і радісних емоцій.

У суботу,16 вересня 2017 року, в Петровому на спортивному майданчику зі штучним покриттям відбувся міні-футбольний турнір, присвячений «25-річчю ДЮСШ «Олімп» серед футболістів 2004-2006 р.н. , в якому узяли участь 6 команд: ДЮСШ «Олімп» (Петрове), ДЮСШ «Олімп» (Червонокостянтинівка), «Інгулець» (Володимирівка), «Інгулець-Юні-ор» (Володимирівка), «Юніор» ДЮСШ (П`ятихатки), «Юніор» ДЮСШ (Вишневе, П`ятихатський район). Команди були поділені на 2 групи, переможці яких грали матчі за 3-4 місце та, відповідно, за 1-2. Тож хід командної першості має такий вигляд: 1 місце - «Інгулець» (Володимирівка), 2 місце - «Юніор» ДЮСШ (П`ятихатки), 3 місце - «Юніор» ДЮСШ (Вишневе, П`ятихатський район), 4 місце - «Інгулець-Юніор» (Володимиріква), 5 місце - ДЮСШ «Олімп» (Петрове), 6 місце - ДЮСШ «Олімп» (Червонокостянтинівка). Кращі гравці турніру: Гарус Вадим - «Інгулець» (Володимирівка), Петрушко Володимир - «Юніор» ДЮСШ (П`ятихатки), Жила Сергій - «Юніор» ДЮСШ (Вишневе, П`ятихатський район), Клімов Олександр - «Інгулець-Юніор» (Володимирівка). Керівництво ДЮСШ та адміністрація ФК «Інгулець» висловлює велику подяку командам, тренерам та батькам й бажає міцного здоров`я, мирного неба та подальших успіхів у спорті і в навчанні.

На знімку: переможці турніру - команда «Інгулець» разом з своїм наставником Андрієм Чорнопольським.

Прес-реліз

З 7 вересня 2017 року об’єктами поштового зв’язку Кіровоградської дирекції ПАТ «Укрпошта» розпочато перед-плату на періодичні друковані видання України за електронною версією Каталогу видань України «Преса поштою», що проводиться згідно з наказом ПАТ «Укрпошта» від 05.09.2017 р. №1177 «Про передплату періодичних видань на 2018 рік».

Передплата здійснюється в операційних залах поштамтів, відділеннях поштового зв’язку, пунктах приймання передплати та безпосередньо листоношами на доставних дільницях.

Передплата проводиться за тарифами, затвердженими наказом Міністерства інфраструктури України від 8 квітня 2017 року №137 «Про затвердження тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою» та відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».