Щиросердно вітаю вас із одним з найбільших християнських свят – Воскресінням Христовим!

У ці світлі Великодні дні бажаю вам добра та віри в мирне і заможне майбутнє нашої країни. Тільки в єдності наших щирих помислів і зусиль, лише разом, допомагаючи і підтримуючи один одного, ми зможемо досягти успіху і процвітання.

Щиро зичу вам міцного здоров’я, душевного спокою та благополуччя. Нехай у ваших родинах завжди панують злагода, добробут і надія на краще!

Христос Воскрес!

З повагою, голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко

Прийміть щирі вітання з Великим Днем Воскресіння Христового!

Бажаю душевної величі, добра та спокою, непохитної віри в кращий завтрашній день.

Хай Боже благословіння буде запорукою миру на нашій землі, духовного відродження нашої держави, здійснення найзаповітніших сподівань!

Нехай сонце зігріває душу, а близькі люди – серце!

З повагою, голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко

Зі святом вас! З Великоднем!

Зі святом сподівань, надії, добра та Любові Божої!

Невипадково цей день зветься в нас саме Великдень: великий і світлий - головний день цілого року!

І невипадково це свято відзначається навесні, коли прокидається рідна земля, коли цвітуть яблуні та вишні, коли з вирію додому повертаються лелеки.

Воскресіння Христове – це символ вічного оновлення.

Прийміть найщиріші вітання з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння!

Нехай Світло Воскресіння Христового надає вам силу перебороти всі труднощі, які випали на вашу долю та непохитну віру в кращий зав-трашній день!

Бажаємо, щоб ваше життя було чистим, як Святий Благодатний вогонь, щедрим, як запашна Великодня паска, яс-кравим, як колоритна українська писанка.

Колектив редакції.

Прийміть сердечні привітання та щирі побажання з нагоди Великодніх свят!

Нехай ці святкові дні наповнять ваші серця світлом любові до Бога і ближніх, зміцнять віру, наповнять серця милосердям, добром та радістю.

Хай Господь Бог не обходить вас своєю милістю, обдарує всепрощенням й надалі супроводжує вас і вашу родину, дає силу, енергію, допомагає повсякчас. Божого благословення вам у всіх ваших справах і помислах!

Весна розквітла, наче казка, і сяє сонцем височінь небес.

Вітаємо із світлим святом Паски!

Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації
Тамара Сакара, голова районної ради

Від щирого серця та з відчуттям глибокої радості вітаю вас із світлим Христовим Воскресінням!

Бажаю вам і вашим родинам душевної чистоти, злагоди, миру і гармонії! У цей день кожен з нас згадує чудо Христового Воскресіння, яке є символом перемоги життя, сили добра, милосердя, відродження.

Нехай у це свято Божа любов і благодать наповнить ваші серця і душі. Віра в краще надихає на добрі та праведні справи. А Великодні свята принесуть надію на краще майбутнє і початок нового життя.

Давайте побажаємо один одному Божого захисту, духовного відродження, здоров’я і благополуччя, добра і злагоди у кожній родині.

Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!

З повагою народний депутат Анатолій Кузьменко

Прийміть вітання з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння!

У поле, в ліс, де сніг останній тане,
У досвіток покотиться луна.
А там зі сну прокинеться
і встане дзвінка весна.

Співаймо, друзі, в великоднім колі
І Господа воскреслого молім,
Щоб обновивсь весною щастя й долі
Наш рідний край, наш дім.

Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!

З повагою Олександр Поворознюк, депутат районної ради

Прийміть найщиріші вітання з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння! У житті кожного християнина Великдень – свято особливо шановане та величне. Й не тільки тому, що приходить воно з утвердженням справжньої, квітучої та теплої весни, але й тому, що є символом перемоги життя над смертю, добра над злом, світла над пітьмою, віри над безнадією. Від усьо-го серця бажаю вам благодаті, добробуту, окриленого настрою, миру, злагоди та душевної величі. Нехай цей Великий День дарує вам щастя, здоров’я, любов та непохитну віру в кращий завтрашній день! Христос Воскрес!

Світлана Тилик, Петрівський селищний голова

Це свято має свої традиції, які встановлювалися поступово протягом багатьох століть. Оскільки Великдень - найяскра-віша ознака всього живого і оновленого, то головними символами цього дня вважаються Життя (паски і розфарбовані яйця), Вода (великодні струмки) і Благодатний Вогонь. У всіх містах і селах у великодню ніч люди йшли до церкви, слухали богослужіння, святили воду і великодній кошик з продуктами.

