Традиційно, серпень – місяць підготовки і подачі заявки періодичними виданнями регіональним представництвам «Укрпошти» для внесення даних до Каталогу передплатних видань України. Не є винятком і наша районка: відповідна заявка також щорічно готується і надсилається для включення до згаданого Каталогу. Однак у наступному році в процедурі доставки і розповсюдження районки нами передбачаються певні зміни, з якими вважаємо за потрібне ознайомити наших читачів.

По-перше, ми знову плануємо повернутися до формату восьмиполосного щотижневика. Нагадаємо, у 2005 році подібна періодичність виходу нами вже застосовувалася в якості експерименту: ряд читачів його цілком підтримали, але більшість все ж, мотивуючи це бажанням отримувати якомога свіжіші новини, наполягли на поверненні до дворазового випуску. Тож чому знову виникла така необхідність? Передусім, це викликано змінами в графіку роботи відділень «Укрпошти», завдяки яким у більшості випадків обидва номери районки доставлялися передплатникам в один день, на що вони нам неодноразово скаржилися. Причому такі випадки мають місце навіть у районному центрі, тож ми можемо лише здогадуватися, що ситуація в селах ра-йону не набагато краща. Тобто, іншими словами: більшість читачів і так по факту отримують нашу газету лише раз на тиждень. Оскільки суттєвих важелів впливу на ситуацію ми не маємо, тож і прийняли рішення – вихід газети раз на тиждень оформити офіційно. Разом з тим звертаємо увагу читачів, що кількість новин та інформаційних повідомлень збережеться у попередньому обсязі і навіть трохи збільшиться за рахунок лише одноразової публікації вихідних паспортних даних на першій та останній сторінках кожного номера.

До уваги сільгоспвиробників!

Обласна конкурсна комісія Кіровоградської обласної державної адміністрації з визначення суб’єктів господарювання агропромислового комплексу для надання фінансової підтримки через механізм здешевлення кредитів доводить до відома всіх підприємств АПК, що обласною комісією з дати опублікування даного оголошення розпочинається прийом документів для визначення суб’єктів господарювання у 2017 році для отримання права на часткову компенсацію відсоткової ставки за залученими кредитами.

Умови надання компенсації визначено Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 300 (із змінами).

У районному військкоматі наприкінці минулого тижня пройшло заняття з начальниками ВОС та сільськими, селищними головами, яке провів тимчасово виконуючий обов’язки ра-йонного військового комісара Олег Откидач. В заході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета та завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами, з питань запобігання і виявлення корупції та мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації Олег Гіюк.

Учасники занять розглянули наступні питання:
- перевірку стану військового обліку військовозобов’язаних на території району;
- призов до ЗСУ в серпні – жовтні 2017 року;
- вивчення постанови Кабінету Міністрів України № 921 від 07.12.2016 року.

Прикладна економіка

Точно, як і нашим, чиновникам з ЄС важко визнати злочинну недбалість. Хоча регуляторні механізми там налаштовані чудово - факт

В Європі спалахнув чи не найбільший за останні роки скандал у зв’язку з виявленням інсектициду «фіпроніл» в яйцях, що потрапили в торгові мережі півтора десятка країн. Єврокомісія зажадала проведення екстреної зустрічі з відповідними міністрами і чиновниками постраждалих держав. За словами міністра продовольства і сільського господарства Німеччини Крістіана Шмідта, мова може йти про «кримінальні махінації». Бельгійська фірма додавала фіпроніл в дозволений засіб для дезінфекції приміщень, де утримуються кури. Цей інсектицид закуповувався птахофермами в самій Бельгії і Нідерландах. А звідти заражені курячі яйця вже «котилися» по всій Європі. Контролюючі органи їх зупинили. Щоправда, з затримкою у кілька місяців. Виявилось, що бельгійська влада тривалий час знала та приховувала інформацію про небезпечне забруднення продуктів. Схоже, європейська бюрократія знову наступила на ті самі граблі, що і два десятиліття тому - у «яєчно-діоксиновому» скандалі (про це – нижче).

