Минулого вівторка в районі відбулася найважливіша соціально-політична подія не лише усього тижня, а, напевне, й усього місяця: було підписано тристоронню угоду про соціально-економічне партнерство між Петрівською районною державною адміністрацією, Петрівською районною радою та приватним акціонерним товариством (ПрАТ)«ЦГЗК» на поточний, 2017 рік.

Взагалі-то історія партнерських стосунків району з «ЦГЗКом» налічує вже не один десяток років. Фактично, ще за радянської доби значна частина інфраструктури нашого райцентру була створена за сприяння та для забезпечення соціально-побутових потреб працівників комбінату, які з’явилися в Петровому після виникнення Петрівського рудоуправління і, відповідно, появи на цьому об’єкті одразу кількох сотень робочих місць. Дещо знизилася інтенсивність таких партнерських взаємин після розпаду Радянської держави, адже для того, щоб запрацювали вже нові принципи організації виробничого процесу, побудови структури економіки, знадобився певний час. Але вже наприкінці 90-х років така співпраця знову поновилися, і найвагомішим та найяскравішим її наслідком того часу стала газифікація значної частини населених пунктів району – процес, власними зусиллями Петрівщині який здійснити було б дуже важно. А особливо пожвавилися партнерські стосунки в останні роки: про приклади такої співпраці, зокрема в рамках соціальних проектів «Місто нашими руками» компанії «Метінвест» (складовою частиною якої і є ПрАТ «ЦГЗК») ми неодноразово розповідали й на сторінках районки. Серед таких проектів і будівництво скверу ветеранів у Петровому, і вагома участь в реконструкції та благоустрої Парку відпочинку, і капітальний ремонт кількох корпусів Центральної ра-йонної лікарні, і цілий ряд інших важливих, життєво необхідних проектів.

Ось і цього разу до Петрового прибули бажані гості з комбінату – генеральний директор ПрАТ «ЦГЗК» групи «Метінвест» Дмитро Шевчик, менеджер з регіонального розвитку цього ж підприємства Зоя Пожарська та директор департаменту по зв’язках з громадськістю та розвитку східних регіонів Дмитро Мурашко. Прибули не лише для того, щоб виконати формальну процедуру – письмово (у вигляді Угоди) за-кріпити раніше досягнуті домовленості, а й для того, аби в загальних рисах ознайомитися з тими проектами, які передбачається цього року втілити в життя за матеріальної підтримки комбінату.

Розпочалася офіційна частина зустрічі в кабінеті голови районної державної адміністрації Сергія Завалія, йому ж першому, на правах господаря, й надала слово для виступу модератор заходу, перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета.

Сергій Володимирович зізнався, що завжди радий зустрічі гостей з Криворіжжя на гостинній Петрівській землі. Той внесок, що здійснює ПРАТ «ЦГЗК» в розвиток економіки району і в забезпечення соціальних стандартів життя його мешканців – важко переоцінити. Лише у вигляді податків за оренду земель у минулому році на території нашого району комбінат сплатив до місцевих бюджетів – сільських, районного та обласного – 175 мільйонів гривень. Але, як бачимо, цим допомога Петрівщині не обмежується. Ось і цього року на різні соціально значимі проекти підприємством буде спрямовано ще два з половиною мільйони гривень. Підтримала виступ керівника ра-йону голова районної ради Тамара Сакара, зазначивши, що петрівчани завжди з вдячністю сприймали допомогу сусідів, яка в різні роки та за різних орга-нізаційно-правових засад, на яких діяв комбінат, залишалася дуже важливою, доречною і актуальною.

Далі до слова запросили генерального директора ПрАТ «ЦГЗК» Дмитра Шевчика. У своїй невеличкій промові Дмитро Володимирович зазначив, що со-ціальна спрямованість бізнесу на сьогодні є однією з невід’ємних складових стратегії усіх підприємств групи «Метінвест». Притримується такої політики і нинішне керівництво комбінату. Водночас, в нашому конкретному випадку втішним є розуміння, що партнерські соціальні стосунки не прийдеться вибудовувати заново: вони вже давно стали традиційним елементом багаторічної стратегії комбінату, тож нинішня Угода має на меті лише надати їм нового імпульсу, вказати на нові предметні орієнтири.

А вже після проголошення вступних промов до слова запросили керівників тих підприємств та галузей, на яких, власне, й передбачається цього року використати фінансову допомогу «ЦГЗКу». Першим до слова запросили головного лікаря Петрівської ЦРЛ Миколу Яновського.