Після служби в церкві прийнято прийти додому, накривати стіл і розговітися. Особливо чекають цього дня люди, які тримали строгий 48-денний піст. У першу чергу потрібно покуштувати яйце, після нього паску. Як тільки такий ритуал буде виконано, можна приступати до інших частувань.

«Трудова слава» оголошує творчий конкурс серед читачів районки під назвою «Весна – красуня!». До участі в конкурсі допускаються художні твори різного жанру, присвячені одній з найпрекрасніших пір року: вірші, оповідання, новели, нариси тощо, а також фотознімки. Можливо, цікавою конкурсною пропозицією будуть фотознімки з текстовим літературним супроводом. Втім, цього разу чітких критеріїв не встановлюватимемо, визначайтеся з форматом твору на власний розсуд. До речі, були б дуже вдячні, аби участь у конкурсі взяли й наймолодші наші читачі.

Отже свої твори, з обв’язковою поміткою «на конкурс», надсилайте за адресою електронної пошти: redakciya2@ukr.net, за поштовою адресою: смт Петрове, вул. Літвінова, 19. (поштовий індекс 28300) або заносьте безпосередньо до редакції. Найкращі з них обов’язково потраплять на сторінки районки. Кінцевий термін подання творів – 15 травня 2017 року, а вже у номері за 20 травня ми оголосимо прізвища переможців.

З Воскресінням Христовим щиро вас вітаю!
Жити в радості й любові від душі бажаю!
Запашною нехай буде Великодня Паска
І до віку буде з вами світла Божа ласка!
Хай Божа матір вас охороняє,
А Дух Святий здоров’я посилає.
Господь дарує Ангела з небес!
- Христос Воскрес! - Воістину воскрес!

Олександр Поворознюк, генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська»

У цей благословенний час дозвольте щиро привітати вас зі святом світлого Христового воскресіння! Святий Великдень несе нам довгоочікувану радість перемоги Сина Божого, дарує надію та впевненість у завтрашньому дні, поселяє спокій у серцях, укріплює віру та живить душу. Тож нехай Божа милість та благословення оросять ваше життя, а мир, любов та злагода запанують у вашій оселі. Зичу вам гарного настрою, відмінного здоров’я, сімейного затишку, незмінного успіху та здійснення усіх задумів.

Ніна Цапенко, Ганнівський сільський голова.

Прийміть щиросердечні вітання із світлим Воскресінням Христовим! Це свято спонукає кожного із нас ще раз замислитися над вічними цінностями християнської моралі, дає нам найкращу нагоду наповнити свої серця любов’ю і добротою, зміцнює кожного з нас духовно. Свято Велико-дня нагадує нам про те, що кожна людина народжується для добрих справ і творіння. Хай цей день принесе у ваші домівки віру і надію на позитивні зміни, а нашій країні – омріяний мир та порозуміння. Нехай Воля Господня надихає вас на праведні справи, закликає до милосердя, додає натхнення і сили в ім’я добробуту й процвітання України. Христос Воскрес!

Інна Беркун, Зеленський сільський голова

Прийміть найщиріші вітання з нагоди найбільшого християнського свята - Воскресіння Христового!

Нехай ваші душі будуть багаті на добро, як святковий стіл, чисті, як Великодній рушник, і веселі, як українські писанки. Хай малинові дзвони Великодня принесуть у вашу оселю радість, віру, надію і любов.

Зі святом вас! Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!

Іван Шульга, Йосипівський сільський голова

У ці весняні дні мільйони людей усього світу зустрічають найбільше з християнських свят – Світле Христове Воскресіння!

Ми віримо в те, що ця єдність, заснована на віковічних християнських моральних цінностях, буде і надалі згуртовувати всіх нас у нашій спільній справі – будівництві кращої долі на шляхах миру та порозуміння.

Сердечно вітаючи вас, дорогі односельці, з Великодніми святами, щиро зичу щастя кожній родині, міцного здоров’я, добробуту, творчої наснаги в усіх гарних починаннях в ім’я розквіту нашої Батьківщини – суверенної України!

Едуард Яротник, Малинівський сільський голова

З нагоди великого свята Воскресіння Христового прийміть наші найкращі вітання і побажання Божого благословення, здоров’я і добробуту!