Вже четвертий рік Україна воює. Щоправда, війна ця досить дивна. Здавалося б, що у боротьбі з нахабним, підлим і жорстоким ворогом, боротьбі за саме існування держави країна мала б стати єдиним військовим табором, вся діяльність якого підпорядкована інтересам цієї боротьби, як це бувало під час попередніх воєн, в першу чергу, - радянсько-німецької 1941 – 1945 років. Натомість бачимо, що насправді війна стосується тільки наших воїнів, їхніх рідних та близьких, невеликого прошарку патріотично налаштованих людей, в першу чергу волонтерів, які допомагають, чим можуть, фронту (та й, правду кажучи, струмки цієї допомоги чимдалі більше міліють, бо ж хвиля патріотизму, піднята путінською агресією, розбивається об цинізм і брехливість чиновництва, небувалий розгул корупції). Для більшості людей війна – це щось далеке, таке, що не стосується кожного.

Чому ж нинішня війна - українсько-російська, а не громадянська, як би про це не галасували російські пропагандисти і вороги України, що засіли як у вищому законодавчому органі держави, так і в багатьох інших політичних, громадських і бізнесових структурах, має такі дивні риси, характеризується, як гібридна? Чому дві ворогуючі держави ведуть бойові дії, не оголошуючи війну, продовжуючи торгівлю, інші стосунки?

Днями відбулося засідання оргкомітету по проведенню заходів з відзначення головних державних свят – Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України, яке вела перший заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета.

Тетяна Григорівна зазначила, що свята мають бути не тільки урочистими, а й цікавими, насиченими різноманітними заходами.

23 серпня, у День Державного Прапора, на площі біля приміщення районної ради пройдуть урочистості під гаслом: «Прапор нашої Вкраїни має колір жовто-синій».

24 серпня о 9-00 розпочнеться молебень у Свято-Покровській церкві «В ім’я процвітання України», а біля ра-йонного Будинку культури залунають марші та інші музичні композиції у виконанні духового оркестру.

Нещодавно перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета провела чергове засідання координаційної ради з питань розвитку фізичної культури та спорту, в ході якої були розглянуті наступні питання:

* Про погодження положення про проведення у 2017 році ІІІ-ої районної спартакіади серед підприємств, установ, організацій та територіальних громад району, присвяченої Дню фізичної культури і спорту.

* Звіт про діяльність ДЮСШ «Олімп» у І півріччі 2017 року та основні напрямки роботи у ІІ півріччі 2017 році.

*Різне.

В контексті першого питання всі члени ради детально обговорили діюче положення ра-йонної спартакіади серед підприємств, установ, організацій та територіальних громад району, присвяченої Дню фізичної культури і спорту, та колегіально внесли в нього корективи, у тому числі в розділах:
- стосовно участі команд та їх учасників у спартакіаді;
- роботи судійської колегії та мандатної комісії;
- винесення протестів;
- коригування правил окремих видів спорту тощо.

В Україні найчастіше зустрічаються змії із сімейства гадюк. Їхня отрута має швидку дію. Уже через півгодини після укусу наступають загальні ознаки отруєння: слабкість, головний біль, блювота, задишка, запаморочення, набряклість тканин, запалення лімфатичних вузлів. Укус гадюки особливо небезпечний для хворих людей. Отрути гадюк викликають як місцеву дію (сильний біль, набряк, крововиливи), так і загальну токсичну дію на організм (ослаблення серцевої діяльності, зниження артеріального тиску тощо).

У випадку нападу та укусу змії, насамперед, необхідно встановити, чи дійсно є привід для занепокоєння. Уважно огляньте місце укусу. Якщо вкусила гадюка, на тілі потерпілого залишаються сліди двох отруйних іклів (рідше одного) – ранки, що кровоточать, і віддалені одна від одної на 1-1,5 см. Укуси великих і агресивних, але неотруйних полозів(жовточеревого і чотирисмугого) виглядають інакше: на шкірі є дуга від багатьох дрібних подряпин.

Ваше здоров’я

Прохолодний вітерець, що проникає у вікна, може спровокувати застуду, радикуліт або запалення м’язів. Водночас, брак свіжого повітря може спричинити проблеми із судинами та серцем.

