Усі ми, дорослі, завжди добре пам’ятатимемо, з яким нетерпінням колись чекали цього дня – останнього дня навчання, за яким невдовзі почнеться щаслива пора безтурботних, веселих, сповнених пригод літніх канікул. З яким задоволенням, мабуть, кожен з нас хотів би повернутися в ті часи шкільного дитинства! Та час має лише один вектор руху, назад ми повернутися можемо тільки у споминах. Мабуть, тому для нас таким щемно-хвилюючим є свято останнього шкільного дзвоника.

Минулої п’ятниці воно пройшло в усіх школах району. В Петрівському НВО «ЗШ І – ІІІ ступенів – гімназія» на святкуванні побували перший заступник голови райдержад-міністрації Тетяна Панета та Петрівський селищний голова Світлана Тилик. Спочатку вони відвідали філію навчального закладу – початкову школу.

Тут свято розпочалося з того, що на подвір’я школи, де вишикувалася урочиста лінійка, під оплески присутніх зайшли випускники – учні 4-х класів. Державний прапор України внесли відмінники, учні четвертих класів Поліна Горбанець, Олександр Поворознюк, Оксана Горністова і Марк Молдавський. І ось прапор злетів на щоглу, прозвучав Державний Гімн України, який більшість учнів та вчителів вітали прикладеною до серця рукою.

Затим заступник завідувача філією з навчальної роботи Тетяна Огир зачитала наказ про закінчення 2016-2017 навчального року. Всі учні його закінчили успішно і переведені до наступних класів, а велика група кращих учнів, переможців олімпіад і конкурсів отримали відповідні нагороди.

Учнів, учителів і батьків привітали зі святом Т.Панета, С.Тилик, а також директор навчального закладу Алла Вєтрова та перша вчителька Тетяна Люта. Від імені батьків зі словами вдячності вчителям за натхненну працю, любов до дітей звернулася Світлана Годун, а потім вчителям, наставникам випускників батьки вручили запашні короваї.

Були в програмі заходу виступи першокласників і випускників, які продовжать навчання в середній школі. Були пісні, багато теплих слів і квітів. А після того, як пролунав останній дзвоник, право дати який отримали учні четвертих класів Поліна Діброва і Максим Гончаренко, в небо здійнялася зграйка синьо-жовтих кульок.

У старшій ланці НВО – шкільно-гімназійній - свято розпочалося досить креативно. Ведучий вийшов на сцену під ніжну, меланхолійну композицію переможця конкурсу «Євробачення – 2017», який нещодавно тріумфально пройшов в Києві.

- Іванку, що за настрій? Невже у тебе депресія? - звернулася до нього напарниця.

- Та ні, настрій у мене піднесений. Але ж розумієш, попереду канікули - час романтики.

А що у ведучого, як і у всіх присутніх, настрій піднесений, звістили фанфари. На подвір’я школи урочистими шеренгами зайшли випускники і п’ятикласники.

Учасників свята, як і в початковій школі, привітали Т.Панета, С.Тилик, А.Вєтрова. Кращі учні і переможці олімпіад та конкурсів отримали нагороди.

Випускники подарували учасникам свята композицію «Прощальна», виступили і п’ятикласники.

Було і традиційне дійство – урочисте спалювання розкладу уроків на 2016-2017 навчальний рік, яке здійснили випускники Віталій Рапасій, Андрій Приходков, Володимир Іщенко, Іван Спіцин та Сергій Федченко. Як і в початковій школі, у небо полетіли повітряні кульки, пролунав останній дзвінок, який дали випускниця школи Анна Кузьміна та учениця 5-А класу Олена Овдій.

Жодне свято не обходиться, звичайно ж, без подарунків. Т.Панета, передаючи учасникам свята вітання від імені голови райдержадміністрації Сергія Завалія та голови районної ради Тамари Сакари, оголосила, що подарунком для початкової школи стане відремонтований до початку наступного навчального року харчоблок і посудомийна машина вартістю 60000 гривень, а для школи ІІ – ІІІ ступенів – гімназії – інтерактивна дошка. Подарунком від С.Тилик був чудовий сучасний фотоапарат вартістю 16 тисяч гривень і премії по 600 гривень кожному активному учню.

Після завершення офіційної частини всі вітали один-одного, фотографувалися на згадку.

Тож із закінченням навчального року, юні друзі! Щасливої дороги у доросле життя, випускники, успіхів у оволодінні знаннями в наступному навчальному році, школярі!

     

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: кращі учні філії - ЗШ І ступеня; Т.Панета, С.Тилик і керівництво ЗШ І ступеня; учасників свята вітають Т.Люта і С.Годун; короваї – вчителям; виступають випускники НВО; церемонія спалювання розкладу уроків; дзвенять востаннє дзвоники; летіть, кульки, як дитячі мрії!
Фото автора і Олени Приходкової.