Сердечно бажаю, щоб переможний дух надії, радості, всепрощення і надалі супроводжував вас і ваші родини, додавав сили, енергії, наснаги для добрих і корисних справ на добробут і процвітання нашої рідної України.

Нехай радісні Пасхальні дні покладуть благодатні початки нових перемог і звершень на вашому життєвому шляху.

Віктор Заїка, Новостародубський сільський голова

Вітаю вас із світлим Христовим Воскресінням!

Під зорями весна ще буде спати,
Ще місто мла вкриватиме густа,
А ми до церкви підем привітати
Воскреслого Христа.

А в церкві так велично, світло буде,
Заграють дзвони із церковних крес,
І разом з ними заспівають люди:
Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!

Катерина Галуган, депутат районної ради

З нагоди світлого, величного християнського свята Воскресіння Христового прийміть сердечні вітання та найкращі побажання – міцного здоров’я, добра, злагоди та Божого благословення. Нехай цей день гуртує всіх нас навколо давніх християнських цінностей: доброти, милосердя, любові до ближнього.

Хай диво Християнського Воскресіння надихає нас на добрі та праведні справи, наповнить радістю наші серця, а переможний дух надії додає вам сил, енергії для добрих корисних справ, спрямованих на процвітання України. Христос Воскрес!

Наталія Канатенко, Червонокостянтинівський сільський голова

Бажаю вам щастя і радості, віри і благополуччя! Нехай чудесне свято Великодня принесе любов та світло у вашу родину, щирість та добро!

Нехай Боже благословення буде запорукою миру на нашій землі, духовного відродження нашої держави, здійснення найзаповітніших сподівань!

Христос Воскрес!

Наталія Лепська, Петрівський сільський голова

У день Великого Воскресіння Христового сердечно вітаємо вас із цим світлим Християнським святом!

Нехай ця радісна подія утверджує наші переконання про те, що достойні терпіння нагороджуються перемогою, а чесне життя увінчується славою. Просимо у Господа мудрості для єднання сердець і помислів, бажань і праці. Здоров’я, миру, поміркованості вам і вашим родинам у поступах на життєвих дорогах. Нехай господня ласка вас зігріває і навчає щастя. Нехай любов Господня з ясних високостей в оселю вашу зійде світлим гостем!

Дирекція та профком ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська»

У Пасхальній ночі є мить, коли відбувається щось утаємничене і те, що неможливо пояснити: от, немовби всі втомились і знеможені від сонливості. Та раптом вдаряє у серце така благодать, що ані сну, ані втоми, і торжествує дух у Воскресінні Христовому. Як описати цю дивну благодать Пасхи, коли небо відкрите і Янголи співають на небесах?

Хай Воскреслий Господь стане вашим миром, а Його любов переможе всяке зло. Радісних вам свят!

Дирекція та профком ТОВ «Чечеліївське»

Від щирого серця прийміть наші привітання зі святом Христового Воскресіння!

Простивши все, відкинувши зневіру,
Просвічені пасхальним торжеством,
Кріпімо прадідівську віру
І воскресаймо разом із Христом.

Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!

Анатолій Дорофеєв, генеральний директор ТОВ «Агродар ЛТД»

Вітаємо з Великоднем! У цей день ми намагаємось говорити тільки хороші слова тим, хто нам дорогий, і думати тільки про найбільш високе і світле... Тож нехай наші старання і наша віра в чудо не залишаться забутими і будуть винагороджені щастям та радістю життя! Хай збудуться мрії, і серце окрилить задоволення від того, що щасливі не тільки ми, але й ті, кого ми любимо!
Дзвонять дзвони Великодні!

Божа Пасха вже сьогодні.
Лине пісня із небес.
Радість всім - Христос Воскрес!

Віталій Волков, генеральний директор ПП «Дружба»

Прийміть наші щирі вітання із світлим Воскресінням Христовим!

Весняного дня, коли відцвітає верба, приходить до українців світле свято Великодня.

Нехай ці радісні дні покладуть початки новим перемогам. Це свято – невід’ємна частка українства. Великдень приходить до нас, аби поєднати близьких людей, дати їм нагоду пробачати прикрощі і сказані зопалу слова. Тієї миті, коли вдарять над нашою великою Україною Великодні дзвони, нехай оселиться у вашому житті щастя! Христос Воскрес!