Отже, як зазначив Микола Миколайович, по Петрівській ЦРЛ передбачається виконання проектів одразу за трьома напрямками: поточний ремонт по-ліклінічного відділення та капітальний ремонт терапевтичного і пологового відділень. Орієнтовна вартість проекту поточного ремонту поліклінічного відділення становить 738,881 тисячу гривень. З них 500 тисяч гривень надійде у вигляді цільової благодійної фінансової допомоги ПрАТ «ЦГЗК», а 238,881 тисяча гривень – кошти місцевого бюджету ( району, сільських та селищних рад); а вже на капітальний ремонт терапевтичного відділення передбачається спрямувати 1651,931 тисячу гривень, в тому числі 400 тисяч гривень – цільової благодійної допомоги ПрАТ «ЦГЗК» і 1251,931тисяча гривень – кошти місцевого бюджету (району, сільських та селищних рад); і нарешті, орієнтовна вартість проекту капітального ремонту пологового відділення – 1378,561 тисяча гривень, для його виконання 300 тисяч гривень благодійної допомоги надійде від «ЦГЗК» і 1078,561 тисяча гривень – кошти місцевого бюджету (району, сільських та селищних рад). Для виконання усіх цих проектів уже замовлено відповідну проектно-кошторисну документацію, а номінальним отримувачем грантових коштів визначено Петрівську районну молодіжну організацію «Молода Петрівщина» (в особі її голови – Ірини Реви).

До речі, презентуючи з допомогою відеослайдів фактичний стан будівель, на ремонт яких передбачається виділити вказані кошти, Микола Миколайович акцентував увагу учасників зібрання, що ремонт поліклінічного відділення слід здійснити таким чином, аби не порушувати основні конструктивні елементи, що визначають архітектурно-історичну цінність цієї будівлі. Як відомо, ту частину райлікарні, де знаходиться поліклінічне відділення (принаймні – одне його крило), а також там, де перебуває новостворений ра-йонний Центр первинної медико-санітарної допомоги та ще один корпус, де міститься бухгалтерія ЦРЛ, цілком обґрунтовано вважають зразками такої архітектурно-історичної спадщини, адже споруджувалися вони вже понад століття тому, на межі ХІХ і ХХ століть. На жаль, дуже багато таких будівель до нашого дня не дожили. Петрівчани старшого віку, певне, пам’ятають, що колись такі добротні старовинні споруди, які могли б простояти ще не одну сотню років, були й в центрі селища, зокрема на місці площі біля будівлі районної ради та райдержадміністрації, а також на місці фонтану, що на перехресті вулиць Центральної та Святкової. Це й колишнє управління сільського господарства (а ще раніше – будівля храму Вознесіння Господнього), і будівлі Держбанку та єдиної на той час у селищі аптеки… Сумно, що тепер вони залишилися лише у наших спогадах та на рідкісних фотознімках, що, можливо, збереглися в чиїхось домашніх архівах. Адже, коли ми говоримо про власну історичну пам’ять, про те, що наше Петрове має вже кількасотлітню історію, то хотілося б це підтвердити й конкретними архітектурними пам’ятками – свідками цієї історії. Як це, до речі, легко можна зробити в будь-якому містечку Старої Європи, до стандартів життя якої ми начебто прагнемо. Але не вберегли…

Як відомо, довгий час наша колишня країна жила під гаслом: «…разрушим, а затем…». Тож добре хоч зараз про це згадали.

Та повернемося до презентації проектів: наступним об’єктом, де цього року планується використати кошти грантової допомоги ПрАТ «ЦГЗК», стане будівля фельдшерсько-акушерського пункту в Богданіці, яка давно вже потребує капітального ремонту. Презентуючи цей проект, головний лікар Петрівського ра-йонного центру первинної медико-санітарної допомоги Геннадій Кім на демонстраційних слайдах показав і взірець, за яким передбачається оновити цю будівлю – це також фельдшерсько-акушерський пункт у Чечеліївці, який було оновлено завдяки коштам, отриманими у рамках програми розвитку ПР ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Зараз Чечеліївський ФАП має доволі привабливий вигляд і є однією з окрас села. Тож про подібне мріють і богданівці. Орієнтовна вартість проекту становитиме 548,485 тисяч гривень, з них 500 тисяч гривень цільової благодійної допомоги ПрАТ «ЦГЗК» і 48,485 тисяч гривень – кошти місцевого бюджету.

