Днями в приміщенні управління соціального захисту населення райдержадміністрації пройшов захід з нагоди Дня матері і Дня сім’ї. Зібрання відбулося у форматі круглого столу, а взяли участь у ньому голова районної ради Тамара Сакара, перший заступник голови райдерж-адміністрації Тетяна Панета, багатодітні матері Єлизавета Іваніца та Зоя Кобилянська, мама нашого героя, загиблого захисника Вітчизни Олексія Лисенка Тамара Олексіївна, представниця найспортивнішої сім’ї Петрівщини, яка стала переможцем змагань «Мама, тато, я – спортивна сім’я» Тетяна Максімова, благочинний Петрівського району протоієрей Дмитрій Городецький, протоієрей Михайло Царук, відпо-відальні працівники управління соціального захист населення та керівники структурних підрозділів райдержад-міністрації, які займаються роботою з сім’ями.

Т. Панета, яка була модератором заходу, зазначила, що травень багатий на свята, та серед них особливе місце займають присвячені матері і сім’ї, адже все починається з мами, з сім’ї, яка є основою суспільства. Та й невипадково ж слово «Україна» – жіночого роду.

- Всі люди різні, але є те, що всіх нас об’єднує - це любов до дітей, – зазначила Тетяна Григорівна. А ще вона прочитала чудові вірші про велике диво – родину.

Т.Сакара, привітавши учасників зібрання, зауважила, що бути справжньою матір’ю – важка робота. Адже мама робить для своїх дітей все можливе і неможливе, є для них опорою і берегинею впродовж усього життя. Лише в родині, в якій панує любов, злагода, взаємоповага, з дівчинки виростає справжня мама. Тож Тамара Вікторівна висловила щиру вдячність мамам, запрошеним на свято, за те, що виростили хороших дітей, є берегинями справжніх родин, які стали взірцем для інших. Після цього прологу учасників заходу привітали піснями і танцями вихованці Петрівського №2 та Богда-нівського дошкільних навчальних закладів. Малята дуже потішили глядачів, за що були винагороджені солодощами.

Розпочалося спілкування учасників круглого столу з виступу отця Дмитрія, який нагадав, що з моменту хрещення Русі наші предки почали ставитися до матері не просто як до тієї, що народжує дітей, а як до берегині, головної в родині. У багатьох мовах слова, що визначають жінку, яка народжує дітей, мають подібні за звучанням корені, але саме слово «мама» дитині найпростіше вимовити, на відміну від, скажімо, «мутер». Господь дарував жінці право бути матір’ю, тож дитина і вимовляє це слово першим.

- Дивлюся на дітей, і думаю: «Який же геніальний художник Господь, які вони всі красиві!», - висловив захоплення отець Дмитрій. - Та є в нашому суспільстві і проблеми, про які також слід говорити – жахливі приклади ставлення деяких молодих мам до дітей, материнських і сімейних обов’язків.

- Хлопців також слід виховувати належним чином, щоб відчували відповідальність за сім’ю і дітей, – вступила в дискусію Т.Сакара.

- Згоден, але, якщо мати приділяє сім’ї і дітям стільки уваги, скільки потрібно, то і хлопці виростають нормальними чоловіками, – відповів Д.Городецький.

- Не завжди негативні наслідки бувають лише тоді, коли мати мало уваги приділяє дітям чи веде недостойний спосіб життя, – продовжила Тамара Вікторівна. - Буває і навпаки, коли мати «залюбила» дітей, надмірною опікою і намаганням все зробити за них виховує егоїстів, мало пристосованих до життя в суспільстві, не здатних брати на себе відповідальність за свої вчинки. Бути хорошою матір’ю – справжній талант. Тут зібралися саме такі мами, які поділяться своїм досвідом виховання дітей.

Т.Лисенко розповіла, що знайома з багатьма методиками виховання від видатних педагогів. В.Сухомлинський, зокрема, казав, що любов і праця, а ще спілкування з природою – головні чинники виховання.