Дирекція та профком ТОВ «Малинівське»

Сердечно вітаю вас зі світлим днем Воскресіння Христового, святом Божої любові, перемоги добра над злом, життя над смертю, святом, яке вселяє в серця мир, радість, надію, віру і любов!

Вітаючи зі світлим Воскресінням Христовим, щиро бажаю, щоб ваші душі були багаті на добро, як святковий стіл, чисті, як Великодній рушник, і веселі, як українські писанки. Хай малинові дзвони Великодня принесуть у ваші оселі радість, достаток, віру, надію і любов, а нашій державі – жаданий мир, добробут та справедливість!

Людмила Коломієць, Іванівський сільський голова

Прийміть сердечні привітання та щирі побажання з нагоди Великодніх свят!

Нехай ці святкові дні наповнять ваші серця світлом любові до Бога і ближніх, зміцнять віру, наповнять серця милосердям, добром та радістю.

Хай Господь Бог не обходить вас своєю милістю, обдарує всепрощенням й надалі супроводжує вас і вашу родину, дає силу, енергію, допомагає повсякчас.

Божого благословення вам у всіх ваших справах і помислах!

Вітаючи зі світлим Воскресінням Христовим, щиро бажаю добра, радості, благополуччя, миру і спокою в душі, Божого благословення. У ці урочисті святкові дні сердечно вітаю вас, дорогі колеги, з Воскресінням Христовим, з Пасхою Христовою, і нехай царюють у ваших серцях радість і душевний спокій. Бажаю вам і вашим рідним у ці весняні дні відчути повноту життя, щедроти української землі та родинне тепло. Нехай Господь дарує вам любов, радість, мир та злагоду на довгії літа.

Роман Штурмак, Луганський сільський голова

Подія Воскресіння Христового - най-більше християнське свято, знамення перемоги над гріхом і смертю, торжество добра над злом. Щороку це свято відгукується у наших серцях радістю та надією. Не дивлячись на життєві проблеми та негаразди, воно нам дає віру в себе і опору в житті.

У ці теплі радісні дні бажаємо вам чудового весняного настрою, душевного спокою та родинного затишку. Нехай Великодні дзвони озвуться у вашому серці вірою, надією і любов’ю та додадуть натхнення і сил. Хай благодатна, світла радість Воскресіння Христового осяє вашу душу. Христос Воскрес!

Дирекція та профком ТОВ «Верес»

На тлі наших великих духовних потреб вітаємо зі святим торжеством Великодня – величі Божої любові – і щиро бажаємо непереборної радості й торжества, які походять від воскреслого Христа.

Намагаймося зрозуміти, що Христос відкрив нам кращий шлях – шлях любові, чистоти і служіння ближньому. Нехай милостивий Господь, який довів нам у такий прекрасний спосіб свою любов, сповнює вас радістю і бажанням з відкритим серцем прийняти Його дари, жити ними і поширювати навколо себе добро. Христос Воскрес!

Дирекція та профком ТОВ «Маяк»

Щиро вітаємо вас із великим святом – світлим Воскресінням Христовим!

У цей нелегкий час для нашої країни свято Великодня - чудова нагода для кожного з нас пригадати про ключові життєві цінності – любов до ближнього і віру у всеперемагаючу силу добра.
Ми єдині у своїх прагненнях і мріях про неділиму могутню Україну, а Бог допоможе нам зберегти і примножити славу нашої держави.

Нехай воля Господня об’єднує нас, утверджує милосердя, додає терпимості й сил, а радість цього свята нагадує про цінність життя кожного з нас.

Зі святом вас! Христос Воскрес!

Григорій Москалець, директор комунальної установи «Петрівський районний центр із обслуговування закладів освіти»
Людмила Горбанець, голова районної профспілкової організації працівників освіти

Прийміть щиросердечні вітання із світлим Воскресінням Христовим! Це свято спонукає кожного із нас ще раз замислитися над вічними цінностями християнської моралі, дає нам найкращу нагоду наповнити свої серця любов’ю і добротою, зміцнює кожного з нас духовно. Свято Великодня нагадує нам про те, що кожна людина народжується для добрих справ і творіння. Хай цей день принесе у ваші домівки віру і надію на позитивні зміни, а нашій країні – мир та порозуміння. Нехай Воля Господня надихає вас на праведні справи, закликає до милосердя, додає натхнення і сили в ім’я добробуту й процвітання України. Христос Воскрес!