Тут стан готовності проекту до реалізації максимальний: проектно-кошторисну документацію вже виготовлено, до того ж, пройдено і відповідну експертизу. Отримувачем грантових коштів виступить громадська організація «Богданівська ініціативна молодь» (голова – Іван Шульгін).

І, нарешті, останній проект, співфінансування якого також передбачене Угодою, представив начальник філії «Петрівський райавтодор» Ігор Дементьєв – це поточний ремонт автомобільної дороги в Іскрівці (по вулиці Жовтневій). Його орієнтовна вартість становитиме 684,436 тисяч гривень, і майже половину цієї суми - 300 тис. грн., знову ж таки у вигляді цільової благодійної допомоги, виділить ПрАТ «ЦГЗК», а іншу частину - 384.436 тисяч гривень – становитимуть кошти району, сільських та селищних рад. Отримувачем гранту визначено громадську організацію «Іскрівчани» (голова- Юлія Тороп).

Втім, «ЦГЗК» цього року партнерську співпрацю з нашим районом здійснюватиме не лише на рівні участі в грантових проектах, але й долучиться до співучасті в районній програмі «Майбутнє – спільна справа» . Основні напрямки цієї програми, спрямованої на розвиток різних, життєво важливих для мешканців району галузей, представив начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури рай-держадміністрації Геннадій Горбанець. Як зазначив Геннадій Миколайович, сьогодні в районі робиться дуже багато, аби активізувати громадські організації, залучити кошти зовнішніх та внутрішніх інвесторів, міжнародної технічної допомоги, щоб спільними зусиллями зробити ще чимало важливих і потрібних для району справ. І частка ПрАТ «ЦГЗК» у втілення в життя цієї програми поточного року буде однією з найвагоміших – 500 тисяч гривень.

І ось, нарешті, настала найурочистіша мить зібрання: зроблені раніше домовленості у вигляді Угоди своїми підписами скріпили керівники району та комбінату: голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара та генеральний директор ПрАТ «ЦГЗК» Дмитро Шевчик.

Ось як відкоментував те, що відбулося, Дмитро Володимирович:

- Нам завжди приємно сюди приїжджати, оскільки ми знаємо, що на Петрівщині проживають трудолюбиві, чесні і добрі люди. Саме тому від усіх криворіжців, від величезного колективу працівників «ЦГЗК» (який, до речі, географічно розташований на території двох областей – Дніпропетровської та Кіровоградської) шлемо вам великий привіт і побажання, щоб усе у вас ладилося, щоб збувалося все, що ви задумали. А за щире бажання змінити життя району, його громади на краще – хочу подякувати і від себе особисто. Справді, наші люди цього вже дуже давно потребують, і особливо в нинішній непростий час. В цьому сьогодні є особлива потреба, адже наша дійсність, на жаль, дає нам дуже багато сумних приводів для того, щоб бути розчарованими нею. А хотілося б, щоб таких ось світлих, добрих, позитивних очікувань і перспектив у нашому житті ставало якомога більше. Тож бажаю усьому активу Петрівського району успіхів у цих добрих починаннях, які обов’язково сторицею повернуться кожному, хто прикладе до цього свої зусилля. Вітаю вас і бажаю вам усього найкращого.

Зі словом-відповіддю на побажання генерального директора виступив і Сергій Завалій:

- Зі свого боку ще раз хочу подякувати Вам за ту допомогу, яку з року в рік Петрівщина отримує від комбінату. Ми завжди раді зустрічати вас як дорогих гостей у нашому районі. Щиро вдячні за усе те, що вже робиться з вашою допомогою, і я упевнений, що щасливе майбутнє – це наша спільна справа. Соціально відповідальний бізнес, влада і громада цілком спроможні разом зробити чимало корисних речей на території Петрівщини.

А насамкінець враженнями про свої враження від зустрічі Дмитро Шевчик, Сергій Завалій і Тамара Сакара поділилися з представниками ЗМІ, присутніми на заході. Ось що сказав очільник комбінату:

