Ідея акції «Всесвітній день вишиванки» належить студентці Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича Лесі Воронюк, якій дуже сподобалося, що її однокурсник Ігор Житарюк щодня носив вишиванку як повсякденний одяг. Вона запропонувала товаришам обрати день, в який всім разом прийти на лекції у вишиванках. Спочатку цю ідею підтримали лише кілька студентів та викладачів, але згодом вона набула в місті масового характеру, вишиванки одягали студенти, учні загальноосвітніх шкіл, державні службовці, працівники установ і підприємств, навіть таксисти.

У 2010 році акцію вже підтримували в багатьох містах України – в Запоріжжі, Львові, Рівному, навіть в Сімферополі. А незабаром до неї долучилися і українці та прихильники України в багатьох країнах світу.

День української вишиванки в Петровому відзначили велелюдним зібранням на центральній площі, в якому взяли участь працівники апаратів райдержадміністрації та районної ради, представники всіх трудових колективів райцентру, учні Петрівського НВО «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів – гімназія».

Розпочався захід літературною композицією у виконанні вихованців ЦДЮТ.

Хвилююче звучать слова:
Моя вишиванко, червона калино,
Ти символ Вітчизни з прадавніх віків.
Моя вишиванка – душа України
І зірка яскрава для дочок й синів.

Учасників свята привітали перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета та заступник голови ра-йонної ради Антоніна Іванова. Вони нагадали, що вишиванка є одним з символів України, в ній зашифрований генетичний код нації. Наші пращури не знали таких слів, як «код» і «генетика», вони вважали вишивку оберегом, тож прикрашали нею рушники, одяг.

Нині відроджується наша історична пам’ять, національні звичаї і обряди, відроджується дух нації. Вишиванка повертається в наше життя, стає модним атрибутом, яким не гребують ні модельєри, ні артисти, ні пересічні громадяни.

Центральною подією заходу став флеш-моб у виконанні учнів Петрівського НВО, а також спільне фотографування всіх учасників акції, які утворили контур у вигляді величезного серця, в центрі якого майорів Державний стяг України.

Наймолодший і найстарший учасники акції були відзначені подарунками. Наймолодшою виявилася Вероніка Пермякова, якій виповнився один рік, а найповажнішим за віком – Олександр Лук’янов.

Анатолій РЯБОКОНЬ.
Фото Сергія Андрусенка.