Микола Платошин, Іскрівський сільський голова

Цими світлими весняними днями свої дні народження відзначили учасники бойових дій у Великій Вітчизняній війні, ветерани праці МИКОЛА КИРИЛОВИЧ КУЛЬШЕНКО з Іскрівки, якому виповнилося 92 роки, та житель Нового Стародуба ВАСИЛЬ МАКСИМОВИЧ ЛЕБЕДИНЕЦЬ, який відзначив 93-річчя.

Вони пройшли великий і непростий життєвий шлях - захищали Батьківщину від гітлерівської навали, самовіддано працювали, відбудовуючи, а потім розвиваючи народне господарство країни, тож є людьми, яких ми повинні найбільше шанувати, які є прикладом для наших юних громадян.

Щиросердно вітаємо їх, бажаємо найголовнішого – здоров’я, аби вони ще довго жили серед нас і ділилися своїм неоціненним досвідом і мудрістю.

Зі святом, дорогі наші ветерани!

Районна державна адміністрація, районна рада, районна організація ветеранів України.

На початку тижня в приміщенні громадської організації «Допоможемо воїнам Петрівщини» пройшов обряд освячення Великодніх подарунків воїнам АТО, який провели протоієрей Дмитро Городецький та ієрей Михайло Царук. У заході також взяла участь Петрівський селищний голова Світлана Тилик.

Подарунки будуть надіслані на 35 адрес. В посилках - паски, українське сало з часником, сухі борщі і супи, цукерки, різні речі (на замовлення – кому що потрібно), книжки.

Випікали паски (380 штук) працівники МП «Лось» - постійні партнери волонтерської організації. Продукти для виготовлення пасок і для посилок надали: Л. Митько – олію, П. Мельниченко – борошно, А. Горністова – яйця (90 штук), ієрей М. Царук – цукерки (3 кг), В.Больбот, В.Деркач і Т.Саламан – сало (50 кг), А.Волков – часник, В.Канатенко – цибулю (35 кг). Крім того, В.Деркач виділив 300 гривень на доокомплектування посилок, В.Волков взяв на себе оплату послуг Нової пошти, подружжя Нємчиків коптили сало, волонтери проростили цибулю на зелене перо, учні загальноосвітніх шкіл та ЦДЮТ виготовили достатню кількість малюнків і поздоровлень, В.Рева забезпечила освячення гілочок верби.

Серед пріоритетних завдань влади району залишається розширення і розвиток інформаційного простору, адже основним джерелом отримання інформації місцевого рівня для жителів району є саме радіо і газета.

За ініціативи районного керівництва, соціальні працівники територіального центру соціального обслуговування вивчили потреби людей поважного віку та інвалідів щодо задоволення їхнього права на інформацію. Зважаючи на стан здоров’я підопічних терцентру, було визначено, якому із засобів масової інформації вони надають перевагу. Допоміг реалізувати ініціативу депутат Кіровоградської обласної ради Микола Олексійович Давидовський, який надав фінансову підтримку для придбання радіоприймачів і передплати ра-йонної газети для громадян даної категорії.

У природі, як і в людському житті - нічого не стоїть на місці, все змінюється.

Хтось народжується, хтось старіє і йде на заслужений відпочинок, а хтось - на вічний спокій. Пам’ятаю, коли були ще молоді - зими були суворіші, а люди навпаки - добріші.

То було молоде життя: недосипали, дбали про дітей, по господарству встигали поратись та ще й дітей віднести на руках до дитсадка, хоч він був у протилежному напрямку від місця роботи.
Нелегко було, та не думали, що на старості стане ще гірше. Проте старість не забарилась і піднесла кожному свої сюрпризи.

Моя робота певною мірою була пов’язана з поштовиками, тому іноді пригадую, який же був великий, злагоджений колектив працівниць районного вузла зв’язку. Всі мої подружки працювали телефоністками: Ольга Миколаївна Компанієць,Таїса Сергіївна Пранцан, Галина Дмитрівна Вервес, Раїса Василівна Вервес, Віра Дмитрівна Пономаренко і, царство небесне та вічний спокій їй, - Ганна Павлівна Павельєва.

На початку весни з полуниці обрізають листя. Зрихлюють та підживлюють землю.

Після зими полуницю завжди омолоджують. Зрізують торішні листки. Це слід робити тричі на рік - на початку весни, під час цвітіння й після збору врожаю. На 10 л води, додайте 10 крапель йоду та перемішайте. Вилийте 1 л розчину на кущ. Завдяки цьому добре розвивається коріння, ягода рясно плодоносить. Крім цього, ще й знищуються хвороби.

