Загалом Петрівщина - сільськогосподарський ра-йон, але вже майже 40 років до районного бюджету потужним потоком вливаються кошти у вигляді відповідних податків від діяльності промислової галузі. Немає потреби пояснювати, що мається на увазі Петрівський кар’єр ПрАТ «ЦГЗК». Та, крім податків, між нашим районом та названим підприємством давно налагоджені партнерські стосунки, які останнім часом вийшли на новий, набагато ефективніший, ніж раніше, рівень.

Ми вже не раз згадували про те, що дороговказом на майбутнє стала угода про соціально-економічну співпрацю між Петрівськими районною радою і райдержадміністрацією та ПрАТ «ЦГЗК», підписана в квітні поточного року. Та виконання заходів і проектів в рамках угоди ще тільки розпочинається, а результати роботи у попередній період вже видно, як кажуть, неозброєним оком. Деякі проекти за фінансової та іншої підтримки ЦГЗК вже втілені в життя, завершення інших, зокрема в галузі медицини, вийшло на фінішну пряму.

Бліц-новина!

У стартових поєдинках нового чемпіонату України з футболу в Першій і Другій лігах ФК «Інгулець» та «Інгулець-2» впевнено здолали з розгромним рахунком серйозних суперників, очоливши турнірні таблиці у своїх лігах.

На знімку: футболісти «Інгульця» та їх найпалкіші прихильники святкують перемогу в Краматорську над місцевим «Авангардом».

Подробиці цього радісного для нас ігрового дня

У плані здійснення робочих поїздок керівництвом району в місцеві територіальні громади Пет-рівська селищна рада значилася однією з останніх. Певне, невипадково, адже аналіз стану речей у ра-йонному центрі мав стати своєрідним підсумком усіх тих добрих справ, що відбулися на Петрівщині впродовж останніх років і, маємо сподівання, продовжуватимуть відбуватися й надалі. Крім того, як зазначив у ході співбесіди голова райдержадміністрації Сергій Завалій, - Петрове є своєрідною візитівкою району, тож привабливий вигляд селища значною мірою формує враження й про увесь район.

А в тому, що останнім часом в Петровому справді відбувається чимало позитивних і якісних змін, здається, переконувати вже нікого не потрібно: лише один звіт Петрівського селищного голови Світлани Тилик про зроблену роботу з демонстрацією відповідних відеослайдів зайняв понад дві години. З ним, до речі, у стислому форматі можна ознайомитися на сторінці селищної ради у Фейсбуці. Втім, навіть якщо ви й не маєте доступу до Інтернету, аби побачити, відчути і зрозуміти, що Петрове, нарешті, знову відроджується після багатьох років занепаду, знову стає «чарівною степовою Венецією», як це колись, ще в далеких 70-х роках про наше селище сказав один з його почесних гостей, член делегації спілки письменників УРСР, що з творчим візитом побували у нас в ра-йоні, достатньо просто вийти за межі власної оселі і озирнутися довкола. Сьогодні, мабуть, неможливо знайти такої вулиці чи провулка, такого куточка в селищі, що залишився б поза пильним прискіпливим поглядом селищного голови і що не уві-йшов би до її особистого робочого щоденника, де вона занотовує, як, де і скільки треба прикласти зусиль, аби не просто, як мовиться, «підмазати губи» райцентрові, а зробити так, щоб життя усіх його мешканців стало комфортнішим, впорядкованішим, щоб кожен з нас не лише з екранів телевізора, а й своїми побутовими умовами міг відчути, що ми справді намагаємося ствердити свій європейський вибір, своє прагнення зробити Україну середовищем, привабливим для життя, праці та дозвілля.

Є у нашому селищі така гарна традиція – проводити вихідні дні разом із своїми дітками. Як показує досвід, найкраще це робити у Парку відпочинку, де є чим зайнятися і гарно відпочити як дітям, так і дорослим. Тут тобі й річка з чистеньким пляжем, і тренажери на усі групи м’язів, і духовий оркестр потішить своєю чарівною музикою, і виїзна торгівля з коктейлями, солодкою ватою, морозивом та чистою водичкою... А найголовніше дійство відбувається щоп’ятниці на головній сцені району. За ініціативи відділу культури і туризму РДА у літній період усіх присутніх тут розважають працівники РБК, перевтілюючись у різних казкових та мультиплікаційних героїв. Діти з нетерпінням чекають цього дня, та з величезним задоволенням грають з ведучими у рухливі ігри, беруть участь у різноманітних конкурсах, танцюють на дискотеках, ще й отримують за це пам’ятні подарунки та солодощі, про які заздалегідь потурбувалися голова райдержадміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара.