- Ми в сім’ї завжди все робили разом, син змалечку привчався до праці, ще у підлітковому віці власними руками облаштовував садибу, побудував, наприклад, альтанку. Донька колись здивувала тим, що приготувала смачне печиво, самостійно знайшовши рецепт. Я не могла собі дозволити поїхати відпочивати без дітей, чоловік також виховував дітей власним прикладом.

У вихованні сина взяв участь і мій вітчим – полковник у відставці, учасник Великої Вітчизняної війни. Син з ним спілкувався, слухав його розповіді, роздивлявся нагороди, – поділилася спогадами Тамара Олексіївна. А ще порадила мамам не поспішати наймати репетиторів, більше займатися з дітьми самостійно. Сказала також, що найбільшою нагородою для неї стала СМСка від сина: «Мамо, я тебе люблю!» і слова доньки: «Мамо, яка ж ти у мене сильна!».

З.Кобилянська розповіла, що колись їй запропонували… продати сина, бо, мовляв, у багатодітній родині він не отримає того, що можуть йому дати заможніші люди.

- Я їстиму одні сухарі і житиму з дітьми під парканом, але дитину не віддам! – такою була її відповідь.

Спостерігала за дітьми – які у кого нахили, що їх більше цікавить, заохочувала їхні уподобання. Вони і обрали відповідні професії.

Згадала, як колись її налякали лікарі страшною хворобою, якої, як пізніше виявилося, не було. Тоді їй допоміг І.Шеляг, який на той час очолював ПСП «Водянське». Та головним «лікарем», що позбавив депресії, став син, який сказав лише: «Мамо, посміхнися!». Вона зрозуміла, що потрібна дітям, тож пора забути про негаразди. Завдяки власній наполегливості та праці створила власний бізнес. Згадала і про те, як дехто пропонував їй заплатити певну суму за те, щоб син успішно здав вступний екзамен у ВНЗ. Відповіла, що, якщо є розум і знання, то здасть сам і буде навчатися, а «навчання» за гроші не ви-знає.

Є.Іваніца була небагатослівною. Ніяких особливих методик виховання не знає, просто завжди приділяла багато уваги дітям, зараз онукам, хоча працювала, має 40 років робочого стажу. Виховала трьох доньок і сина, має вже п’ятьох онуків.

- Дивлюся я на жінок, які сидять поруч, і вважаю їх всіх мамами-героїнями, – зізналася Т.Максімова. - Наша сім’я спортивна, залюбки беремо участь в змаганнях, та головною метою вважаємо залучення до занять фізкультурою і спортом якомога більшої кількості людей. Влітку це відповідні види спорту, взимку - здебільшого санчата. Виготовили великі сани на 12 чоловік, щоб було масовіше і веселіше. Спорт, змагання – це неабиякий заряд бадьорості, адрена-ліну, без якого ми не уявляємо свого життя, і хочемо, щоб це відчули й інші, бо це – здоров’я підростаючого покоління.

Т.Панета додала до сказаного, що в школі діти Максімових завжди серед переможців, а Тетяна Миколаївна успішно працює на посаді директора Новостародубського СБК.

Насамкінець про свою роботу розповіли керівники структурних підрозділів РДА, зокрема директор відділу районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Стулій. Вона повідомила про порядок створення і функціонування патронатних сімей.

Учасники круглого столу обговорили методи роботи з проблемними сім’ями, навели приклади успішної роботи, які дозволили врятувати родини.

Своєрідним підсумком зустрічі можна вважати слова отця Дмитрія, який нагадав, що найсильнішим захистом для дітей є мамина молитва, бо мами – святі люди.

- Я ще й досі вчуся у своєї мами, дивуюся її мудрості, – зізнався він.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: спільне фото учасників святкового зібрання; «ми вдячні мамам за любов і ласку»; фрагмент концертного виступу, присвяченого мамам; спогадами і досвідом виховання діляться Є.Іваніца, Т.Лисенко, Т.Максімова та З.Кобилянська.