У місцях, де кущі не перезимували, треба підсадити нові, на відстані не ближче як 40 сантиметрів один від одного, щоб вусикам було куди плестися. Потім посипте міжряддя соломою, торфом, перегноєм і гілками хвойних дерев. Таке мульчування підживить рослину азотними добривами. Товщина цього покриву має бути 1,5–2 см.

Огірки треба сіяти не в землю, а в тирсу. Тоді вони сходять усі як один. Скільки зернин посієте, стільки й зійде.

У старому відрі зробіть дірки. Виходить як друшляк. Насипте тирсу та полийте окропом. Так вона стає м’яка і дезінфікується. Коли охолоне, перекладіть в дерев’яний ящик для розсади. Зробить пальцем ямки та кладіть в них насінини. Накрийте плівкою і поставте на вікно. За три-чотири дні розсада сходить.?Щоб рослини зміцніли та не боялися холодів, треба їх загартувати. Коли повністю проклюнуться, винести ящик на веранду. У перший день на 5 хвилин. Потім щодня додавайте по 10 хвилин.

Як з’являються перші три справжні листки, висаджуйте на город в землю.

Щоб кабачки швидше виросли, можна замочити насіння на два дні в літрі теплої води зі столовою ложкою золи. Загорнути у вологу тканину і тримати три-чотири дні за температури 22 градуси. Раз на день обприскувати водою, щоб тканина не висихала.

Насіння зійде, якщо його загартовувати. На ніч покласти в нижній ящик холодильника, а в день - у кімнаті на столі.

Кабачки найкраще ростуть у землі, де половина торфу, третина перегною, землі з городу і трохи тирси. Якщо ґрунт на городі кислий, додайте 1–2 столові ложки попелу чи товченої крейди.

Землю слід покласти в довгий ящик і полити для знезараження слабким розчином марганцівки. Потім розкласти по горщиках. Насіння посадити на глибину 2 см і накрити склом. Сіють кабачки за місяць до висадки на город.Доки розсада не проклюнеться з землі, температура в приміщенні має бути 22 градуси. Як тільки з’явилися паростки, знімайте скло і ставте в світлу, але холоднішу кімнату, де стабільно тримається плюс 18 градусів. За тиждень переставте ящик у попереднє тепліше місце. Завдяки цьому розсада не витягується.

Коза має облизати новонароджене козеня. Так у малюка краще циркулює кров.

Козячого молока хоч і мало, але воно жирне, тому й коштує удвічі дорожче від коров’ячого. З цього молока важко отримати сметану, вона погано відділяється, а сир чи кефір відмінний. Для розплоду краще залишити зимових козенят, народжених між лютим і квітнем. Вони виростають міцніші.

Новонароджене козеня слід швидко витерти насухо, щоб не замерзло. Шкіра в нього погано пропускає тепло, і тварина може застудитися. Таке розтирання схоже на масаж, який вмикає роботу легень і кишківника.

Козу-породіллю слід напоїти 1,5 л теплої води, щоб очистити її організм. За 3 год. повторити. Годувати можна лише сіном. До звичайного раціону повертатися на четвертий день.

Перші три-чотири дні козенята мають пити молоко кожні 3 год. Потім за потреби, але не менш як два тижні. В хліві не повинно бути протягів. У кози від них розпиратиме вим’я, а козенята слабнутимуть.

До молока підмішують вівсянку. Що довше козеня отримує молоко без домішок, то швидше росте. У місяць можна підмішувати вівсянку в молоко, але не манку, вона погано засвоюється.
Підгодовувати слід поступово, невеликими порціями, щодня збільшуючи їх. Не можна замінювати козяче молоко коров’ячим. Воно відрізняється складом. Тому в козенят, яких ним підгодовують, часто виникають проблеми зі шлунком.

Індокачки виростають до п’яти кілограмів. У їжі вони невибагливі, добре сидять на яйцях. У качки-простячки цього було не допросишся. У цих качок м’ясо не таке жирне, як у звичайних. Качури виростають 5 кілограмів, а самиці - вдвічі менше.