Кожен із нас усвідомлює значення музеїв по-різному. Для одних це місце, куди можна привести друзів, ознайомити їх із минулим рідного краю, для інших - це святиня, яку потрібно цінувати і берегти, адже в музейних експозиціях зібрані безцінні історичні артефакти, витвори мистецтва.

Не так давно до шкільного музею Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів завітали маленькі гості – учні 1-6 класів, які перебували у літньому таборі відпочинку «Веселка».

Діти захоплено слухали про події минулого, часи заселення нашого краю у ХVІІІ-ХІХ ст., наших земляків, учасників Другої Світової війни. А також мали унікальну змогу першими ознайомитися із новою експозицією музею - «Життя, прожите недаремно» про нашого односельця, заслуженого журналіста України, поета Григорія Григоровича Крячка. Вагомий внесок у відкриття експозиції зробила Оксана Григорівна Бурлак - донька Г.Крячка, яка люб’язно зголосилася надати матеріали.

ЗВІТ
про підсумки роботи із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації упродовж І півріччя 2017 року (у порівнянні з відповідним періодом минулого року)

До районної державної адміністрації протягом січня-червня 2017 року надійшло 342 звернення, що на 72 менше, порівняно з відповідним періодом минулого року:

  2017 2016 +/-
Всього 342 414 -72
письмові  64 63 +1
особистий прийом  52 19 +33
виїзний прийом  28 24 +4
за допомогою засобів телефонного зв'язку  39 18 +21
через ОДА  19 19 +/-
з гарячої лінії голови ОДА  59 145 -64
з урядової гарячої лінії  81 145 -86

Станом на 01 липня 2017 року до райдержадміністрації надійшло колективних звернень – 10 (11 – 2016), анонімних – 10 (18 – 2016).

Спортивні новини

З нетерпінням чекали минулої суботи футбольні уболівальники України, адже саме цього дня офіційно стартував новий футбольний сезон: чемпіонат України з футболу в Першій і Другій лігах, а матч між грандами вітчизняного футболу – київським «Динамо» та «Шахтарем» за національний Суперкубок став прологом і до чемпіонату Прем’єр-ліги, що продовжив незабутнє футбольне дійство наступного дня.

Але, напевне, таким радісним і втішним, як для уболівальників Петрівщини, цей день більше не став ні для кого, адже він був позначений беззаперечним тріумфом обох наших команд, які подарували нам безліч щасливих хвилин і радісних емоцій.

Розпочалося яскраве футбольне дійство у Володимирівці, де «Інгулець-2» приймав гостей із Запоріжжя – команду «Металург». Слід зазначити, що перший тур був зіграний якраз напередодні професійного свята запоріжців – Дня металурга, тож разом з командою з цього індустріального міста до Володимирівки прибула й доволі значна група підтримки, переконані, що їх улюбленці до свята зроблять їм подарунок у вигляді виїзної перемоги. Цю свою переконаність фани висловлювали бадьорими речівками, що впродовж усієї першої половини гри гучно лунали над стадіоном. Та все ж субота виявилася для гостей нещасливим днем. Втім – про все по порядку.

Шановні аграрії району!

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, а також бути оснащені справними іскрогасниками, обладнані первинними засобами пожежегасіння.
- корпуси комбайнів повинні бути оснащенні заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі;
- перед дозріванням колосових, хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомо-більних доріг та залізниць мають бути обкошені і оборані смугою не менше 4 м завширшки;
- у період воскової стиглості хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки, посередині прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки;
- тимчасові польові стани необхідно розташовувати не ближче 100 м від хлібних масивів та оборати смугою 4 м завширшки;
- на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі;
- у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях;
- зернотоки слід розміщувати від будівель та споруд не ближче 50 м, а від хлібних масивів – не ближче 100 м;
- заправлення паливом збиральної техніки повинно здійснюватись за межами поля (не ближче 30 м ) при непрацюючих двигунах;
- ремонт збиральних машин і агрегатів за потреби допускається не ближче 30 м від хлібних масивів, та інших посівів.

Сергій Тюпін, Головний інспектор Петрівського РС У ДСНС України у Кіровоградській області

20 липня 2017 року з 10.00 до 11.30 год. відбудеться «пряма телефонна лінія» з начальником Петрівського РС У ДСНС України у Кіровоградській області, підполковником служби цивільного захисту Малютою Володимиром Васильовичем. Телефонуйте за № 9-73-02

Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС в області

Варто пам’ятати:
- купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання;
- не входьте, не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці;
- не входьте у воду в стані алкогольного сп’яніння;
- ніколи не пірнайте в незнайомих місцях;
- не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо, якщо ви не впевнені у своїх силах;
- якщо вас захопило течією, не намагайтеся з цим боротися. Треба плисти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега;
- не панікуйте, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок вбік, спливти;
- купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати;
- за будь-яких умов не лишайте біля води дітей;
- не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.

Володимир Малюта, Начальник Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області