- Сьогоднішня подія дійсно давно очікувана на Петрівщині: ми, разом з керівниками району, підписали дуже гарну Угоду. Називається вона «Угода про соціальне партнерство». Заходи і проект, які будуть реалізовуватися в рамках цієї Угоди, спрямовуватимуться на зміни умов життя та праці людей, що проживають на Петрівщині. Передусім, звичайно, мова йде про інфраструктурні проекти, які спрямовані на найпершочерговіші зміни: облаштування лікарень, ремонт доріг, благоустрій територій багатоквартирних житлових будинків. Власне, ми давно збиралися підписати таку Угоду, і ось, нарешті, це сталося. Наш комбінат є соціально відповідальним підприємством, відтак ми робимо усе можливе для того, аби такі проекти втілювалися й надалі, щоб реалізовувалися всі передбачені в них моменти. Отже сьогодні дуже гарний день. І не маю сумніву, що, разом з адміністрацією Петрівського району, ми зможемо виконати все заплановане, постійно змінюватимемо життя мешканців Петрівщини на краще. Вважаю, що ця програма має діяти на щорічній основі. Тим більше, що значна частина нашого підприємства знаходиться територіально на землях Петрівщини. Саме тому ми й раніше не залишалися осторонь різних програм, що розроблялися в районі. Зокрема тих, де йшлося про благоустрій населених пунктів, продовженням чого стануть роботи в рамках Угоди про соціальне партнерство, та ряд інших проектів, яких здійснено вже чимало за попередній період. Проте зараз ми можемо відзначити, що сума, яка реалізується в рамках згаданих проектів, суттєво зростає. На програму соціального партнерства ми виділяємо 2 млн. гривень і ще 500 тисяч гривень на програму «Майбутнє – спільна справа».

Продовжив думку Сергій Завалій:

- Звичайно ж, взаємодія нашого району з ПрАТ «ЦГЗК» групи компанії «Метінвест» для нас має дуже важливу роль, адже ми прекрасно розуміємо, що хоч за кошти державного й районного бюджету також можемо покращувати інфраструктуру, але без допомоги соціально відповідального бізнесу обсяг зроблених корисних справ був би значно скромнішим. «ЦГЗК» - це підприємство, яке системно, з року в рік допомагає Петрівському району. І дійсно, чимало проектів ми уже реалізували спільними зусиллями. Тож сьогоднішній день також вважаю знаковим. Адже він символізував продовження того співробітництва з комбінатом, яке вже склалося на сьогодні, і вихід його на якісно зовсім інший рівень. Серед обраних об’єктів, які цього року передбачено вдосконалювати в рамках програми соціального партнерства, основний акцент зроблено на галузі медицини, адже на переглянутих слайдах ми побачили, в яких, м’яко кажучи, - не зовсім належних умовах лікуються наші пацієнти і в яких умовах змушені працювати наші лікарі. Тож ми ставимо собі завдання з року в рік покращувати ці умови. Разом з тим не забуваємо і про житлово-комунальне господарство, і про отой стан доріг, який ми усі бачимо, і від якого усі потерпаємо, і звичайно ж, поза нашою увагою ніколи не залишиться галузь освіти. Пріоритети розставлялися нами дуже просто, адже в їх основу лягли ті питання, що їх піднімали громади, тобто ті, що турбують наших людей найбільше.

Заключне слово взяла голова районної ради Тамара Сакара:

- Петрівщина має гарну історію співпраці з соціально відповідальним бізнесом, і завдяки цій співпраці реалізовано уже багато проектів. Водночас, з власного вже до-свіду роботи можу судити, що хоча сьогодні органи місцевого самоврядування стали більш фінансово незалежними, однак лише за бюджетні кошти розв’язати усі нагальні проблеми громад просто нереально. А тому така Угода, яку ми сьогодні підписали з ПрАТ «ЦГЗК», - це дійсно дуже добра справа, яка дає людям надію і сподівання на те, що все-таки вони потрібні нашій державі. Водночас, таку турботу петрівчани відчували й раніше, адже наше партнерство не обмежується лише указами чи якимось великими проектами. Це й допомога в звичайних буденних питаннях, як то розгортання доріг від снігу в зимовий період чи підсипання їх навесні, інших - більшою чи меншою мірою, але однаково важливих для забезпечення життєдіяльності району питань. Але маємо визнати, що в усі складні періоди в особі «ЦГЗКу» ми завжди мали надійного партнера, відчували надійне плече, на яке завжди можна покластися. Тож згадана Угода є лише ще одним поштовхом для того, щоб і надалі спільно працювати разом.

Наша співпраця сьогодні набула вже тих розмірів і масштабів, коли ми розуміємо один одного, як мовиться, з півслова, з першого ж телефоного дзвінка, відчуваючи, що завжди можемо розраховувати на підтримку.

Насамкінець усі учасники урочистої події зробили колективне фото на згадку.

Володимир Кіфенко.