Теплова непритомність

І протяг, і духота справді можуть нашкодити здоров’ю. Однак меншим лихом є все-таки протяг. Адже якщо у людини, яка постояла на протязі, загостриться радикуліт, остеохондроз, почнеться синусит або міозит (запалення м’язів), то ці хвороби ще можна лікувати. А от якщо через брак повітря людина знепритомніє, це набагато небезпечніше.

У закритому приміщенні, особливо у переповненому людьми транспорті, дуже швидко підвищуються температура і вологість, оскільки всі ми випаровуємо вологу, тобто пітніємо. Тому, наприклад, салон транспорту у спеку перетворюється неначе на тропічні джунглі. У таких умовах в усіх без винятку людей виникає підвищене навантаження на серцево-судинну систему, а значить дістати інфаркт або інсульт можуть не тільки люди літнього віку.

Сумна демографія

Населення. На 1 червня 2017р. в районі проживало 23,9 тис. осіб. За січень-травень 2017р. чисельність населення скоротилася на 141 особу.

Ринок праці. Кількість зареєстрованих безробітних на кінець червня 2017р. становила 319 осіб.

Сільське господарство. За січень-червень 2017р. індекс сільськогосподарської продукції у сільськогосподарських підприємствах (крім малих) порівняно з відповідним періодом 2016р. склав 105,4%.

Промисловість. У січні-травні 2017р. підприємствами району реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на суму 3,4 млн.грн.

Транспорт. Підприємствами автомобільного транспорту за січень-червень: 2017р. перевезено 12 тис.т вантажів, що на 46,7% менше ніж за січень-червень 2016р., вантажооборот зменшився на 50,8% і склав 2,4 млн.ткм.

Перевезено 89,6 тис. пасажирів, що на 36%) менше ніж за січень-червень 2016р., пасажирооборот зменшився на 33,5% і склав 6,3 млн.пас.км.

Головне управління статистики у Кіровоградській області

Спортивні новини

Кінець тижня для петрівських любителів футболу та й загалом для усіх уболівальників «Інгульця» був позначений хорошими новинами, а отже – й гарним настроєм: наші футболісти впевнено і переконливо довівши свою перевагу в поєдинку з ПФК «Суми», здобули перемогу і знову трохи піднялися вгору в турнірній таблиці, ділячи 4-ту і 5-ту сходинки з ковалівським «Колосом». І хоч рахунок 2:1 на користь наших футболістів начебто вказує на майже рівну гру, однак усі, хто того вечора завітав на стадіон, погодяться, що рахунок – не по грі: за створеними небезпечними моментами, за кількістю влучань в каркас воріт, зокрема в поперечину, «Інгулець» був близьким до того, щоб розгромити сумчан з великим відривом. Напевне, трохи не вистачило везіння, а ще – починає вимальовуватися одна досить тривожна тенденція: нам знову «напаскудили» арбітри, вже вкотре не зарахувавши чистий гол у ворота сумчан. На нашому стадіоні віднедавна встановлено систему відеосупроводу, з допомогою якої можна відстежити абсолютно усі спірні моменти як біля одних, так і біля інших воріт. Тож коли президент клубу Олександр Поворознюк після закінчення поєдинку з відеодоказом суддівського свавілля зайшов до кімнати арбітрів, попросивши їхнього тлумачення епізоду, в якому було не зараховано «чистий» гол через знову неіснуюче положення «поза грою», то почув лише якесь непереконливе: «Ну, извините…»

Від щирого серця вітаємо з ювілеєм дорогу, щиру сестру ВАЛЕНТИНУ МИХАЙЛІВНУ ЖЕЛІЗНЯК!

Нехай ніколи у Ваших очах
Чиста і світла радість не згасає,
Щоб горя не було навіть у снах,
Нехай Господь здоров’я посилає!
Убереже від горя і біди,
Пошле хай щастя й долю світлу,
Щоби життя прекрасне назавжди
Червоною трояндою розквітло…

З любов’ю і повагою сім’я Гладченків.
с. Володимирівка.