За рік пташка має два виводки. Наносить 15 яєць, тре з себе пух і сідає на гніздо. Це припадає десь на кінець березня. Вилуплюються на 18–20 день. У ці справи не треба втручатися, бо качка може не сісти на яйця. Вони люблять укриття. Малих каченят у перший день годують круто звареними яйцями. Їх натирають на дрібну тертку. Кладуть не в миску, а прямо на спини каченят. Наступного дня потроху давати м’який сир, дрібно порізану зелену цибулю, гичку буряків. За тиждень можна різати їм кропиву, кришити руками варену картоплю та сипати подрібнене зерно. Дорослі качки їдять майже все. В їжі вони не вибагливі.

Першу закладку сміливо можна робити у січні, а як тепла зима - то і в грудні. До осені будете мати повноцінних курей. Курок лишайте на зиму, щоб неслися. Вони менше хворіють і краще ростуть.

В інкубаторі яйця з курчатами лежать так само, як і під квочкою - 21 день. Качки вилуплюються на півтора тижні пізніше. Найпростіше вивести перепелят. З усіх вкладених яєць лише 5–10% стають бовтунами.

Сонце квітневе у небі сіяє,
Ясна весняна блакить.
Ніби природа уся оживає:
Щира, урочиста мить.

Весело птахи у небі співають –
Ласка Господня на Землю іде!
Люди щасливі свята зустрічають:
Паску із нас кожен жде.

Миру вам, люди , єднання, любові,
Пісня лунає з небес!
Хай освятиться у кожному слові радість:
Христос наш Воскрес!

Іван Сердюк, смт Петрове.

Раніше пожежники святкували професійне свято в «День працівника цивільного захисту», згодом в «День рятівника», а з указом Президента № 555/2013 від 11 жовтня «Про День пожежної охорони» встановлено в Україні професійне свято «День пожежної охорони», яке відзначається щороку 17 квітня.

Нині своє професійне свято відзначають ветерани протипожежної служби, вогнеборці державних пожежно-рятувальних частин і професійних пожежних постів, фахівці, які здійснюють нагляд за станом протипожежної безпеки, займаються профілактикою пожеж, а також працівники відомчих протипожежних формувань та підрозділів місцевої пожежної охорони.

Люди цієї безстрашної професії завжди були у великій пошані. У важку хвилину, коли все навколо горить і валиться, вони максимально швидко приходять на допомогу й рятують життя, природу, будинки, речі. Сьогодні у них свято. А тому побажаємо їм спокою і витримки в їх вибухонебезпечнiй роботі.

Володимир Малюта, начальник Петрівського РС У ДСНС в області, підполковник служби цивільного захисту

На протязі квітня 2017 року працівниками Петрівського РС в с. Іскрівка, с. Новий Стародуб, смт. Петровому, та в інших селах району будуть проведені рейдові перевірки житлового сектору щодо дотримання правил пожежної безпеки та дотримання правил безпеки у побуті, а також проведення рейдових перевірок лісових масивів щодо дотримання громадянами правил пожежної безпеки.
Петрівський РС застерігає громадян Петрівського району бути обачними під час проведення Великодніх Свят у період з 15 по 17 квітня! Будьте обережні, адже Ваша безпека та безпека ваших близьких залежить від дотримання правил пожежної безпеки!

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Найвідповідальніша місія людини на землі, на мою думку, - бути батьками. Виховуючи дітей, ми прагнемо дати їм усе найкраще, оточити любов’ю й турботою, відвести від них будь-яку біду. Разом з тим, пам’ятаймо, що ми не можемо бути повсякчас поряд з нашими дітьми, тож маємо докласти максимум зусиль, щоб підготувати їх до самостійного життя: навчити малечу відрізняти хороше від шкідливого й небезпечного, застерегти від необачних вчинків, пояснити, як поводитись, щоб не потрапити в біду та як зарадити собі у різних екстремальних ситуаціях.

Частіше спілкуйтесь з дитиною на теми безпеки, зокрема про користь води, газу, вогню, електричного струму та негативні наслідки необережного поводження з ними, давайте чіткі поняття і формуйте навички, як діяти в тій чи іншій надзвичайній ситуації. На власному прикладі демонструйте обережну поведінку біля водойм, під час грози, при виявленні вибухонебезпечних предметів, у поводженні з вогнем тощо.

Будьте уважними, терплячими, розсудливими у ставленні до дітей, любіть і оберігайте їх!

В.Г.Миронюк, начальник Управління ДСНС України у Кіровоградській області, полковник служби цивільного захисту