Саме таку неофіційну назву можна було б присвоїти Дню знань, який Україна відзначила 1 вересня. Бо ж саме знання – перепустка в майбутнє. Про це свідчить сюжет про молодих українців, який пройшов на кількох телеканалах кілька днів тому. Це люди, які виросли в незалежній Україні, яких не стримують стереотипи і міфи минулого. Вони отримали знання і досягли неабияких успіхів в громадському житті, науці, бізнесі, мистецтві, саме вони незабаром будуть визначати вектор розвитку нашої держави, будуть, так би мовити, обличчям нової України.

Черговий етап оволодіння знаннями починається 1 вересня у мільйонів наших юних співвітчизників – школярів і студентів. В усіх навчальних закладах району пройшли урочистості з нагоди Дня знань.

30 серпня 2017 року в Луганському сільському Будинку культури імені А.Лисиціна відбулася традиційна серпнева конференція педагогічних працівників району. У ній взяло участь більше 250 працівників установ і закладів освіти, а також перший заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета та голова районної ради Тамара Сакара.

Відповідним епіграфом до конференції стала пісня у виконанні подружжя Чорнопольських: Лілія і Сергій співали, як завжди, емоційно і високопрофесійно. А логічним доповненням до художнього номера стали слова ведучих Д. Суліми та І. Оранської:

Учителем не кожен може бути,
Не кожне серце вміє говорить…
Учитель лише той, хто вміє чути,
Окрилити, навчити і любить.

Знайомство зблизька

Одним з найсвіжіших кадрових підсилень «Інгульця» став вихованець олександрійської футбольної школи, ще донедавна нападник гродненського «Нємана» (Бєларусь) Роман Локтіонов. Взагалі у футбольній біографії Романа було немало яскравих пам’ятних сторінок. Однією з таких, зокрема, стало здобуття Кубка України у 2009 році, коли в складі полтавської «Ворскли» у фінальному поєдинку полтавчани здолали не кого-небудь, а сам донецький «Шахтар». Щоправда, Локтіонов тоді вийшов на заміну вже наприкінці поєдинку, однак своїми упевненими діями допоміг команді утримати переможний результат – 1:0. А ще в переліку клубів, за які довелося пограти Романові, значилися кременчуцький «Кремінь», алчевська «Сталь», рідна «Олександрія». Та найбільш пам’ятним і продуктивним для Локтіонова, як футболіста, став виступ за кропивницьку «Зірку», до якої він прийшов у 2015 році, а вже у 2016 виграв чемпіонат Першої ліги, завоювавши право виступити в Прем’єр-лізі. Саме про цей період, а також про те, як складалася подальша футбольна доля Романа – наша з ним розмова.

Сергій Савченко – людина в районі відома. Одним з перших він став на захист Вітчизни, потрапивши в першу хвилю мобілізації. В зоні АТО виконував надзвичайно відповідальні обов’язки командира одного з блок-постів. Після закінчення терміну служби його, разом з великою групою демобілізованих воїнів, щиро вітали петрівчани під час урочистого заходу з нагоди їхнього повернення додому. Як бойового офіцера, його побратими обрали головою громадської організації «Захисник Петрівщини», а згодом і депутатом Петрівської селищної ради.

Здавалося б, що, виконавши обов’язок щодо участі у відсічі агресору, можна було б спокійно жити і працювати. Та думати про спокій, коли нашу землю топчуть чоботи загарбників, він не міг, тому виявив бажання продовжити військову службу за контрактом.

Після завершення відповідних бюрократичних процедур Сергій знову одягнув військові однострої і, передавши повноваження щодо керівництва громадською організацією своєму заступнику Петру Ткачуку, повернувся до лав захисників Батьківщини.

Спортивні новини

У 10-му турі Чемпіонату України серед команд Першої ліги «Інгулець» у Ковалівці зустрічався з місцевим «Колосом».

Матч розпочався у неквапливому темпі. М’яч краще контролювали господарі. Але так було не довго: 15 хвилин, після яких футболісти «Інгульця» перехопили ініціативу на футбольному футболу в плані контролю м’яча. Напівмомент на 16-ій хвилині стався біля воріт гостей: Василь Коропецький виводив Бондаренка на ударну позицію — Олександр не зумів переграти голкіпера. Вже через пару хвилин Олександр Мішуренко намагався вивести Акименка на «побачення» з голкіпером «Колоса», але цей задум «розгадав» захисник господарів. Подібний епізод стався на 24-ій хвилині матчу, коли Олексій Павелько виконував передачу на Елла Кена, але захисник Олексій Зозуля відтіснив його від м’яча і голкіпер Антон Яшков зафіксував «круглого» в руках. Зазначимо, що у середині першого тайму матчу отримав травму гравець гостей Владислав Клименко і тренерський штаб «Інгульця» виконав вимушену заміну.

Останні 10 хвилин першого тайму пройшли за незначної переваги господарів. Після втрати м’яча Віталієм Павлов у середині поля господарі провели стрімкий контрвипад, який зупинили захисники гостей. А на 38-ій хвилині матчу стався ключовий епізод першої половини — гравець господарів наважився на удар через себе з 15 метрів до воріт суперника і м’яч на думку головного арбітра влучив у руку захисника «Інгульця» Віталія Павлова. Було призначено пенальті. Штатний пенальтист «Колосу» Олександр Поздеєв впевнено розвів голкіпера та м’яч по різним кутам воріт — 1:0.

Згідно з даними опитування, 66,8% опитаних українців виявили готовність прийти на парламентські вибори найближчої неділі.

Відповідаючи на запитання «За яку партію ви б проголосували, якби найближчої неділі відбулися вибори до Верховної Ради», більшість респондентів підтримали ВО «Батьківщина» (10,9%), 8,1% проголосували б за «Блок Петра Порошенка «Солідарність», 7,3% - за партію» за життя «Вадима Рабиновича, 7% - за «Опозиційний блок». Також 5 -відсотковий бар’єр подолала б «Радикальна партія Олега Ляшка» (6,4%).

Опитування проводилося Центром «Соціальний моніторинг» і Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка спільно з Київським прес-клубом, Інститутом аналізу і прогнозування, відділом моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки та прогнозування НАН України.

Всеукраїнське опитування проводилося з 20 до 29 липня 2017 року. Загалом було опитано 2 тис. 30 респондентів. Статистична похибка становить 1,33-2,21%

Кримінальна хроніка

Троє жителів Петрівського району демонтували кількадесят деталей із залізничного полотна. Але скористатися «здобиччю» злодіям не вдалося, їх «на гарячому» викрили у вчиненні правопорушення, про що поінформували в Петрівському відділенні Долинського відділу поліції Кірово-градської області.

«27 серпня до відділення поліції надійшло повідомлення від охоронника місцевого управління підприємства про те, що на 12-му кілометрі залізничного перегону поблизу одного з населених пунктів району знаходяться невідомі та намагаються скоїти крадіжку.

На місце події прибула слідчо-оперативна група. По-ліцейські встановили особи злодіїв. Ними виявилися троє раніше судимих за крадіжки жителів одного із сіл району. Особи встигли «зняти» з колії понад 35 металевих деталей.