1 квітня вшанували па-м’ять Леоніда Йосиповича Шліфера, українського сільськогосподарського діяча, директора ТОВ «Добробут», двічі Героя Соціалістичної Праці, якому виповнилося б 90 років.

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко разом з сільськогосподарськими виробниками, громадськими активістами відвідали село Надлак (Новоархангельський район), де встановлено погруддя знаному хліборобу та відкрито виставку про життєвий та трудовий шлях Леоніда Шліфера.

- «Леонід Йосипович - це людина-епоха. Видатний син Кіровоградщини, котрий за роки роботи здійснив чимало неможливих речей – підняв сільськогосподарську галузь на той рівень, про який і досі мріють деякі регіони. Він був учителем, наставником, керівником, однак, в першу чергу, він був Людиною. Леонід Шліфер працював заради громади, і за це його любили та поважали всі покоління», - підкреслив голова обласної ради.

Олександр Анатолійович запропонував увічнити ім’я відомого земляка, заснувавши обласну премію імені Л.Шліфера, якою щороку відзначати кращих керівників сільськогосподарських підприємств. Аграрії Кіровоградщини підтримали ініціативу голови обласної ради. За підтримкою зазначеної пропозиції Олександр Чорноіваненко звернеться до колег-депутатів на черговій сесії обласної ради.

Довідково

Народився Леонід Йосипович Шліфер 1 квітня 1927 року на хуторі Нова Осипняжка Ставидлянської сільської ради Олександрівського району. У вересні 1941 року почав працювати поштовим агентом в Безим’янівськїй районній конторі зв’язку Саратовської області. В жовтні 1942 року добровільно вступив до лав Червоної Армії. Учасник німецько-радянської війни до травня 1945 року, служив у військовій авіації, готуючи до вильоту бойові літаки. Нагороджений низкою бойових нагород.

З 1946 року працював у фінансових органах Кіровоградської області, з січня 1950 року до січня 1953 року очолював Новоархангельський фінвідділ. 26 січня 1953 року загальними зборами колгоспників був обраний головою найвідсталішого на той час господарства імені Сталіна (село Тимофіївка). Завдяки особистим якостям керівника через два роки колгосп вийшов на перше місце по основних показниках сільськогосподарського виробництва. В 1959 році відбулося його об’єднання з відстаючим колгоспом імені Горького, що діяв у селі Надлаку, а в 1964 році до сільгосппідприємства приєднався колгосп імені Кірова (село Іванівка). Укрупнене агроформування щороку брало участь у Всесоюзній сільськогосподарській виставці.

Обирався депутатом Верховної Ради СРСР, обласної, районної та сільської рад народних депутатів.

Помер 19 листопада 2008 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33).

Відзнаки

Двічі Герой Соціалістичної Праці (1965,1988). Нагороджений багатьма нагородами СРСР, з них — п’ятьма орденами Леніна, медаллю «За оборону Сталінграда», у 1977році — Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР. У 1991 йому було присвоєне почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства СРСР». Нагороджений тринадцятьма Золотими медалями Го-ловвиставкому СРСР.

За часів незалежної україни нагороджений президентськими відзнаками, орденами «За заслуги» III ступеня та II ступеня (2007), орденом «За мужність». У 2007 році нагороджений Почесною відзнакою Кіровоградської області «Честь і слава Кіровоградщини».